Τι ξέχασαν να μας πουν οι μονομάχοι για την εξουσία

Και άλλα εντελώς αβάσιμα ή και υβριστικά για μείωση της προσωπικότητας των αντιπάλων. Όλα είναι γυμνά από πολιτική σκέψη (έχουμε τρομερή έλλειψη παραγωγής πολιτικής), εντάσσονται όμως στον σχεδιασμό για τη συσπείρωση των οπαδών και στην προσπάθεια να πεισθούν οι ψηφοφόροι για τη σπουδαιότητα της εκλογικής αναμέτρησης. Συνηθίζεται όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις να χαρακτηρίζονται κρίσιμες, για να φανατίζονται οι οπαδοί. Και ασφαλώς είναι κρίσιμες για την επιβίωση των πολιτικών αρχηγών, για την επανεκλογή των ήδη βουλευτών και για τη μέτρηση του πολιτικού βάρους των νέων πολιτευτών. Επειδή τα προεκλογικά λεγόμενα είναι κυρίως ήσσονος σημασίας (γενική φτώχεια πολιτικής σκέψης) και επαναλήψεις από προηγούμενες προεκλογικές περιόδους δεν θα μας απασχολήσουν σήμερα. Τα θεωρούμε ή δημαγωγικά ή κενά ουσιαστικού περιεχομένου και ας τα χειροκροτούν οι ακροατές.

Θα θέλαμε σήμερα να επισημάνουμε τι παρέλειψαν να μας πουν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ίσως η βραχύτατη προεκλογική περίοδος και η καλοκαιρινή ραστώνη, αλλά και η εκτεταμένη εθνική ζημία που προκάλεσαν οι μεγάλες σε ένταση, έκταση και χρονική διάρκεια πυρκαγιές να φταίνε για τη μη παρουσίαση από τα μεγάλα κόμματα ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσουν στην περίπτωση που με την ψήφο του λαού κατακτήσουν την εξουσία, για τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα τον λαό αυτής της χώρας.

Κατά την προεκλογική περίοδο δεν ακούσαμε από τους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου να μιλήσουν για τα παρακάτω καυτά θέματα:

Το πρώτο και κύριο θέμα σήμερα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να διατηρηθεί το λίγο πράσινο που έχει απομείνει. Θα καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι; Θα γίνει πλήρης και άμεση αναδάσωση των 2 εκατ. στρεμμάτων της καμένης δασικής γης; Θα καθιερωθούν εξοντωτικές ποινές για τους εμπρηστές εκ δόλου ή εξ αμελείας; Θα ιδρυθεί ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος; Η νεοϊδρυθείσα Αγροφυλακή θα μετατραπεί σε Αστυνομία Περιβάλλοντος, με αυστηρή επιτήρηση των δασών, των ακτών και των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου στα αστικά και ημιαστικά κέντρα; Θα οριοθετηθούν χωματερές σε όλη την επικράτεια; Θα εφαρμοστεί πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού, ώστε να μη μολύνονται τα ποτάμια, οι ακτές, τα αρδευτικά νερά και το κύκλωμα διατροφής; Θα ληφθούν μέτρα να προστατευτεί από τα μεταλλαγμένα και ακατάλληλα τρόφιμα η δημόσια υγεία; Πότε θα καταργηθούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που κατέχουν δασικές εκτάσεις; Πότε θα θεσμοθετηθεί η απαγόρευση ιδιωτικοποίησης (πώλησης σε ιδιώτες) δασικών εκτάσεων; Πολλά πρέπει να γίνουν για να προστατευτούν τα εναπομείναντα δάση και να αποφύγει η χώρα μας την ερημοποίηση. Και θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για να αναπτυχθεί η ορεινή οικονομία και να κρατηθούν στη ζωή οι ορεινοί οικισμοί. Η ελληνική περιφέρεια είναι ανάγκη να αποκτήσει ζωηρή δραστηριότητα. Όχι με συνθήματα, αλλά με προγραμματισμένα αναπτυξιακά έργα. Δεν ακούσαμε μέτρα, μόνο αοριστολογίες και συνήθως κενά περιεχομένου συνθήματα. Φτάνει πια η συνθηματολογία της αφίσας!

