Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πάλι να νικήσει

Κινούμενος στα όρια της θεσμικής εκτροπής και αδιαφορώντας πλήρως για το ότι έτσι τραυματίζει το πολιτικό μας σύστημα και την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, επινόησε ένα ακόμη κόλπο «grosso», των «εκλογών στη ζούλα», επιχειρώντας να υφαρπάξει έτσι την ψήφο των πολιτών, μήπως και διασωθεί εκλογικά.

Γιατί όμως ο κ. Καραμανλής κατέφυγε και πάλι σε ένα «μεγάλο κόλπο»;

Πρώτον, διότι από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ακόμη και οι υπουργοί του τον πίεζαν δημόσια να πάει σε πρόωρες εκλογές, είχε αντιληφθεί ότι η κυβέρνησή του έχει «τελειώσει». Το κίνημα αντίστασης του λαού απέναντι στις σκληρές ταξικές επιλογές της κυβέρνησής του ολοένα δυνάμωνε και μετεξελισσόταν σταθερά πλέον σε πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής της στις εκλογές.

Δεύτερον, για να εμποδίσει, κλείνοντας τη Βουλή, την επάνοδο στο προσκήνιο του σκανδάλου των ομολόγων, που, όπως αποδείχτηκε, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την πολιτική και ηθική κατάρρευση της κυβέρνησής του και να προλάβει να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες κορυφαίων υπουργών.

Τρίτον, για να περιορίσει ασφυκτικά τα όρια δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης και σύγκρουσης των κομμάτων πάνω στις προγραμματικές τους θέσεις.

Τέταρτον, για να επιχειρήσει να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες, όπως το 2004, υποσχόμενος ένα πακέτο παροχών, που όλες τους βρίσκονται «στον αέρα», και με το οποίο υπόσχεται να υλοποιήσει μέχρι το 2012 τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2004 (!).

– Όμως η αποτυχία του να προλάβει την ολοκληρωτική κατάρρευση του ήδη διαλυμένου κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, που είχε ως τραγική συνέπεια την πρόσφατη εθνική τραγωδία των πυρκαγιών, με την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, των περιουσιών χιλιάδων πολιτών, την εθνική οικολογική καταστροφή, τον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό της Πελοποννήσου και της νότιας Εύβοιας, διέκοψε την «ομαλή εξέλιξη» του «μεγάλου κόλπου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κ. Καραμανλής είναι πολιτικά υπεύθυνοι και ηθικά υπόλογοι γιʼ αυτήν την εθνική τραγωδία.

Πολιτικά υπεύθυνοι για τη διάλυση ζωτικών για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ, τις οποίες επιπρόσθετα ήδη είχαν θέσει και σε υπηρεσιακή απραξία λόγω των εκλογών. Για την έλλειψη συντονισμού και την ανυπαρξία επιτροπής διαχείρισης κρίσεων. Για την τραγική καθυστέρηση της ένταξης των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπόθεση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και της διάσωσης των εγκλωβισμένων.

Είναι όμως και ηθικά υπόλογοι, διότι επινόησαν ένα ακόμη «κόλπο» για να συγκαλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την καταστροφή, επιχειρώντας πάνω στα αποκαΐδια της δικής τους πολιτικής να εξαπατήσουν τους πληγέντες και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την οργή και την αγανάκτηση που τη διακατέχει. Επιχειρώντας να παρουσιάσουν ως παροχές αυτά που η κείμενη νομοθεσία υποχρεώνει την κυβέρνηση να δώσει και προβαίνοντας σε μεγαλεπήβολες εξαγγελίες και δήθεν σχέδια ανασυγκρότησης της περιοχής.

Το παρελθόν τους όμως ήδη τους έχει αποκαλύψει. Όταν τίποτε δεν έχει δοθεί ακόμη στους επίσης βαρύτατα πληγέντες κατοίκους της Αχαΐας και της Κορινθίας. Όταν το δήθεν «περίφημο» μοντέλο της Χαλκιδικής «κάηκε» και «πνίγηκε» πριν από λίγες μόνο μέρες. Όταν ο πρωθυπουργός όψιμα ομολογεί ότι το «γαλάζιο» κομματικό κράτος είναι ανίκανο και ανεπαρκές.

– Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Καραμανλή να μας οδηγήσει τελικά σε «βουβές εκλογές». Το ΠΑΣΟΚ μάχεται σε όλη την Ελλάδα και πετυχαίνει να αναδείξει στους πολίτες τα πραγματικά μεγάλα διλήμματα των εκλογών.

Θα επιτρέψουν οι πολίτες με την ψήφο τους να συνεχιστεί αυτή η σταθερή πορεία εθνικής υποχώρησης, κοινωνικής οπισθοδρόμησης, απαξίωσης της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικού αναχρονισμού, που με βίαιο τρόπο επέβαλε η κυβέρνηση Καραμανλή; Να συνεχιστεί η σκληρή ταξική, αντιλαϊκή πολιτική που διέλυσε την κοινωνική συνοχή, ληστεύοντας τα εισοδήματα και καταπατώντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων και δημιούργησε τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα;

Το ΠΑΣΟΚ, με εφόδιο το πρόγραμμά του, προτείνει μια άλλη εναλλακτική δημοκρατική προοδευτική πρόταση πορείας και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία για μια Νέα Αλλαγή, μια ισχυρή Ελλάδα και μια δίκαιη κοινωνία. Της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της απασχόλησης για όλους, της δίκαιης συμμετοχής του λαού στο θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, της διασφάλισης της πρόσβασης στα δημόσια κοινωνικά αγαθά, την Παιδεία και την Υγεία, της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

Στη σύγχρονη Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν έχουν θέση ούτε η πολιτική ούτε τα «κόλπα» του κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ συμπορεύεται και συστρατεύεται με τη νέα κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα και μαζί με τον λαό θα επικυρώσουμε στις 16 Σεπτεμβρίου την ανατροπή της δεξιάς διακυβέρνησης.

Ήδη το μήνυμα της Θεσσαλονίκης, με τη χθεσινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση των εργαζομένων που εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ, αλλά και με τη συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της ΔΕΘ και ένταξής της στους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Καραμανλή, που απαξιώνει τον επιχειρηματικό κόσμο, τους εργαζόμενους και συνολικά την πόλη μας, ήταν σαφές. Και είναι ευοίωνο για το ότι την ερχόμενη Κυριακή, όπως το 2000, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πάλι να νικήσει στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας και τη μεγάλη νίκη σε εθνικό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