Το σχέδιο Αλογοσκούφη για νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων

Aπό τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη λίγες ημέρες προ των εκλογών καλύφθηκαν αρκετά από τα κενά που είχε αφήσει η μη δημοσιοποίηση ανανεωμένου προγράμματος της ΝΔ. Και δόθηκαν πολλές απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν την τύχη των μεγάλων κρατικών ομίλων από την αυριανή ημέρα.

Εκτός ΟΤΕ το Δημόσιο

Για τον ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός πλέον προβλέπει τον περιορισμό του ρόλου του Δημοσίου σε ρόλο μετόχου μειοψηφίας, με ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 5-10%. Μετά τις εκλογές, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εκτυλιχθεί η νέα προσπάθεια αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, στον οποίο θα εκχωρηθεί από το Δημόσιο μεγάλο «πακέτο» μετοχών, από το 28% που έχει απομείνει στα κρατικά «σεντούκια» μετά τις διαδοχικές πωλήσεις μετοχών των τελευταίων ετών.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο κ. Αλογοσκούφης αυτήν τη φορά απέφυγε να αναφερθεί σε περιορισμούς, όσον αφορά την ταυτότητα των υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών που θα ήταν καλοδεχούμενοι από την κυβέρνηση σε ρόλο διαχειριστή της τύχης του Οργανισμού. Στην τελευταία, αποτυχημένη προσπάθεια αναζήτησης επενδυτή, η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει την επιθυμία της για συνεργασία με κάποια από τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά αυτήν τη φορά φαίνεται ότι δεν θα βρουν «κλειστές θύρες» ούτε οι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Marfin Investment Group, που ήδη λέγεται ότι ελέγχει σχεδόν το 10% των μετοχών του ΟΤΕ.

Για την όχι απίθανη περίπτωση νέας αποτυχίας στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, το εναλλακτικό σχέδιο που περιέγραψε ο κ. Αλογοσκούφης έχει πολλές ομοιότητες με το λεγόμενο «μοντέλο Εθνικής». Δηλαδή, το Δημόσιο προσανατολίζεται να προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό, περιορίζοντας τη συμμετοχή του ως και στο 5%, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί ο ΟΤΕ σε μια πολυμετοχική εταιρεία όπου το Δημόσιο θα είναι ένας από τους πολλούς μετόχους.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές στο ΧΑ, οι αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις του ΟΤΕ θα «σφραγίζονται» όχι μόνο από το Δημόσιο, αλλά και από τον έτερο βασικό μέτοχο μειοψηφίας, που σήμερα είναι η Marfin Investment Group…

Έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, εταιρείες που κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με πρώτο τον κ. Γιώργο Σουφλιά, θεωρούν «στρατηγικής σημασίας», ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε προς το παρόν τα σενάρια ιδιωτικοποίησης, διευκρινίζοντας ότι απαιτείται πρώτα η εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσής τους, για να ενισχυθεί η οικονομική τους αποτελεσματικότητα.

Όμως, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, η ΔΕΗ οδηγείται έμμεσα προς τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, αν και το Δημόσιο θα διατηρήσει στο ορατό μέλλον το 51% των μετοχών, καθώς σχεδιάζεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής. Ο κ. Δημήτρης Σιούφας προανήγγειλε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει σχετική άδεια με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι νέες επενδύσεις της ΔΕΗ σχεδιάζεται από τη νέα διοίκησή της να γίνουν μέσω ξεχωριστών θυγατρικών, σε συνεργασία με ιδιώτες, καθώς προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιχείρηση δεν διαθέτει σήμερα επαρκή κεφάλαια για να ανανεώσει χωρίς τη συνδρομή ιδιωτών την παραγωγική της βάση. Το μοντέλο αυτό, που θυμίζει το μοντέλο ανάπτυξης της πρόσφατα αποσχισμένης θυγατρικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οδηγεί εκ των πραγμάτων στη συνιδιοκτησία των πιο σύγχρονων νέων μονάδων της ΔΕΗ από ιδιώτες.

Ζητείται ξένος εταίρος για το Τ.Τ.

Τις προθέσεις του ξεκαθάρισε ο κ. Αλογοσκούφης και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεσμευόμενος ότι το πιστωτικό ίδρυμα που αποτελεί δέλεαρ για αρκετές μεγάλες ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να πουληθεί σε αγοραστή από την εγχώρια αγορά, καθώς αυτό, όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας, θα προκαλούσε σοβαρές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Όμως, ο κ. Αλογοσκούφης έδειξε τον δρόμο της πώλησης μεγάλου μεριδίου μετοχών του Δημοσίου, αφήνοντας ανοικτό και το θέμα του μάνατζμεντ, σε ομοειδές με το Τ.Τ. πιστωτικό ίδρυμα από ευρωπαϊκή χώρα. Η αναφορά αυτή του κ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτιμάται ότι «φωτογραφίζει» πιστωτικά ιδρύματα όπως η γερμανική Deutsche Postbank, που διατηρούν ζωηρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας ήταν επίσης σαφής ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς επιτελεί ειδικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα. Πάντως, αναμένεται να διατεθούν αρκετά μεγάλα πακέτα μετοχών της ΑΤΕ στο χρηματιστήριο, καθώς το Δημόσιο σήμερα διατηρεί ποσοστό συμμετοχής πολύ υψηλότερο από το 51% που είναι αναγκαίο για τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης με καθαρότητα προανήγγειλε μια δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των μεγάλων λιμανιών της χώρας, μετά την προηγούμενη αντίστοιχη πρωτοβουλία της κυβέρνησης που είχε ναυαγήσει εν μέσω δυναμικών αντιδράσεων των λιμενεργατών. «Ήρθε η ώρα κάποιες τριτοκοσμικές πρακτικές να αλλάξουν και να έχουμε ανταγωνιστικά λιμάνια. Η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι καταδικάζει όσους μένουν αγκυλωμένοι σε προνόμια που δεν δικαιούνται», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