Ο χαμένος πάει σπίτι του!

• Ότι όποιος χάσει θα πληρώσει τον λογαριασμό, πολύ περισσότερο που η φετινή εκλογική εκστρατεία εστιάστηκε σχεδόν αποκλειστικά στο δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου». Οπότε… η πολιτική επιβίωση του ηττημένου κάθε άλλο παρά ορατή ή πιθανή είναι!

Τα παραπάνω δεν απασχολούν τα κόμματα της Αριστεράς, που όλα δείχνουν ότι θα είναι οι κερδισμένοι των εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά την είσοδο του Καρατζαφέρη αναμένεται ένα θρίλερ.

Αυτοδυναμία σε «βουβές» εκλογές…

Σε δύο πράγματα συγκλίνουν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές και τα επιτελεία όλων των κομμάτων.

Πρώτον, στο ότι τούτες οι εκλογές, του Σεπτέμβρη του 2007, είναι οι πιο «βουβές» εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. Και αυτό σημαίνει πολλά, πάρα πολλά για τις πολιτικές αντοχές και την πολιτική αξιοπιστία του -δικομματικού κατά βάση- μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Ίσως δε απόψε στις 7, όταν κλείσουν οι κάλπες, να επιφυλάσσει εκπλήξεις, ευχάριστες για κάποιους, οδυνηρές για κάποιους άλλους…

Ένα άλλο στο οποίο όλες οι εκτιμήσεις, αναλύσεις των κομματικών επιτελείων όσο και έγκυρων πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η εξής προσέγγιση:

• Έχει κριθεί το ποιος θα είναι πρώτο κόμμα και κατά πάσα πιθανότητα έχει κριθεί θετικά και η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Παραμένει ζητούμενο το εύρος αυτής της αυτοδυναμίας, που θα κριθεί και απ’ το αν η Βουλή θα είναι τετρακομματική και απ’ το αν το πρώτο κόμμα θα προσεγγίσει το 42,5-43%, οπότε ακόμα και με πεντακομματική Βουλή εξασφαλίζει 154-156 έδρες ή αν θα κινηθεί πέριξ του 42%, οπότε η αυτοδυναμία θα κυμανθεί μεταξύ 152-153 εδρών, σε περίπτωση πάντα πεντακομματικής Βουλής. Διότι αν η Βουλή τελικά προκύψει τετρακομματική, τότε το πρώτο κόμμα θα έχει άνετη αυτοδυναμία γύρω στις 160 έδρες.

Πάντα, επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με τις τελευταίες έγκυρες αναλύσεις και εκτιμήσεις τόσο των κομματικών επιτελείων όσο και -κυρίως- έγκυρων πολιτικών αναλυτών:

• Πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Το ποσοστό της αναμένεται να κυμανθεί πάνω από 41,5%. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό της μπορεί υπό προϋποθέσεις να προσεγγίσει ακόμα και το 43%. Ενώ οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις το φέρουν στο 42-42.5%.

• Το τελικό ποσοστό της ΝΔ εν πολλοίς θα εξαρτηθεί απ’ το πόσο θα αντέξει ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη το «πρεσάρισμα» της κυβερνώσας παράταξης, που τις τελευταίες ημέρες είναι έντονο. Αυτήν τη στιγμή οι εκτιμήσεις γύρω απ’ το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη λένε, ότι είναι σε οριακή θέση. Είναι δε πιθανότατο το θρίλερ της αποψινής εκλογικής βραδιάς να είναι η είσοδος ή μη του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις φέρουν το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη να κινείται από 2,8% έως 3,4%.

Ως προς αυτή την παράμετρο του αποψινού εκλογικού αποτελέσματος, το αν δηλαδή ο ΛΑΟΣ θα μπει ή όχι στη Βουλή, είναι δύσκολη πράγματι η πρόβλεψη. Και σε αυτό άπαντες συμφωνούν.

Η τάση είναι πως ο ΛΑΟΣ ακολουθεί πτωτική τροχιά. Ενώ την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό του ήταν σταθερά πάνω από 4%, την εβδομάδα που πέρασε έπεσε. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ο ΛΑΟΣ χάνει μεν, αλλά… αργά και ίσως να μην… προκάνει έως απόψε να πέσει κάτω απ’ το όριο του 3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατο κομματικό στέλεχος της Ρηγίλλης μάς τόνιζε ότι «τελικά ο ΛΑΟΣ θα μπει».

