ψιθυριστά

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως δεν φθάνουν για να πείσουν έναν ολόκληρο λαό να μη δώσει άλλη μια ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο: Ότι δεν μπόρεσε ο αντίπαλος, ο κύριος αντίπαλος, να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αυτός την εναλλακτική λύση… «Τ’ ακούς, πατέρα;».

Σήμερα που πέφτει η αυλαία των εκλογών… θα ήταν καλό να αναθεωρήσουν ο πολιτικός κόσμος και οι νομοθετούντες όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τα έξοδα των υποψηφίων. Και η χρηματοδότηση είναι μικρή αλλά και το πλαφόν των εξόδων – «Άντε να σου δώσω 88.000 ευρώ να λάβεις μέρος σε εκλογές στη Θεσσαλονίκη», μας έλεγε υποψήφιος βουλευτής στη συμπρωτεύουσα και έχει δίκιο. Οι επιτρεπόμενες δαπάνες των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν. Αυτή είναι η αλήθεια, γιατί έτσι κι αλλιώς κοροϊδεύουν τον κόσμο, αφού τουλάχιστον τα τριπλάσια ξοδεύουν…

Σήμερα επίσης καλό θα ήταν να θυμηθούμε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που έδιναν ποσοστό 1,6 και 1,5% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Κι όλους εκείνους που επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι το παιγνίδι παίζεται μέχρι το τέλος και βέβαια τους επόμενους μήνες καλόν είναι μην ξεχάσουμε τις υποσχέσεις που δόθηκαν και πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Ας μη γίνουν σε άλλη προεκλογική περίοδο λάθη… Λάθη όπως αυτό του Ζορμπά – τι τον ήθελαν αφού ήξεραν ότι ο… καλός και άξιος δικαστικός είναι λίγο περίεργος; Κι επίσης ας μη γίνουν λάθη όπως η υποψηφιότητα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λες και μπορούσε η υποψηφιότητά του να πείσει την πλειοψηφία των αξιωματικών… Και ας ωριμάσουν επιτέλους ορισμένα… κορυφαία στελέχη μεγάλης ηλικίας κι ας καθίσουν στο πλάι για να έλθουν οι πιο νέοι στα πολιτικά πράγματα. Κυρίως ν’ αποφεύγουν τα «παράθυρα» παραμονές εκλογών… Νομίζουν ότι συνεισφέρουν στον αγώνα, αλλά το αντίθετο καταφέρνουν…

Και μια και ο λόγος για τον κ. Ζορμπά, η όλη υπόθεση είναι ταυτισμένη με την υποκρισία. Η μεν Νέα Δημοκρατία τον έκανε φύλλο και φτερό κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ παλαιότερα τον υμνούσε, το δε ΠΑΣΟΚ τον εξυμνούσε τελευταία, αφού τον κυνήγησε παλαιότερα – να δείτε τις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί του πριν από χρόνια…

Κατόπιν εορτής θα πρέπει να πούμε την καλή μας κουβέντα: Ούτε τα σημεία των καιρών -μείωση της ψαλίδας, ομόλογα αντιπολιτευτικό μένος- ούτε άλλα θέματα -ποδόσφαιρο, τελικός μπάσκετ κ.λπ.- πτόησαν τον Καραμανλή. Διεξάγονται σήμερα οι πρόωρες εκλογές, κόντρα σε όλα. Το λέει η ψυχούλα του και μπράβο του…

Έπαιξαν τον ρόλο τους ορισμένοι «γνωστοί-άγνωστοι» δημοσιογράφοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα με αποκαλύψεις και άλλα… κουραφέξαλα, που διαψεύσθηκαν όλα στην πορεία. Καλό θα ήταν να τους θυμηθούμε στη δεύτερη τετραετία. Όχι για να τους λοιδορήσουμε, άλλωστε ο καθένας μπορεί να το παίζει δημοσιογράφος ή «πρακτοράκος», αλλά για να μην τους δοθεί κι άλλη… αργομισθία… Νισάφι πια…

Με το εξάωρο ορισμένων στα μέσα ενημέρωσης τα έβαλαν κάποιοι καλοί συνάδελφοι και δικαίως. Δεν μπορεί στο δημοσιογραφικό επάγγελμα να ισχύει για τους δημοσιογράφους το εξάωρο… Έλα όμως που υπάρχει και πεντάωρο… Κι όμως είναι αλήθεια…

