ΘΥΜΙΖΕΙ… BIG BROTHER Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Η ταυτότητα του «Ελεύθερου Τύπου» κονταίνει κατά ένα ακόμη πρόσωπο και, παρά τα όσα δεν λέγονται δημόσια, θεωρείται βέβαιο πως μετά τις εκλογές -άγνωστο αν θα συνδυαστεί με τη μετακόμιση της εφημερίδας στο νέο κτίριο- θα αλλάξει για τρίτη φορά μετά την εξαγορά της εφημερίδας η ταυτότητα των επικεφαλής.
Στα παρασκήνια σοβεί μια κρίση για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της εφημερίδας, αφού η επιλογή της ιδιοκτησίας να μη δίνει το προβάδισμα σε έναν μόνο «διευθυντή» και να διατηρεί το σύστημα πολυαρχίας οδηγεί σε καθημερινές μικρές ή μεγάλες εντάσεις. Ο Τάκης Καμπύλης προστέθηκε στον κατάλογο όσων δεν άντεξαν τα όσα γίνονται καθημερινά. Με επιλογή της ιδιοκτησίας έφυγαν ο Μπάμπης Κούτρας, διευθυντής στο μικρό μεταβατικό στάδιο μετά την εξαγορά από το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, ο Λάμπρος Σμαΐλης, που χρεώθηκε το κλίμα αναταραχής εντός της εφημερίδας, ο Γιώργος Μαντέλας και ο Πάσχος Μανδραβέλης. Μπήκε στους Τράχωνες ο Γιάννης Παπουτσάνης, αλλά δεν τον άφησαν μόνο του να πάρει πάνω του την εφημερίδα, ήρθε ως ανώτατο στέλεχος και ο Σεραφείμ Κοτρώτσος. Όλο αυτό το διάστημα στελέχη που εντάχθηκαν στο δυναμικό του «Ε.Τ.» με την υπόσχεση ότι θα έχουν κυρίαρχη θέση και λόγο, έχασαν τη δύναμή τους. Γιάννης Προβής, Γιώργος Λακόπουλος, Παναγής Γαλατσάτος βρίσκονται στον «Ελεύθερο Τύπο» αλλά είναι περιχαρακωμένοι στα δικά τους «ρεπορτάζ». Τα ηνία έχουν τα νεοφερμένα στελέχη, ο Παντελής Ζαγοριανίτης και ο Γιώργος Δασκαλόπουλος, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Παπουτσάνη και του Σεραφείμ Κοτρώτσου.
Η αποχώρηση του Τάκη Καμπύλη ήταν προδιαγραμμένη, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Αποτελούσε το «αντίβαρο» στην πολιτική κατεύθυνση του «Ε.Τ.» που ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο μετατράπηκε σε όργανο του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό όμως δεν γινόταν με ξεκάθαρη πολιτική γραμμή αλλά αναλόγως των συμφερόντων που έχουν τα στελέχη εντός ή εκτός εφημερίδας που βρίσκονται δίπλα σε κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου ή στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η κρίση άρχισε έπειτα από έναν έντονο καβγά ανάμεσα στον Τ. Καμπύλη και τον επικεφαλής των art director ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με άνθρωπο της ιδιοκτησίας στο ΔΣ της εταιρείας. Ο Γιάννης Παπουτσάνης έλειπε από την εφημερίδα και τελικά υποστηρίχθηκε η επιλογή του art και όχι η δημοσιογραφική του στελέχους. Μετά από αυτό ο Τ. Καμπύλης υπέβαλε την παραίτησή του. Στις διαπραγματεύσεις που ήταν σκληρές και από τις δύο πλευρές, και παρά τις υποσχέσεις που έδωσε ο Γιάννης Παπουτσάνης, δεν έγινε αποδεκτός ο όρος να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες στην εφημερίδα, οπότε ο δημοσιογράφος θεώρησε πως δεν έχει λόγο επιστροφής.
Η αποχώρησή του ξεσήκωσε κλίμα δυσαρέσκειας εντός της εφημερίδας και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των εργαζομένων δημοσιογράφων… Η υπόσχεση που τους είχε δοθεί για αυξήσεις μισθών δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ καθημερινά καταπατάται το ωράριο και οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Οι δημοσιογράφοι έκαναν συγκέντρωση και έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Δεν υπάρχει άλλη υπομονή, ζητούν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της διεύθυνσης και της ιδιοκτησίας. Επεσήμαναν με μελανά χρώματα την καθημερινότητά τους, ότι δεν τους ζητάνε θέματα αλλά τους τα αναθέτουν, ότι δεν υπάρχουν ρόλοι. Ως αστείο πλέον στους Τράχωνες η εφημερίδα χαρακτηρίζεται ένα απόλυτο big brother, με το ερώτημα «ποιος έχει σειρά να αποχωρήσει» σε πρώτο πλάνο, όπως και το ερώτημα «ποιος θα πάρει τη θέση του στο ριάλιτι»! Όλο αυτό το κλίμα με τη μη αποσαφήνιση ρόλων και αρμοδιοτήτων οδηγεί σε φαινόμενα αστεία για ελληνικές εφημερίδες. Πολλές απόψεις, πολλές ζυμώσεις, πολλές συζητήσεις αλλά πενιχρά αποτελέσματα. Ο «Ε.Τ.» το μόνο που κάνει είναι να μην παρεμβαίνει στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό είναι επιλογή της ίδιας της ιδιοκτησίας και θα αλλάξει μετά τις εκλογές οπότε και θα αποσαφηνιστεί η πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Από τον «Ελεύθερο Τύπο», πάντως, λένε πως εντός του μήνα θα γίνει από τη Γιάννα Αγγελοπούλου μια μεγάλη ανακοίνωση. Σχετίζεται άραγε με την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού;


Σχολιάστε εδώ