Nα δουλέψουν στο έργο αποκατάστασης της Πελοποννήσου ντόπιοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, επαγγελματίες αγρότες, καταστηματάρχες βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, μια και η φωτιά φαίνεται να έπληξε καίρια την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Πολύ σωστά αποφασίστηκε μια δέσμη μέτρων.

Οι γενναίες όμως επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις αποτελούν βραχυχρόνια μέτρα που δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν στη μακροχρόνια πορεία της περιοχής και στην αναπλήρωση των εισοδημάτων. Η Ηλεία είναι μια περιοχή που το 25 με 30% του εισοδήματός της προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Το πλήγμα στο ζωικό αλλά και το φυτικό κεφάλαιο μείωσε τη συνολική ενεργό ζήτηση της περιοχής, με αποτέλεσμα οι λιγοστές μεταποιητικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης. Έτσι, η τοπική κρίση υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί σε όλη την τοπική οικονομία με απροσδιόριστες συνέπειες.

Για να έχουν τα μέτρα αποκατάστασης λοιπόν την οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητη και η συμμετοχή των τοπικών φορέων όπως γίνεται και σε κάθε πρόγραμμα ανασυγκρότησης και οικονομικής ανοικοδόμησης. Μέχρι στιγμής στον σχεδιασμό όσο και στηνεκτέλεση των παρεμβάσεων απέχουν οι τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση αποφάσισε η παρέμβαση στην Ηλεία και στους άλλους νομούς που κάηκαν να γίνει είτε μέσα από κεντρικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης είτε με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και φορέων. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών φορέων που βλέπουν να παίρνουν αποφάσεις για το δικό τους αύριο χωρίς αυτούς.

Και είναι μεν το κυρίαρχο να αποκατασταθεί η ζωή των πυροπαθών, αλλά πρέπει και να κρατηθεί στη ζωή ο τόπος. Κι αυτό θα συμβεί σε μεγάλο ποσοστό αν σʼ αυτήν την κατασκευαστική κινητοποίηση χρησιμοποιηθούν ο ντόπιος κατασκευαστικός κλάδος και το εργατικό δυναμικό της Πελοποννήσου και όχι μεταφερόμενοι από άλλες περιοχές. Γιατί αν κρίνουμε από τη βοήθεια στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, τότε… κλάψʼ τα Χαράλαμπε. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές αναφέρεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά. Είναι βέβαιο ότι η κεντρική εξουσία έχει μαύρα μεσάνυχτα… Τέτοιες επιχειρήσεις στους νομούς Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και στην περιοχή της Αιγιαλείας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως με βεβαιότητα πληγείσες επιχειρήσεις από την ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας στις πυρόπληκτες περιοχές. Αν κατά τον σχεδιασμό του μέτρου αυτού, ρωτούσαν οι υπουργοί τους τοπικούς φορείς, τότε θα γνώριζαν αυτήν τη βασική λεπτομέρεια.


Σχολιάστε εδώ