Το Ασφαλιστικό είναι η βασικότερη μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία. Για τον λόγο αυτό εκφράζονταν προβληματισμοί για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει το υψηλότατο κόστος και το ρίσκο και θα διέθετε και τις δυνατότητες να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια. Μέχρι σήμερα το στέλεχος δεν είχε βρεθεί…

Το μεγάλο δίλημμα όμως του Καραμανλή είναι το εάν θα πρέπει αύριο, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, να σχηματίσει μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση, με πολύ λίγους υπουργούς. Τα υπουργεία από δεκαεννέα θα πρέπει να πέσουν στα μισά, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει με το ξεκίνημα της θητείας της νέας κυβέρνησης γκρίνια και υψηλή διάθεση για κριτική. Εάν όμως το τολμήσει, θα πρέπει να βάλει και ικανούς, αποκλείοντας άλλους… Κάτι που σημαίνει ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή θα βρίσκονται οι μεν υπουργοί στο στόχαστρο, ο δε ο πρωθυπουργός θα δέχεται, κάθε φορά που γίνεται κάτι στραβό, τα πυρά των απογοητευμένων. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο Καραμανλής θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από το καθετί άλλο: Αιφνιδιάζει και τολμά…

Γεια σου, γεια σου, ποιος σου έκλεψε ας ξέραμε την καρδιά σου… Γεια σου, γεια σου»… Τελικά ο «πιο καλός τραγουδιστής» Κώστας Τουρνάς δεν θα χαθεί… Αφού έχει μέλλον ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας… «Κι εμείς κυρίες και κύριοι, εμείς, τιτλούχοι κακής εποχής, δεν σκάμε πολύ για την ώρα». Ούτε καν σήμερα…

Από τα πλέον καλά χαριτωμένα και γεμάτα… κακία σχόλια που ακούσθηκαν τελευταία όταν μαθεύτηκε ότι αποχωρεί από την πολιτική ο Τζαννής Τζαννετάκης: «Γιατί… ήτανε;»…

Περισσότερο με το επιτελείο του, το κομματικό με τον Λευτέρη Ζαγορίτη και τους συνεργάτες του Γιάννη Αγγέλου και Γιάννη Ανδριανό, συνεργαζόταν ο Κ. Καραμανλής στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και κατά δεύτερον λόγο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δεν ανοίγει το στόμα του για να πει οτιδήποτε… Είναι φυσικό λοιπόν να τον εμπιστεύεται ο Καραμανλής και βεβαίως… αναμενόμενο ο κ. καθηγητής να είναι απόλυτα αγχωμένος…

Έγιναν και ορισμένα λάθη με τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά ορισμένες επώνυμες κυρίες κόπηκαν την τελευταία στιγμή. Και ήταν άσχημο αυτό γιατί δεν αντικαταστάθηκαν από άλλες, που πιθανότατα θα ήταν ικανές και θα έδιναν νέο ενδιαφέρον στην ψηφοφορία. Ακόμη παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν κενές θέσεις έως την τελευταία στιγμή, γιατί κανείς δεν εξεδήλωνε ενδιαφέρον. Γενικά η ιστορία των πρόωρων εκλογών έφερε σε απόγνωση παρά πολλούς από εκείνους που θα επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα, αφού το μικρό χρονικό διάστημα καθιστούσε αδύνατη την κάθοδό τους… Ακόμη και λαμπερά ονόματα από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και τηλεοπτικό χώρο βρέθηκαν σε μεγάλο δίλημμα και δεν αποφάσισαν να το τολμήσουν… Υπήρχε μάλιστα και μια υποψηφιότητα επώνυμου που συζητήθηκε πολύ: αφού δεν έλαβε την μια ημέρα απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία, την επομένη… αγχωμένος πήγε στο ΠΑΣΟΚ, του έδωσαν το ΟΚ και κατέβηκε στον πολιτικό στίβο. Αξιοπιστία και ταχύτητα το… σύνθημά του.


Σχολιάστε εδώ