Η ώρα της κάλπης
Απόψε θα μάθουμε τη βούληση του εκλογικού σώματος και κατά πόσον αυτή συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων που είδαν ή όχι το φως της δημοσιότητας. Ασφαλώς θα ζήσουμε τους πανηγυρισμούς του νικητή ή των νικητών (καθότι η νίκη πολλάκις είναι ζήτημα σχετικό), ενδεχομένως να… απολαύσουμε και την γκρίνια των ηττημένων και μετά ταύτα θα έρθει η ώρα του σκεπτικισμού και της περισυλλογής, και για τους νικητές και για τους ηττημένους. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, τα προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα, όποιος κληθεί να τα διαχειριστεί θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, πόσω μάλλον που η άνοιξη του 2010 απέχει μόλις 2,5 χρόνια και η καυτή πατάτα του Ασφαλιστικού απαιτεί άμεσες αποφάσεις.
• Ασφαλώς για τη ΝΔ η πρωτιά ισοδυναμεί με «μη νίκη», καθότι στόχος της είναι η αυτοδυναμία και μάλιστα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντίθετα για το ΠΑΣΟΚ η πρωτιά ισοδυναμεί με «θρίαμβο», ενώ έχει και την πολυτέλεια να χαρακτηρίσει μια περιορισμένης έκτασης ήττα με 1-2 μονάδες «εκλογική επιτυχία» που σηματοδοτεί την αυριανή του επικράτηση. Άρα, για τη ΝΔ νίκη είναι η αυτοδυναμία και καθαρή νίκη η αυτοδυναμία με 3 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ – για το ΠΑΣΟΚ νίκη είναι η πρωτιά και καθαρή νίκη η αυτοδυναμία. Βέβαια εάν η ΝΔ κατακτήσει καθαρή νίκη, το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της εσωστρέφειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν και ο κ. Παπανδρέου έχει βελτιώσει αισθητά την ηγετική του παρουσία, εκτός και εντός ΠΑΣΟΚ. Τέλος τα λεγόμενα μικρά κόμματα, εάν καταφέρουν όλα να διαβούν την πόρτα του Κοινοβουλίου, θα κληθούν να απαντήσουν πώς θα διαχειριστούν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους, καθότι, εάν συνεχίσουν να πορεύονται στον δρόμο των κομμάτων διαμαρτυρίας, η εμπιστοσύνη που τους δόθηκε θα αποσυρθεί.
• Το δίλημμα που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής, «αυτοδυναμία ή πάλι εκλογές», είτε θεωρείται εκβιαστικό είτε όχι, βάζει στον ψηφοφόρο ένα σαφές διακύβευμα στο οποίο καλείται να απαντήσει θέλοντας και μη. Πρώτα η ΝΔ διαμόρφωσε με διαρροές μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η πρώτη θέση έχει κριθεί και απομένει το ζητούμενο της αυτοδυναμίας και κατόπιν, αφού εμπεδώθηκε η πρωτιά, έθεσε το τελικό δίλημμα που, ιδιαίτερα στους πολίτες που φοβούνται την ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια, λειτουργεί αποτελεσματικά. Έτσι κατάφερε δύο πράγματα, από τη μια να πιέσει τον ΛΑΟΣ και από την άλλη να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, καθότι, αφού η πρωτιά έχει κριθεί, η δεξαμενή μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ, τροφοδοτεί πιο εύκολα τα κόμματα διαμαρτυρίας. Αργά το ΠΑΣΟΚ κατάλαβε την παγίδα κι άρχισε να θέτει το δίλημμα της εξουσίας, δηλαδή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.