Συνέντευξη του Μάκη Κουρή στην ισπανική EL PAIS

Η εκλογική νίκη βρίσκεται θεωρητικά στα χέρια των αναποφάσιστων που ανέρχονται σε ένα 15% του εκλογικού σώματος, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν σχηματίσει γνώμη για το τι θα ψηφίσουν. Αν και ο Μάκης Κουρής, εκδότης και ιδιοκτήτης της αριστερής εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ» και ένας από τους «γκουρού» της ελληνικής δημοσιογραφίας, πιστεύει ότι τελικά οι αναποφάσιστοι δεν θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σημαντικά. Το κλειδί γι’ αυτόν είναι οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, θύματα των πυρκαγιών και της αναποτελεσματικότητας του κράτους. «Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έστω και μικρή, θα ευνοήσει το πρώτο κόμμα» (εννοεί τη ΝΔ), λέει ο κ. Κουρής. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα μεταπολίτευση. Έχουμε ανάγκη από πολιτικούς με όραμα και όχι από τους σημερινούς».
Νέες εκλογές
Ο ίδιος ο κ. Κουρής και άλλοι αναλυτές δεν αποκλείουν τη πιθανότητα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσουν 149 έδρες ο καθένας και αυτό να οδηγήσει σε νέες εκλογές το φθινόπωρο. Για να συμβεί αυτό όμως, δεδομένου ότι το ελληνικό εκλογικό σύστημα είναι πολύπλοκο, είναι αναγκαίο ο νικητής να μην ξεπεράσει το 41,5% των ψήφων και τα τρία μικρά κόμματα να συγκεντρώσουν ένα 16%. Σε αυτήν την περίπτωση, λέει ο δημοσιογράφος, ο Καραμανλής ξέρει τον τρόπο πώς να εξασφαλίσει τους αναγκαίους βουλευτές από τον ΛΑΟΣ. Μια νέα εκλογική αναμέτρηση σε έναν ή δύο μήνες δεν θα είναι η καλύτερη στρατηγική για να βελτιώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την ήδη κακή εικόνα τους.
Η χώρα έχει ανάγκη από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στην παιδεία, στη σύνταξη του κτηματολογίου και στον εκσυγχρονισμό του κράτους και δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε μια ανάλογη περιπέτεια όπως εκείνη του 1990, όταν ο Μητσοτάκης δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και προκάλεσε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και σχηματίστηκε κυβέρνηση με τους κομμουνιστές οι οποίοι έσπευσαν να στηρίξουν τη Δεξιά ώστε να εκδιώξει τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος 11 χρόνια μετά τον θάνατό του εξακολουθεί να ξεσηκώνει μεγάλα πάθη και μίση μεταξύ των Ελλήνων και από αυτά τα αντίθετα συναισθήματα εξαρτάται τώρα το μέλλον του γιου του, Γιώργου, ο οποίος αναμένει ένα θαύμα όπως δείχνουν τα γκάλοπ.


Σχολιάστε εδώ