Ενώ κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Καραμανλή μάς έκανε την εκτίμηση ότι «έτσι κι αλλιώς η αυτοδυναμία έχει «κλειδώσει», οπότε κι αν ακόμα μπει στη Βουλή ο ΛΑΟΣ δεν σημαίνει και πολλά»…

Μπορεί μεν, αν βέβαια είναι έτσι τα πράγματα, να μη σημαίνει και πολλά, ωστόσο ο στόχος της ΝΔ να μην μπει στη Βουλή ο Καρατζαφέρης παραμένει. Και για το εύρος της αυτοδυναμίας αλλά και για την περίπτωση που τα πράγματα προκύψουν τελικά οριακά…

Η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και αναλύσεις των έγκυρων αναλυτών, εκτός απροόπτου η διαφορά της ΝΔ απ’ το ΠΑΣΟΚ θα κυμανθεί πέριξ των 3 μονάδων, με τάση να είναι ακόμα και μεγαλύτερη.

Γεγονός είναι ότι όλοι οι εκλογολόγοι με βάση τα στοιχεία που είχαν ως την Παρασκευή αργά το βράδυ συνέκλιναν στο εξής αναφορικά με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ:

• Είναι πολύ δύσκολο το ΠΑΣΟΚ να πιάσει τα ποσοστά του 2004 (ήταν 40.55%)!

• Τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να κυμανθούν από 38-40%.

• Το μεγάλο, σοβαρό πρόβλημα που το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν η συσπείρωσή του. Ήταν εξαιρετικά χαμηλή, δεδομένου ότι μιλάμε για λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κινούνταν γύρω στο 80%, σύμφωνα με κάποιες άλλες είχε ανέβει πέριξ του 83-85%. Και στη μία περίπτωση πάντως και στην άλλη δεν αρκεί για να φέρει την ανατροπή που ζητά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν μάλιστα φαίνεται η ΝΔ να είχε πετύχει μεγαλύτερη συσπείρωση, γύρω στο 85%…

• Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στις σοβαρές διαρροές που συνέχιζε το ΠΑΣΟΚ να έχει κυρίως προς τον ΣΥΝ. Γι’ αυτό και η «επίθεση» του Γιώργου κατά του ΣΥΝ, που άρχισε απ’ τη συγκέντρωση της Αθήνας και συνεχίστηκε και την Παρασκευή. Γεγονός είναι, ότι όπως το ποσοστό της ΝΔ θα εξαρτηθεί απ’ το τι θα γίνει με τον ΛΑΟΣ, αντίστοιχα συσπείρωση και ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθούν απ’ το αν ο ΣΥΝ θα κυμανθεί γύρω στο 5%, όπως συμφωνούσαν οι εκτιμήσεις ως αργά το βράδυ της Παρασκευής ή αν θα πέσει γύρω στο 4-4,5%…

• Αν πάντως το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει τελικά να αυξήσει τη συσπείρωσή του, τότε ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και εκλογική ήττα πιο στρατηγική κι απ’ αυτήν του 2004!

• Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και διαρροές ακόμα και προς τον ΛΑΟΣ! Συγκεκριμένα περίπου μισή μονάδα του ΛΑΟΣ προερχόταν απ’ το ΠΑΣΟΚ!

• Σοβαρότατο ρόλο στα τελικά ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα διαδραματίσουν τελικά και οι αναποφάσιστοι. Πώς θα λειτουργήσουν τελικά, αν θα επιλέξουν την αποχή, την ψήφο στα μικρά κόμματα ή αν θα… μοιραστούν αναλογικά, όπως συνήθως γίνεται.

• Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των αναποφάσιστων, οι εκτιμήσεις τα έφεραν γύρω στο 5-6%. Ωστόσο κάποιες άλλες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μεγαλύτερα ποσοστά, κάπου στο 8-10%.

• Σχετικά με τη διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως εμφανιζόταν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, οι εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι οι ψηφοφόροι φαίνονταν να δίνουν μια «δεύτερη ευκαιρία» στον Κώστα Καραμανλή, παρά την πικρία, την απογοήτευση, ακόμα και την οργή για επιλογές της πρώτης κυβερνητικής θητείας του. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως ο Γιώργος, δεν έπεισαν. Φαίνονταν δε να αποδοκιμάζονται τα «ίδια πρόσωπα» παρά την προσδοκία του «Γιώργο άλλαξέ τα όλα», τα «ελεεινά ψηφοδέλτια», οι απανωτές γκάφες, με χαρακτηριστική αυτήν με τη Φώφη, τα σποτάκια της γκρίζας κατά Καραμανλή διαφήμισης, που φαίνεται ότι αποδοκιμάστηκαν σαφώς απ’ τον λαό, γενικά η πολιτική του «σκληρού ροκ». Φαίνεται ότι η «επιστροφή Λαλιώτη» περισσότερο έβλαψε παρά ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ. Είναι δε χαρακτηριστική η αποστροφή ενός απλού ψηφοφόρου σε υποψήφια του ΠΑΣΟΚ σε νομό της Θεσσαλίας: «Εμείς θέλουμε να σας ψηφίσουμε αλλά εσείς… δεν μας αφήνετε»! Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση έγκυρου πολιτικού αναλυτή, φαίνονταν οι ψηφοφόροι να αποδοκίμασαν το 2004 το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ και το 2007 να έχουν τη διάθεση να αποδοκιμάσουν το… όλον ΠΑΣΟΚ, απογοητευμένοι και απ’ τον ΠΑΣΟΚ και απ’ το Γιώργο Παπανδρέου!

