XΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους κατά το ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική και Eurobank απορρόφησαν τους αρχικούς κραδασμούς, συμβάλλοντας έτσι στην εξισορρόπηση των επιμέρους δεικτών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.904,58 μονάδες, οριακά μειωμένος κατά 0,16%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,33%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,38%, ενώ ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 0,71%. Την επομένη επικράτησαν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.891,86 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,26%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Ταξιδιών-Αναψυχής, Υγείας και Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Ασφαλειών, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Τροφίμων-Ποτών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν εκ νέου σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 4.858,27 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,69%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι Δρομέας, Εκδόσεις Λυμπέρη και Εμπορικός Δεσμός (Π), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Μαξίμ – Περτσινίδης, Euroline Επενδυτική και Elbisco Συμμετοχών. Την επομένη οι επενδυτές, αναμένοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.863,35 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,10%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 325,65 εκατομμύρια ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 142 ενισχύθηκαν, 105 υποχώρησαν και 54 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Από ό,τι έδειξαν τα στοιχεία, το Α΄ εξάμηνο ήταν καλό για τις περισσότερες των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς τόσο τα καθαρά κέρδη όσο και οι τζίροι κατέγραψαν σημαντική αύξηση. Μεταξύ άλλων ενισχύθηκαν οι κλάδοι των τραπεζών, των υπηρεσιών υγείας, των μέσων ενημέρωσης, των πλαστικών – χημικών και της κλωστοϋφαντουργίας.

> Και μετά ψάχνουν για χρήματα! Πόσο κοστίζει η αποζημίωση των οδοιπορικών των διοριζόμενων εκλογικών αντιπροσώπων; Μαθαίνουμε μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ!

> Διχρωμία με «γαλάζιο» και «πράσινο»; Νέα μόδα φαίνεται ότι λανσάρουν πολλά από τα υψηλόβαθμα υπερκομματικά στελέχη που κατοικοεδρεύουν σε κεντρικές διευθύνσεις της ΑΤΕbank, επί της οδού Πανεπιστημίου.Τι άλλο κάνουν; Έρχονται στην ώρα τους, διαλαλούν την ανεξαρτησία τους, δέχονται συνδικαλιστές αντίπαλων στρατοπέδων, διακατέχονται από πνεύμα συναδελφικότητας… Τώρα το θυμήθηκαν… Φοβούμενοι προφανώς μην υπάρξει αλλαγή…

> Τι και αν ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, τι και αν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, «κάποιοι» ήθελαν να καλλιεργήσουν αρνητικό κλίμα, ωθώντας τη μετοχή της στο -3,98%. Περί της Τράπεζας Πειραιώς η αναφορά μας.

> Για να δούμε αν η αντιστάθμιση κινδύνου στις ελληνικές μετοχές αποδειχθεί ακριβό άθλημα, τουλάχιστον για όσους το προσπαθούν μέσω της αγοραπωλησίας παραγώγων ελληνικών δεικτών.

> Ποιες είναι οι μετοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τα αποτελέσματα των εκλογών; Μεταξύ άλλων οι ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΛΠ.

> Αλήθεια, κατά τη διαδικασία εξαγοράς μιας εταιρείας χωρίς μετρητά, με ποια κοινά αποδεκτά «μέτρα και σταθμά» θα γίνεται η αποτίμηση των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων από τους ορκωτούς ελεγκτές;

> Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο κ. Πιλάβιος χτενίζεται! Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να δείξει ότι παράγει έργο έδωσε το πράσινο φως στη λειτουργία της νέας Εναλλακτικής Αγοράς.

> Με αφορμή την υπόθεση της OTEPlus, ρωτάμε τα κόμματα εξουσίας αν μετεκλογικά βάλουν φραγμούς στη φάμπρικα των θυγατρικών και μη εταιρειών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις διοικήσεις των «κρατικά εποπτευόμενων» επιχειρήσεων, παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ και αιχμαλωτίζοντας έτσι τους εργαζομένους.

> Σε ποια εισηγμένη επιχείρηση τα κέρδη προήλθαν τόσο από αναπροσαρμογές στη λογιστική αποτύπωση των ακινήτων της όσο και από υπεραξίες των συμμετοχών της;

> Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να επηρεάσει και τις νέες εισαγωγές στο ΧΑ, καθώς, αν αλλάξουν τα πράγματα, παγώνουν οι όποιες διαδικασίες μέχρι να αντικατασταθούν τα πρόσωπα που απαρτίζουν επιτροπές και αρχές οι οποίες εγκρίνουν τις εν λόγω αιτήσεις.

> Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά! Για να δούμε αν η διοίκηση της εταιρείας Πετζετάκις αιτηθεί τελικά την επάνοδο των μετοχών της σε καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης.

> Ανεξάρτητα από τον κοινωνικό της σκοπό, είναι λογικό μια εισηγμένη ανώνυμη επιχείρηση, που «σέβεται» τους μετόχους της, να χορηγεί με ζημία το προϊόν παραγωγής της; Περί του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ ο λόγος!

> Υπερκομματική κατάντια! Είναι γεγονός ότι ο δανεισμός του δημοσίου για το 2007 αναμένεται να ξεπεράσει κατά περίπου 4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο του 2006;

> Η ραγδαία υποχώρηση στις τιμές των μετοχών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που στο τέλος Αυγούστου η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων παρουσίασε μείωση ύψους 255 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου.

> Αν και άλλα έλεγαν οι πληροφορίες μας, δεν μπορούμε παρά να δεχθούμε την επίσημη απάντηση που έδωσε η Attica Συμμετοχών στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, διαψεύδοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Όμιλο Grimaldi.

> Αν η ΝΔ επανεκλεγεί, τότε η επόμενη τετραετία διακυβέρνησής της θα χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, από τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την εφαρμογή του υπάρχοντος πλαισίου για την απελευθέρωση της ενέργειας, τη διατήρηση του 51% στην ATEbank…

> Μπορεί το 2ο Ελληνικό Roadshow να ορίστηκε για τις 3 και 4 Οκτωβρίου, αυτό όμως που δεν έχει ξεκαθαριστεί, λόγω εκλογών, είναι αν οι «κρατικά εποπτευόμενες» εισηγμένες εταιρείες συμμετάσχουν με τους νυν προέδρους τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!

> Για μια ακόμη φορά ορισμένες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά τους στοιχεία την ύστατη στιγμή, λίγο πριν εκπνεύσει η εκ του νόμου προθεσμία, γιατί άραγε;

> Ίσως να φταίει η ασάφεια του σχετικού νόμου! Σε αντίθεση με το ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, οι επαναγορές μετοχών από τις εγχώριες επιχειρήσεις δεν φαίνεται να βοήθησαν και τόσο στην άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> Η εξάντληση των πιστωτικών ορίων είναι ένας από τους βασικούς λόγους που την εφετινή θερινή περίοδο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση αγορών με τη χρήση καρτών.

> Υπήρχαν και παραφωνίες στο γενικά καλό κλίμα των πρόσφατων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως για παράδειγμα η Γενική στην οποία προβλέψεις και επισφάλειες προομηνύουν ζημιογόνο χρήση.

> Είναι γεγονός ότι η συνολική ωφέλεια από τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων της ATEbank προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις ανέρχεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ από επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση και 37 εκατομμύρια ευρώ σωρευτικά από τον Μάιο του 2004;

> Αν και αυτή δεν είναι δημιουργική λογιστική, τότε τι είναι; Κέρδη προερχόμενα από αλλαγές στην εταιρική σύμβαση sale and lease back σε ακίνητο μόνο πραγματικά κέρδη δεν μπορεί να είναι!

> Όνειρο ήταν… πάει πέρασε! Η αναφορά μας στην αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς οι ανατιμήσεις στα υλικά, στις αμοιβές των μηχανικών, στην αύξηση του ελάχιστου κόστους εκτοξεύουν τις τιμές στα ύψη.

> Πιθανόν να ζούμε σε άλλη χώρα! Η δική μας πραγματικότητα διαφέρει πολύ από αυτήν που παρουσιάζει η έρευνα της ICAP περιορίζοντας, από πλευράς οικονομικής κατάστασης, τους απαισιόδοξους Έλληνες.

> Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς θα εξακολουθήσει να παραμένει μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

> Από ό,τι φαίνεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος διαθέτει πολλούς «άπληστους» και αρκετούς «επιπόλαιους»! Τουλάχιστον αυτό υποστήριξαν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες για τους χρηματιστές και τους αναλυτές αντίστοιχα.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η νέα «μόδα» που θέλει την αγορά μειοψηφικών εταιρικών πακέτων με τα οποία αποκτούν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τις εξελίξεις, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν την ευθύνη άσκησης διοίκησης.