Θεωρούμε την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς εξίσου κύριο πρόβλημα της χώρας μας και πιστεύουμε ότι οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου συμφωνούν απολύτως σʼ αυτό. Κάποιες προσπάθειες έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά ή απέτυχαν ή έμειναν ατελείς. Τελικά δεν πέτυχαν τον στόχο. Τα συμφέροντα έχουν συμπαγή οργάνωση εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι δύο ηγέτες των κομμάτων εξουσίας για το θέμα αυτό δείχνουν να έχουν «το μεν πνεύμα πρόθυμο, τη δε σάρκα ασθενή». Δεν είδαμε να διώχνουν τα μεγάλα κόμματα, τα διαπλεκόμενα και συνεπώς βουτηγμένα στη διαφθορά στελέχη τους (κορυφαία ή μεσαία). Δεν ακούσαμε να μας ενημερώνουν με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα σταματήσει ο θανάσιμος εναγκαλισμός της οικονομικής δύναμης με την πολιτική εξουσία. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι που έχουν παραλύσει το κράτος και έφεραν την ανυπαρξία του. Δεν μας είπαν με ποιους νόμους θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη διαπλοκή, να ξεριζώσουν τη διαφθορά και να πετύχουν την επανίδρυση του κράτους, που αποτελεί και δέσμευση του κ. Καραμανλή από τις προηγούμενες εκλογές. Ο λαός απαιτεί επανίδρυση του κράτους και ποιοτική αναβάθμιση των θεσμών και ανασυγκρότηση των δομών του. Χρειαζόμαστε σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, σύμφωνα και με τη σχετική διαπίστωση του αρχηγού της ΝΔ και πρωθυπουργού. Πώς όμως θα το αποκτήσουμε; Αυτό είναι το βασανιστικό ερώτημα.

Δεν μας είπαν τίποτε οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου για το με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα τιμωρήσουν τους πάσης φύσεως κερδοσκόπους, τοκογλύφους, νονούς της αγοράς και όλα αυτά τα «μπουμπούκια» που λυμαίνονται το εισόδημα του Έλληνα. Τι θα γίνει με τα ξένα και ντόπια κερδοσκοπικά κεφάλαια που συνεχώς διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα; Πώς θα περιοριστεί η ασυδοσία των αγορών και η μονοπωλιακή και ολιγοπωλιακή δόμησή τους; Τι θα γίνει με την ακρίβεια; Οι κερδοσκόποι της ελληνικής αγοράς, με πρόφαση τη μείωση της παραγωγής από τις πυρκαγιές, ετοιμάζονται να προκαλέσουν γενναίες αυξήσεις τιμών σε ορισμένα είδη διατροφής (όπως για παράδειγμα το λάδι, τα εσπεριδοειδή κ.λπ.). Ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την προστασία των καταναλωτών, καθόσον αφορά τις τιμές, αλλά και την ποιότητα του όλου κυκλώματος της διατροφής και κυρίως την αποφυγή της νόθευσης των τροφίμων; Και με την ευκαιρία ρωτάμε: Τι γίνεται με τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Θα σπάσουν επιτέλους τʼ «απόκρυφα» μονοπώλια και η καταλήστευση των καταναλωτών από τους «νταβατζήδες» της αγοράς; Ας ξεκινήσει η περίφημη επανίδρυση του κράτους από τον έλεγχο της αγοράς και με μέτρα προστασίας του καταναλωτή. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «παράδεισο» των αντικοινωνικών στοιχείων. Ντροπή μας!

