Είχαμε τα δικά μας, μας ήρθαν και τα… ξένα!

Το νέο ιστορικό υψηλό του μαύρου χρυσού (την Τετάρτη) και η εκτίναξη της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου σαφώς και δεν ευθύνονται άμεσα για τις επιδόσεις της αγοράς μας. Το ζήτημα στην περίπτωση αυτή έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδείνωση του κλίματος στις ευρωαγορές, τη διάθεση των ξένων επενδυτών να μην μπουν σε νέες περιπέτειες (κάτι που ίσως και να εξηγεί τη μεταστροφή στη συμπεριφορά τους – βγήκαν σε θέση πωλητών τον Αύγουστο) και τέλος με τη διαρκώς μειούμενη σε όγκο και τζίρο συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά μας, γεγονός που μόνο σε προβληματισμό πρέπει να μας οδηγεί.
δδ Και μπορεί το «στοίχημα» στο ΧΑ να παίζεται ως προς τη διακράτηση των επιπέδων των 4.800 μονάδων, το ερώτημα όμως που απασχολεί τους ειδικούς είναι ένα: με ποιον τρόπο και κυρίως με τη συμμετοχή ποιων κλάδων ή μεμονωμένων τίτλων θα συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι είναι προφανές πως διαφορετική αξία για το… ευ ζην των επενδυτών έχει μια αγορά που επιδεικνύει χαρακτήρα με τη συμμετοχή και την αρωγή δεκάδων διαφορετικών τίτλων και άλλο ειδικό βάρος έχει μια θετική πορεία του Γενικού Δείκτη «υποβασταζόμενου» από πέντε – έξι γνωστούς και μη εξαιρετέους τίτλους!
δδ Μέσα από αυτό το πρίσμα λοιπόν πρέπει μεν να παραδεχθούμε πως η γενικότερη εικόνα του ΧΑΑ –ακόμα και όταν κλείνει με αρνητικό πρόσημο– είναι σαφώς θετική και πάντως αρκούντως ψύχραιμη, πλην όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό όσον αφορά στις συναλλαγές είναι απογοητευτική, ενώ το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε ήδη για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, που είδε τις τελευταίες ημέρες ένταση των πιέσεων στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η εικόνα της αγοράς στο άνοιγμα της Πέμπτης, με μόλις 4 μετοχές από τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση να διακρατούν θετικό πρόσημο, είναι εύγλωττη!
δδ Άντε λοιπόν να τελειώνουμε με την υποχρέωση, ήτοι τις κάλπες και τις συζητήσεις περί εκλογικού αποτελέσματος το βράδυ στο σπίτι, συνοδεία πίτσας – μπίρας, για να πάρουμε σειρά από βδομάδα, να δούμε τι θα κάνουμε!
Καλή ψήφο, συνεπενδυτές!
ΥΓ.: Τα περί ξένων πωλητών τον περασμένο μήνα επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του Αποθετηρίου για τον μήνα Αύγουστο. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Έλαβον: Ξένοι επενδυτές στο ΧΑΑ, 52,22% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Εγχώριοι επενδυτές, 47,88%.
Επιμέρους συμμετοχές: FTSE 20 – συµµετοχή ξένων 57,77%. Έλληνες, τα ρέστα!


Σχολιάστε εδώ