Και χαριστική ανάθεση προγράμματος ύψους 6,5 εκατ. ευρώ

Η κυρία Θάλεια Δραγώνα όμως έχει δράση σημαντική και στα περιβόητα προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μαζί με τη φίλη της και συνάδελφό της καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη πήρε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των Μουσουλμανοπαίδων της δυτικής Θράκης, αξίας κάποιων δισεκατομμυρίων δραχμών, αποκλείοντας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που λόγω θέση, αλλά και γνώσης των τοπικών συνθηκών θα έπρεπε να είχε ανατεθεί σʼ αυτό, αλλά άλλες οι βουλές των προστατών των δύο κυριών, προστατών που πιθανότατα έχουν σχέση με εκείνους που επέβαλαν την κυρία Θάλεια σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα πιο αναλυτικά…

Περί τα τέλη Ιουλίου 2005 εμφανίσθηκε στο διαδίκτυο προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας και του ΕΠΕΛΕΚ για πρόγραμμα εντάξεως των Μουσουλμανοπαίδων της δυτικής Θράκης στην κοινωνία. Μολονότι το διάστημα ήταν μικρό, δοθέντος ότι η προθεσμία καταθέσεως υποψηφιοτήτων έληγε στις 31 Αυγούστου και εν μέσω θερινών διακοπών, ομάδα καθηγητών – παιδαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πρόλαβε και κατέθεσε αρχές Σεπτεμβρίου φάκελο υποψηφιότητας. Το συνολικά διατιθέμενο ποσό ήταν περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Σκοπός του προγράμματος ήταν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η ίδρυση βιβλιοθηκών, η μετεκπαίδευση χριστιανών και μουσουλμάνων εκπαιδευτικών, τα σεμινάρια σε μουσουλμανικά χωριά κ.λπ…

Η ομάδα των καθηγητών του ΑΠΘ συνεργάσθηκε με τεχνοκράτες της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και του υπουργείου Ανάπτυξης που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σχετικά προγράμματα. Την ομάδα αποτελούσαν πλέον των 20 γνωστών ανά το πανελλήνιο καθηγητών – παιδαγωγών από όλα τα ΑΕΙ της χώρας μας. Τον ρόλο του συντονιστή του έργου είχε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής κ. Αθανάσιος Καραθανάσης υπό την ιδιότητα του διευθυντή του τομέα Ιστορίας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, καθότι μη παιδαγωγός. Και ενώ στους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας επαινούνταν ο φάκελος της ομάδας αυτής, με έκπληξη ανακοινώθηκε ότι επελέγη ο φάκελος των δύο κυριών, Φραγκουδάκη και Δραγώνα, στις οποίες πρέπει να αναφερθεί ότι το 2003 είχε ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό παρόμοιο πρόγραμμα με τη στήριξη, όπως λέγεται, του Γιώργου Παπανδρέου! Οι δύο κυρίες, απʼ ό,τι φαίνεται, ουδέποτε πήγαν στη δυτική Θράκη και αυτό προκύπτει από την τελική έκθεσή τους, που ήταν μια καθαρή έκθεση ιδεών!

Να σημειωθεί ότι εκτός από την υποψηφιότητα της ομάδας των καθηγητριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, φάκελο υποψηφιότητας είχαν υποβάλει και καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που μάλιστα είχαν το προνόμιο να βρίσκονται πλησίον της μειονότητας. Κι όμως αυτό το υπουργείο Παιδείας το αγνόησε. Και όταν εκδηλώθηκε οργίλη η αντίδραση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ σʼ αυτήν την απόφαση του ΥΠΕΠΘ, γραπτά και προφορικά, διά του τότε αντιπρυτάνεως και προέδρου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ καθηγητή κ. Άρη Κάζη, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας απάντησαν με σχεδόν απαξιωτικά για την ακαδημαϊκή κοινότητα σχόλια, του τύπου ήξεις αφήξεις… Βλέπετε οι προστάτες ήταν ισχυροί…

Να γίνει επανάκριση

Μετά απʼ όλα αυτά τα στοιχεία που φέρουμε στο φως και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα των 6,5 εκατ. ευρώ (κοντά 2,5 δισ. δραχμών) δεν ανετέθη με αξιοκρατικά κριτήρια, θα πρέπει να επανακριθούν οι υποψηφιότητες και δεν θα ήταν άστοχη και μια εισαγγελική έρευνα. Και εδώ θα πρέπει να ερευνηθεί ποιοι ήταν οι κριτές-αξιολογητές και ποιος ο ρόλος της κυρίας Ισμήνης Κριάρη, επίκουρου καθηγήτριας του Παντείου, αρμόδιας για τα σχετικά προγράμματα.

Ποιο έργο έγινε

Στο μεταξύ, θα πρέπει να ανακοινωθεί τι έργο έγινε στην περίοδο Ιανουαρίου 2006 – Αυγούστου 2007 για να δούμε αν η υλοποίηση του προγράμματος προχώρησε.

Παράλληλα, χρήσιμο θα ήταν αν μας έλεγαν πόσες φορές η κυρία Φραγκουδάκη και η κυρία Δραγώνα πήγαν στη δυτική Θράκη, όπως και πόσα χρήματα έχουν εισπράξει και πόσα διατέθηκαν σε χριστιανούς και μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς της δυτικής Θράκης.

Αυτά για σήμερα…

300.000.000 δρχ. για έξοδα μετακίνησης!

Ρωτάμε τέλος τι χρήματα έχουν μέχρι τώρα εκταμιευθεί και για ποιες εργασίες, γιατί υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από 300.000.000 δρχ. πήγαν ΜΟΝΟ για έξοδα μετακινήσεως(!), όπως έγραψε το «Αντί» στις 17 Δεκεμβρίου 2004, πράγμα που αν συνέβη, τότε το πρόγραμμα αντί να πάει για τον σκοπό της εκπαίδευσης των Μουσουλμανοπαίδων, πήγε σε… φαγοπότι… Περιμένουμε όμως τα στοιχεία για να κρίνουμε σωστά.


Σχολιάστε εδώ