Δεν μας είπαν με ποια μέτρα θα μπορέσει το κράτος να απομακρύνει από τη χώρα μας τα αλλοδαπά εγκληματικά στοιχεία που δρουν εδώ ανενόχλητα. Κοινοί εγκληματίες από διάφορες χώρες, αλλά και οικονομικοί εγκληματίες, μάς έχουν κατακλύσει. Βρήκαν ασυδοσία. Τι έγινε π.χ. με τα δύο Αλβανάκια της Καβάλας που αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά σε δασάκι της πόλης; Το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από ντόπιους και ξένους οργιάζει. Το ίδιο και οι κλοπές, οι διαρρήξεις, η ρύπανση του περιβάλλοντος και των ακτών μας από τους Αλβανούς κυρίως έχουν κλονίσει το αίσθημα ασφαλείας των ελλήνων πολιτών. Πότε τέλος πάντων η Αστυνομία θα κάνει αισθητή την παρουσία της στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων και στους χώρους μαζικής συγκέντρωσης των εδώ αλλοδαπών; Δεν τρέφουμε ρατσιστικά αισθήματα, αλλά θεωρούμε αναγκαίο οι εδώ αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη, την κρατική εξουσία και τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων αυτής της χώρας. Και να πάψουν να θεωρούν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», όπου δεν λειτουργεί το κράτος, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν υπάρχει αστυνόμευση και γενικά επικρατεί μια πρωτόγνωρη ασυδοσία. Δυστυχώς έτσι μας βλέπουν οι ξένοι μετανάστες!

Ο κ. Καραμανλής, που χρόνια τώρα μιλάει για μεταρρυθμίσεις, δεν μας παρουσίασε αναλυτικό, λεπτομερές πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που σκέπτεται να εφαρμόσει εάν η ψήφος του λαού τον φέρει και πάλι στην εξουσία. Οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου επιδιώκουν να πάρουν από τον ελληνικό λαό «λευκή επιταγή» για μεταρρυθμίσεις; Έχουν άραγε εντοπίσει ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες ή θα εφαρμόσουν τις υποδείξεις της ΕΕ και των ντόπιων και ξένων τάχα «ειδικών»; Γιατί δεν μας είπαν σε ποιους τομείς πάσχουμε και τι είδους μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν; Για να καταλάβουμε κι εμείς αν έχουν αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες και αν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που πρόκειται να υιοθετήσουν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν τους αναγνωρίζουμε το αλάθητο. Το μεταρρυθμιστικό έργο μιας κυβέρνησης είναι το πλέον βασικό και πρέπει ο λαός να είναι πλήρως ενημερωμένος, ώστε να το δεχθεί χωρίς τριβές και κοινωνικούς κραδασμούς.

Αφήσαμε τελευταία μια ερώτηση για τους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου. Τι θα γίνει, κύριοι, με την τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών και ημερομισθίων; Το θέμα αυτό, βασική αιτία της εξάπλωσης της φτώχειας και της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, το αναπτύξαμε από τη στήλη μας την περασμένη Κυριακή. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ διαβάσαμε την υπόσχεση για δίκαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος. Δεν είδαμε όμως απαρίθμηση συγκεκριμένων μέτρων που να μας πείθουν ότι πραγματικά το κόμμα αυτό, αν έρθει στην εξουσία, έχει πάρει απόφαση να πραγματοποιήσει την τιμαριθμική προσαρμογή της αμοιβής της μισθωτικής εργασίας. Ο κ. Καραμανλής δεν έδειξε σχετικό ενδιαφέρον, αν και πιστεύουμε ότι επιθυμεί να σταματήσει η από χρόνια τώρα υφισταμένη εκμετάλλευση του ιδρώτα των εργαζομένων.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε και εμείς ότι κατά την προεκλογική περίοδο που τερματίζεται σήμερα έλειψε ο πολιτικός διάλογος ποιότητας. Ακούστηκαν συνθήματα, δημαγωγικές εξαγγελίες πολλές προς άγραν ψήφων και ύβρεις εκ μέρους κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ένα άγχος εκ μέρους και των δύο κυρίων διεκδικητών της εξουσίας για τη νίκη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι όποιους από τους δύο ηττηθεί καίγεται. Φτωχή η προεκλογική περίοδος και φτωχή από παραγωγή πολιτικής. Στάχτες και αποκαΐδια και στην πολιτική σκηνή της χώρας μας!


Σχολιάστε εδώ