> Αν και δεν περιμέναμε επιβεβαίωση από την έρευνα της Kantor, εντούτοις η θέση της ότι «…παρά τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, η τάση συρρίκνωσης συνεχίστηκε…» αντικατοπτρίζει την ολιγοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στις ΑΧΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ και ΕΕΧ που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χρηματαγορά.

> Οι αυξομειώσεις ποσοστών, γύρω στο 5%, μεταξύ ξένων επενδυτικών οίκων και εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Αυτήν την φορά τη σκυτάλη έλαβαν Morgan Stanley και Μarfin.

> Που να είναι κρυμμένος; Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές και «χάσαμε» τον κατά καιρούς λαλίστατο, υπερκομματικό, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, γιατί άραγε;

> Μπορεί να συνεχίζεται η έρευνα για το σκάνδαλο των ομολόγων, οι πλημμεληματικού χαρακτήρα όμως κατηγορίες, που αφορούν την περίοδο 1999 -2004 και στις οποίες εμπλέκονται κυρίως διοικητικά όργανα, βρίσκονται στα όρια της παραγραφής.

> Τι σας λέγαμε; Τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με συναλλαγματικές ισοτιμίες απειλούν πλέον πολλούς από τους νέους δανειολήπτες, οι οποίοι βλέπουν να επιβαρύνεται σημαντικά ο μηνιαίος προϋπολογισμός τους.

> Αφού δεν πέρασε τις θέσεις του ως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, έρχεται ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, προτείνοντας μεταξύ άλλων λιτότητα και ελαστικότερο εργασιακό καθεστώς. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας έκανε λόγο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο ανισοκατανομής του εισοδήματος και μονομερούς επιβάρυνσης των μισθωτών.

> Κ. Δαρνάκα, σχετικά με τη μετατροπή των εργοστασίων της ΕΒΖ σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε αν υπάρχει περίπτωση στο νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές να μη συμπεριλαμβάνεται η ΕΒΖ;

> Εισηγμένες πολλών ταχυτήτων! Μπορεί η εικόνα του κατασκευαστικού κλάδου να σημείωσε βελτίωση μεγεθών, όμως η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών άνοιξε πλέον επικίνδυνα.

> Έτσι απλά, «είπε ξείπε», χωρίς κυρώσεις; Η MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοίνωσε ότι τελικώς δεν συμμετέχει στη διεκδίκηση του τουρκικού ναυτιλιακού ομίλου της UN Ro-Ro Isletmeleri A.S.

> Μπορεί να είναι υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα και αρχές, δεν παύουν όμως να διοικούνται από διορισμένα κυβερνητικά στελέχη, για αυτό άλλωστε και δεν πήραν ξεκάθαρη θέση στην ωμή παρέμβαση της Morgan Stanley, η οποία τόλμησε να συνδέσει την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ με την έκβαση των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

> Δεν ξέρουμε αν φταίνε οι αυξημένες ασφαλιστικές αποζημιώσεις της ή οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την αύξηση της κερδοφορίας της, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να αυξηθούν άμεσα τα ίδιά της κεφάλαια. Περί της Εθνικής Ασφαλιστικής ο λόγος.

> Μπορεί τα κέρδη πολλών εισηγμένων να ήταν καλύτερα των προβλέψεων, μπορεί οι επενδυτές να επανατοποθετήθηκαν στις μετοχές του FTSE-20, η μικρή όμως κεφαλαιοποίηση, αυτή την οποία προτιμά το retail, άργησε να αντιδράσει, δείχνοντας ότι «ξέμεινε από καύσιμα».

> «Περάστε… διαλέξτε… από όλα έχει ο μπαξές»! Για την ίδια μετοχή, τη Eurobank, σύσταση αγοράς από την UBS, μείωση της τιμής στόχου από την Dresdner Kleinwort.

> Ο νοών, νοείτω! Όσον αφορά την εμπλοκή «υψηλών» προσώπων στην υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ σας είχαμε έγκαιρα ενημερώσει, τώρα για τις μίζες έχουμε να πούμε ότι η «περιοχή» των καταστημάτων που ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί και έγιναν οι καταθέσεις έχει τη σημασία της.

> Τι «πρωτότυπο»! Για μια ακόμη φορά οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς παραγώγων προϊόντων.

> Με τρία «θα»… λοιπόν! Ας ελπίσουμε ότι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ θα πέσουν έξω, δεν θα έχουμε δηλαδή αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές ούτε και θα επηρεαστεί η παγκόσμια ανάπτυξη.


Σχολιάστε εδώ