• Επισημαίνουμε ότι καθοριστικό ρόλο στα τελικά ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων θα διαδραματίσει η αποχή, που αναμένεται να είναι φέτος αισθητά μεγαλύτερη απ’ το 2004.

• Επισημαίνουμε ακόμα ότι σχετικά με την αυτοδυναμία δεν παίζει ρόλο η διαφορά πρώτου-δεύτερου κόμματος, αλλά το ποσοστό που θα πιάσει το πρώτο κόμμα σε συνδυασμό με το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο διευκολύνεται η αυτοδυναμία, όπως πρώτο έχει εδώ και μήνες επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 3,5%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τότε το πρώτο κόμμα και με πεντακομματική Βουλή χρειάζεται 41,25% για αυτοδυναμία 151 εδρών. Αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι 4%, τότε το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία πέφτει στο 41%.

Δεν παίζουν ακόμα με αυτό τον εκλογικό νόμο κανένα ρόλο οι μονοεδρικές, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε μέχρι και το 2004. Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία, τότε θα πάρει τις έδρες που του αναλογούν. Και αν χάσει μονοεδρικές, θα κερδίσει αυτές τις έδρες «κλέβοντάς» τες απ’ το δεύτερο κόμμα από άλλες περιφέρειες.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι σε ό,τι αφορά την ψήφο όσων ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι:

• Περίπου το 35% κερδίζει η ΝΔ, επίσης γύρω στο 35% κερδίζει το ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο 30% μοιράζεται στα μικρότερα κόμματα, με περισσότερο κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ…

Κερδισμένη η Αριστερά

Πάντως όλοι οι πολιτικοί αναλυτές και επιτελείς των κομμάτων συμφωνούν στο ότι κερδισμένα των εκλογών θα είναι τα κόμματα της Αριστεράς. Οι τελευταίες εκτιμήσεις έφεραν:

• Το ΚΚΕ να κινείται πάνω από 7,5% (το 2004 είχε 5,9%) με πιθανότητα να φτάσει και στο 8%.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν κοντά στο 5%, έναντι του 3,25% του 2004. Σημειώνουμε δε, ότι ενώ στο ξεκίνημα της εκλογικής περιόδου υπήρχαν αμφιβολίες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη Βουλή, τώρα το ζητούμενο είναι αν θα αντέξει στην πίεση του ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνει στο 5% ή αν θα έχει τελικά απώλειες. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πως δεν θα πέσει κάτω από 4,5%.

• Γενικά οι αναλυτές συμφωνούν στο ότι τα ποσοστά του δικομματισμού θα υποστούν μείωση σε σύγκριση με το 2004, που ήταν 86%. Τώρα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν πέριξ του 82%.

Η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ…

Στη Χαρ. Τρικούπη μέχρι αργά την Παρασκευή επικρατούσε «μούδιασμα». Παράλληλα όμως γινόταν προσπάθεια να περάσει αισιοδοξία με το επιχείρημα ότι «η μάχη κρίνεται, δεν έχει χαθεί».

Ως επιχειρήματα πρόβαλλαν ότι ο Γιώργος ήταν καλός τις τελευταίες ημέρες, ότι αυξήθηκε η συσπείρωση του κόμματος, ότι μπορεί να αποδώσει το πρεσάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να «επαναπατριστούν» οπαδοί οι οποίοι είχαν στραφεί προς τα κει.

Απ’ την άλλη μεριά, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν και ότι:

• Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα και το ποσοστό του είναι κάτω απ’ αυτό του 2004, τότε ο Γιώργος δεν θα μπορέσει να σταθεί στη θέση του προέδρου του κόμματος!

Για να τεκμηριώσουν αυτή τους την εκτίμηση, επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Καραμανλής ως τη «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Οπότε, υπογραμμίζουν, δεν δικαιούται να χάσει ούτε με μία ψήφο από μια τέτοια κατά τη δική του άποψη κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να χάσει με ευδιάκριτη διαφορά. Και… πάρα πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να πέσει κάτω κι απ’ τα ποσοστά του 2004!

Γεγονός είναι ότι ο Γιώργος ούτε που θέλει να σκέφτεται μια τέτοια περίπτωση, είναι ο εφιάλτης του. Γιατί τότε θα ανοίξει κυριολεκτικά ο ασκός του Αιόλου, πολύ περισσότερο αν «δεν παραδώσει», όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί με τις τελευταίες συνεντεύξεις του.


Σχολιάστε εδώ