ΜΕ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟΨΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ετσι κι αλλιώς σε λίγες ώρες θα συζητάμε επί γεγονότων και όχι επί υποθέσεων. Θα διαπιστώσουμε επίσης κι αν οι πυρκαγιές επηρέασαν ή όχι τις αποφάσεων των εκλογέων.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις πάντως υποδηλώνουν ότι δεν επηρέασαν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Τόσο οι εμπειρικές πολιτικές παρατηρήσεις όσο και τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων (οι οποίες πάντως λόγω αυτής της φύσης τους εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους αναξιοπιστίας) συντείνουν στην εκτίμηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές αυτές – ίσως μάλιστα και με μεγαλύτερη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ από όση αναμενόταν.

Το ζήτημα της αυτοδυναμίας πάντως δεν φαίνεται να έχει κριθεί εκ των προτέρων πέραν πάσης αμφιβολίας. Το πιθανότερο είναι πως η ΝΔ θα κυμανθεί γύρω στο 42%, το οποίο είναι ένα οριακό ποσοστό για την επίτευξη αυτοδυναμίας, ιδίως αν δεν πάνε τόσο καλά τα πολύ μικρά κόμματα, που θα μείνουν εκτός Βουλής, και ιδίως το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή, ώστε όλα μαζί να συγκεντρώσουν τα αναμενόμενο ποσοστό του 3% – 3,5%.

Αλαζονεία ή διόρθωση λαθών;

Σε περίπτωση που η ΝΔ πετύχει την αυτοδυναμία, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα σοβαρό ερώτημα: Η εκλογική επιβράβευση της διακυβέρνησής της, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της, θα οδηγήσει άραγε σε διόρθωση των λανθασμένων πτυχών της πολιτικής της ή θα εκτοξεύσει στα ύψη την εμφανώς αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα αλαζονεία των κυβερνητικών στελεχών;

Το πιθανότερο είναι να συμβεί το δεύτερο, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να έχει ξεχάσει το πάθημα της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, η αλαζονεία και η διαφθορά της οποίας οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική ήττα του 2004.

Προκάλεσε άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποχώρησε στην πίεση που αντικειμενικά ασκούν οι προεκλογικές ανάγκες και δεν ζήτησε συγγνώμη για τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στην τραγωδία των πυρκαγιών – έστω και για τα μάτια του κόσμου, αν δεν το συναισθάνεται πραγματικά μέσα του! Δεν είναι όμως δυνατόν να καίγονται φέτος ζωντανοί 75 άνθρωποι και κανένας από την κυβέρνηση, η οποία διοικεί και εκπροσωπεί την κοινωνία μας, να μη ζητάει μια συγγνώμη εκ μέρους όλων εκείνων που έχουν την ευθύνη προστασίας των ζωών μας και απέτυχαν να εκπληρώσουν την αποστολή τους στις περιπτώσεις αυτές, έστω και εξαιτίας άκρως αντίξοων συνθηκών. Αυτό δίνει την εντύπωση ηθικής αναλγησίας και δεν τιμά κανέναν.

Εποχή κυριαρχίας Καραμανλή

Ανεξάρτητα από αυτή τη μελανή κηλίδα, αν η ΝΔ κερδίσει απόψε τις εκλογές με αυτοδυναμία, αυτό θα σηματοδοτήσει την εδραίωση της πολιτικής κυριαρχίας του Κώστα Καραμανλή. Το να νικήσει μετά τις πυρκαγιές αποτελεί άθλο προσωπικό και ταυτόχρονα απόδειξη πολιτικής ανεπάρκειας των αντιπάλων του, του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ σε πρώτη γράμμη.

Ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ τώρα θα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό βάρος από μια «φυσιολογική» επικράτησή της στις αδικαιολόγητα εξαιρετικά πρόωρες εκλογές… «αρπαχτής», που τις προκήρυξε η κυβέρνηση τον Δεκαπενταύγουστο, λες και είχε καμιά ανάγκη να δώσει στους πολίτες την εντύπωση ότι επιχειρεί να υφαρπάσει την ψήφο τους από τις παραλίες.

