Το τέλος του «ελληνικού» debate

Είναι γεγονός, αν λάβουμε τις αγαπημένες τους μετρήσεις της AGB υπόψη, ότι τον μέσον της τηλεόρασης που επιλέχθηκε ως το βασικό μέσον προπαγάνδας των δύο κυρίως μονομάχων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΛΑΟΣ, τους απογοήτευσε. Αν θέλεις να κάνεις τηλεόραση και να κερδίσεις κοινό, πρέπει να βρεις τα ανάλογα κόλπα-θεάματα. Και η μορφή του debate με τους βαρετούς μονολόγους που καθιερώθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας Σημίτη το 1996 και το 2000 στον απευθείας τηλεοπτικό διάλογο –έστω και με τη δυσκολία του 1,5 λεπτού απάντησης– δεν ήταν πειστικό θέαμα. Πολιτική μπορεί να έγινε, ειδήσεις μπορεί να βγήκαν, θέαμα όμως δεν υπήρξε. Ειδικά οι πολίτες ηλικιών από 15-24 ως και 25-44 το αγνόησαν επιδεικτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η τηλεθέαση ήταν της τάξης 19,7% και 29,4%.

Η απαραίτητη τηλεοπτικά ζωντάνια δόθηκε από τους «καβγάδες» των δημοσιογράφων. Τόσο η «ανυπακοή» του Αιμίλιου Λιάτσου να κρατηθεί στον χαρακτήρα των θεματικών ενοτήτων, οι παρατηρήσεις της Μαρίας Χούκλη σε αυτόν όσο και η ενόχληση που έδειξε ξεκάθαρα η Έλλη Στάη προσέδωσαν στο debate πινελιές τηλεοπτικού θεάματος. Μαθημένοι από αυτά οι δημοσιογράφοι ήταν αδύνατον να μην επιχειρήσουν να προκαλέσουν ένταση στο κατά τʼ άλλα μονότονο πολιτικό θέαμα. Όλοι τους βέβαια, με εξαίρεση τον Αιμίλιο Λιάτσο, παρότι ζήτησαν, και πριν μπουν στην ΕΡΤ και όταν έφευγαν, διαφορετική διαδικασία για τη διεξαγωγή της πολιτικής τηλεοπτικής αναμέτρησης, δήλωσαν πως η συζήτηση είχε ενδιαφέρον.

Τα ψιλά γράμματα του debate

Ακριβότερα αυτοκίνητα από τους περισσότερους πολιτικούς είχαν οι αστέρες που «υποτίθεται» πως «ανέκριναν» τους αρχηγούς. ** Περί διαπλοκής, απόλυτη σιωπή στο στούντιο της ΕΡΤ. ** Μέσα στο στούντιο της αναμέτρησης για 3η φορά ήταν ο Θ. Ρουσόπουλος. Τις δύο πρώτες φορές υποβάλλοντας ερωτήσεις (1996, 2000), αλλά αυτήν τη φορά ως βασικός επικοινωνιακός σύμβουλος του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας. Με δεδομένο πως και ο πρώτος συντονιστής, Πέτρος Ευθυμίου, έγινε υπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεως Σημίτη, το ερώτημα είναι ποιος από τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους θα έχει πολιτική καριέρα. ** Δύο ήταν οι σκηνοθέτες της ΕΡΤ που τα έβγαλαν, για μια ακόμη φορά, πέρα με αυτό το τερατούργημα που ονομάζεται debate. Ο Νίκος Καλοκαιρινός και ο Αντώνης Μπακόλας, ενώ την παραγωγή είχε ο Θόδωρος Καββαδάς, παλαιός συνεργάτης του Θ. Ρουσόπουλου την εποχή του Mega. ** Φάουλ των δημοσιογράφων έξω από το Ραδιομέγαρο. Έσπευσαν να πάρουν δήλωση από τον Ν. Χατζηνικολάου, που έμπαινε στο κτίριο, και αγνόησαν τον Σ. Παπαθεμελή. ** Κατόπιν εορτής η πρόταση Χατζηνικολάου μετά το τέλος του debate για συμμετοχή και διευθυντών εφημερίδων. Έχοντας διατελέσει και συντονιστής το 2004, έπρεπε να είχε καινοτομήσει πολύ νωρίτερα. Έβγαλε όμως την είδηση. ** Ικανοποιητική η παρουσία Στάη και Τρέμη στην αναμέτρηση, αλλά για να ανάψουν τα αίματα χρειαζόταν και ο Γ. Πρετεντέρης. Πλην όμως, η σημιτική κληρονομιά του φόβου της τηλεόρασης δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους που έχουν αντίθετη άποψη να έχουν πρόσβαση στην αναμέτρηση… Χαμόγελα και χειραψίες Καλημέρη – Χατζηνικολάου, αν και ο δεύτερος «κουμπάρος» έφαγε τον πρώτο από τον Alpha. ** Την υποδοχή Καρατζαφέρη την ανέλαβε ο Τ. Καλημέρης, γεγονός που μάλλον θα πρέπει να προστεθεί στο μακροσκελές βιογραφικό του ** Ούτε ματιά δεν αντάλλαξε το «αταίριαστο ζευγάρι» της περυσινής περιόδου, Στάη – Ευαγγελάτος. ** Όλα τα λεφτά ήταν ο Αιμίλιος Λιάτσος με τις ερωτήσεις του οι οποίες ήταν εκτός φόρμας συνολικά και ευτυχώς… γλίτωσε το εγκεφαλικό. ** Ακούστηκε έξω από το Ραδιομέγαρο, αφού τελείωσε η «παράσταση»: Έπρεπε να συνεχίσει την «ασθένειά» της η Στάη. Ποιον θα έστελνε ο Alpha; Τη Μάρα; Μάλλον τον Κύρτσο θα επέλεγαν, αν και ποτέ δεν ξέρεις. ** Φιλόξενοι οι εργαζόμενοι του γραφείου Τύπου της ΕΡΤ δημιούργησαν τις υποδομές για τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ.


Σχολιάστε εδώ