Την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός διέλυσε επίσης όλη τη μυθολογία που διαδίδει ο μητσοτακικός μηχανισμός, με τη βοήθεια του -άριστα συνεργαζόμενου με τον «επίτιμο» της ΝΔ- μηχανισμού των «σημιτικών εκσυγχρονιστών», ότι δήθεν ο Κ. Καραμανλής προτίθεται να παραδώσει σε λίγο καιρό την εξουσία και τη ΝΔ στην Ντόρα, ακόμη και αν κερδίσει τις σημερινές εκλογές.

«Αν κερδίσετε τις εκλογές, αυτή θα είναι η τελευταία σας κυβερνητική θητεία;» ρώτησε τον πρωθυπουργό ο απεσταλμένος του «Βήματος» στη συνέντευξη Τύπου.

«Την Παρασκευή που μας έρχεται (σ.σ.: προχθές) κλείνω τα 51 χρόνια μου. Σαν νωρίς δεν με σπρώχνετε να βγω στη σύνταξη;» απάντησε ο Κ. Καραμανλής. Μια απάντηση που σίγουρα έκανε γυναικεία μάτια να δακρύσουν από απέραντη θλίψη!

Εννοείται φυσικά ότι σε περίπτωση ήττας της ΝΔ ο πρωθυπουργός θα περάσει αυτομάτως στην πολιτική συνταξιοδότηση, παρά το σαφώς νεαρό της ηλικίας του για πολιτικό ηγέτη.

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Σε πολύ πιο δύσκολη θέση όμως, πραγματικά δεινή, φαίνεται πως βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν η ΝΔ νικήσει απόψε παίρνοντας αυτοδυναμία, θα τεθεί αμέσως θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Κανείς δεν χρέωσε προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου την ήττα με διαφορά σχεδόν 5% του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Η διακυβέρνηση Σημίτη κρινόταν και αυτή καταδικάστηκε και «μαυρίστηκε».

Παρόλο που πολλοί δικαιολογημένα στραβομουτσούνιασαν, κανείς δεν χρέωσε ανοιχτά στον Γ. Παπανδρέου τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2004, με χαώδη διαφορά 9% (!), που οφειλόταν και στις γελοίες επιλογές του Γ. Παπανδρέου τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο όσο και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των βουλευτικών εκλογών του 2004 (Μάνος, Ανδριανόπουλος, Ανδρουλάκης, Δαμανάκη). Τον δικαιολόγησαν, επειδή οι εκλογές αυτές έγιναν μόλις τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές, οπότε ο χρόνος ήταν πολύ λίγος για να ξεχαστούν τα αίσχη της διακυβέρνησης Σημίτη και «εκσυγχρονιστών».

Αν όμως ο Γιώργος Παπανδρέου ηττηθεί πάλι σήμερα, είναι προφανές πως δεν υπάρχουν περιθώρια για το ΠΑΣΟΚ να ξαναδοκιμάσει την τύχη του με τον ίδιο αρχηγό. Είναι όχι απλώς προτιμότερο, αλλά απολύτως αναγκαίο να αλλάξει ηγέτη σε περίπτωση νέας ήττας προκειμένου να επιχειρήσει να νικήσει τη ΝΔ στην επόμενη αναμέτρηση είτε αυτή γίνει πρόωρα το 2010 λόγω αδυναμίας επιλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας είτε γίνει στο τέλος της νέας τετραετίας, το 2011.

Έτσι κι αλλιώς ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει πείσει κανέναν ότι διαθέτει σπάνια ηγετικά χαρίσματα -αντιθέτως, έχει εδραιωθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση, λανθασμένα ή όχι, πως «δεν κάνει για αρχηγός και πρωθυπουργός»- οπότε μια νέα ήττα σήμερα θα ενισχύσει καταθλιπτικά αυτήν την καταστροφική για τις ελπίδες του ΠΑΣΟΚ εικόνα του ηγέτη του.

Εκλιπαρούσε τον… Σημίτη!

Συναισθανόμενος την πιθανή, επερχόμενη ήττα του, ο Γ. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες ούτε καν ήξερε τι έκανε σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων, ψυχανεμιζόμενος ότι οι σημερινές εκλογές ίσως να σηματοδοτήσουν το τέλος της πολικής καριέρας του σε ηγετικό επίπεδο.

Στην αρχή τίναξε στον αέρα το ΠΑΣΟΚ με την αλαζονεία που επέδειξε στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου απέκλεισε τους πάντες, από τον Λαλιώτη και τον Αθανασάκη ως την Πατουλίδου και τον Πολεμαρχάκι, με αποτέλεσμα όλοι να συζητούν γι’ αυτούς που απέκλεισε και κανένας γι’ αυτούς που έβαλε με εξαίρεση τη Φώφη, την οποία δικαίως απέκλεισε ο Άρειος Πάγος!

Στη συνέχεια έκανε ένα ακόμη απονενοημένο διάβημα, μια ακόμη απόπειρα πολιτικής αυτοκτονίας: υπακούοντας σε πολιτική υπόδειξη του «Βήματος», άρχισε να εκλιπαρεί δημόσια τον… Κώστα Σημίτη (!) να σταθεί δίπλα του.

Είναι προφανές πως ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει καταλάβει τίποτα, ούτε καν πώς έγινε ο ίδιος αρχηγός!

Αρχηγό τον έκαναν μέσα σε μια νύχτα, που λέει ο λόγος, χωρίς να το πάρει χαμπάρι ούτε ο ίδιος, ακριβώς επειδή οι ισχυροί κύκλοι εξουσίας διαπίστωσαν πως ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» απατεώνων είχαν γίνει τόσο αντιπαθείς, τόσο μισητοί στον λαό, ώστε το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία Σημίτη όδευε προς μια συντριβή στις εκλογές πρωτοφανών διαστάσεων -μέχρι και… 10% πίσω από τη ΝΔ!- που απειλούσε να το οδηγήσει σε κρίση διάλυσης. Γι’ αυτό και τοποθέτησαν άρον άρον αρχηγό τον Γιωργάκη για να περιορίσει όσο ήταν δυνατόν την έκταση της ήττας και ταυτόχρονα να την κάνουν να ξεχαστεί αμέσως, αφού ο νέος αρχηγός, με τη βοήθεια των ελεγχόμενων ΜΜΕ και του πασοκικού Τύπου, θα εμφανιζόταν ως αμέτοχος ευθυνών για την προηγούμενη κατάσταση.

Η αλλαγή κυβέρνησης, άλλωστε, εστίαζε πολύ φυσιολογικά το ενδιαφέρον του κόσμου στη ΝΔ και όχι πια στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ελιγμοί πέτυχαν. Το ΠΑΣΟΚ επιβίωσε χωρίς κραδασμούς. Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε μια μακρότατη περίοδο χάριτος.

Αποτελεί όμως απερίγραπτη πολιτική ανοησία να επιχειρεί τώρα ο Γιωργάκης να φέρει πίσως ως… σωτήρα του τον Κ. Σημίτη, τον άνθρωπο που βούλιαξε το ΠΑΣΟΚ τόσο πολύ, ώστε χρειάστηκε να τον καθαιρέσουν από αρχηγό για να μη διαλυθεί το κόμμα!

Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών

Αν το ΠΑΣΟΚ νικήσει σήμερα, όλα αυτά τα τραγικά πολιτικά λάθη του Γ. Παπανδρέου θα ξεχαστούν και όλοι θα σπεύσουν να δηλώσουν υποταγή για να συμμετάσχουν στη νομή της λείας της εξουσίας. Όλα αυτά τα κορυφαία ΠΑΣΟΚικά στελέχη που τώρα λοιδορούν τον Γ. Παπανδρέου αύριο θα τον κολακεύουν.

Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο, αλλά η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα καρατομηθεί. Αν μάλιστα ο Κ. Καραμανλής κάνει το λάθος να πάει αμέσως σε εκλογές αντί να εξαγοράσει από τον ΛΑΟΣ όσους βουλευτές του λείπουν, τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι το πρώτο φαβορί για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός που θα βγάλουν οι νέες κάλπες.

Όταν μια κυβέρνηση αποτυγχάνει να κρατήσει την αυτοδυναμία της, δίνει την εικόνα πτώσης και κατάρρευσης και ο πρώτος λόγος περνάει αντικειμενικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί σήμερα και η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία, τότε θα αρχίσει στο εσωτερικό του ολοκληρωτική σύγκρουση για την κομματική ηγεσία και την απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου. Θα πάμε σε μια ατελείωτη νύχτα «μεγάλων μαχαιριών» με γνωστή εκ των προτέρων έκβαση.


Σχολιάστε εδώ