Τη μάχη της «ισχυρής κυβέρνησης» δίνει η Νέα Δημοκρατία
Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στο να συγκεντρώσει ποσοστό «οροφής», το οποίο θα της δώσει τον «μαγικό αριθμό» των 154-155 βουλευτών, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Είναι ωστόσο δυνατόν, ακόμη και αν πάρει μια διαφορά 2,5 με 3 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, να μην κατορθώσει, λόγω της εισόδου των μικρών κομμάτων στη Βουλή, να δημιουργήσει κυβέρνηση ισχυρή που θα τη βοηθήσει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις. Γιʼ αυτό και όλη η κρατική μηχανή, αλλά και το κόμμα, με όση δυναμική βέβαια τους επιτρέπουν τα τελευταία τραγικά γεγονότα, έχουν ριχθεί στην προσπάθεια να διαμορφώσουν κλίμα για τη δημιουργία ισχυρής πλειοψηφίας.
Η τακτική που θα ακολουθήσει την τελευταία εβδομάδα η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή της διαμόρφωσης της εικόνας ενός μηχανισμού που δοκιμάστηκε μεν, αλλά είναι ο μοναδικός που μπορεί να προσφέρει λύσεις εάν οι πολίτες του δώσουν την εμπιστοσύνη τους.
Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη. Απέναντι στη «δυναμική» παρουσία των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα βρίσκονται το ίδιο χρονικό διάστημα στη συμπρωτεύουσα, επιθυμεί να αναδειχθεί ως η «ήρεμη δύναμη».
Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει τη μάχη για τη διατήρηση του… δικομματισμού! Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα για την κυβερνητική παράταξη.
Η λογική της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται στην αντίληψη ότι οι ισχυρές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πολιτική και να δώσουν λύσεις σε κρίσεις. Ως απάντηση βέβαια σ’ αυτόν τον ισχυρισμό θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να αντιπαραθέσει την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με την άμεση κατάσβεσή τους, αλλά ο αντίλογος έχει επιχειρήματα:
Είναι δυνατόν να ζητούμε λύσεις μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας, όταν σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα κυβέρνησης συνεργασίας που να κατόρθωσε να ξεπεράσει τα προβλήματα οργάνωσης και συνεννόησης και να λειτούργησε συναινετικά;
Ποτέ κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από κυβερνήσεις συνεργασίας. Το παράδειγμα για το πώς λειτούργησε η Οικουμενική στη μεταπολιτευτική Ελλάδα είναι… χαρακτηριστικό.
Μήπως τελικά η μετατροπή, από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικά κόμματα, της αγωνίας, της πίκρας, της απόγνωσης του κόσμου σε οργή εναντίον της κυβέρνησης, όχι εξαιτίας της αντικειμενικής αιτίας, της ανικανότητάς της να λειτουργήσει ταχύτατα και ουσιαστικά, αλλά με στόχο την πολιτική της αποδυνάμωση, οδηγήσει τη χώρα σε καταστάσεις αδιέξοδες;
Η Νέα Δημοκρατία έχει λοιπόν να πολεμήσει την πεντακομματική Βουλή. «Με κραυγές, γραφικότητες και ακραίες θέσεις που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά απλώς έχουν στόχο να κερδίσουν ορισμένα μικρά κόμματα μια θέση στον ήλιο της εξουσίας, συνεργαζόμενα με κάποια μεγάλα, δεν κερδίζεται το στοίχημα του αύριο», τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία και φυσικά το… προπαγανδίζουν.
Με βάση πάντως τις μετρήσεις έως και την προηγούμενη Δευτέρα, παιζόταν εάν θα βρίσκεται ο ΛΑΟΣ στην επόμενη Βουλή. Η ειρωνεία είναι πως το επιθυμητό για τη ΝΔ είναι να πάρει ο ΛΑΟΣ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά να μην πιάσει το όριο του 3% για να περάσει στη Βουλή, ώστε να μη μειωθούν οι αδιάθετες έδρες.
Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κτυπήσει τις δημοσκοπήσεις είχε και την επιτυχία της. Κατόρθωσε να «πείσει», μέσα στο γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε, την MRB να αποσύρει τις Τάσεις, την έρευνα που διεξάγει, γιατί δεν υπήρχε αξιόπιστο δείγμα στα καμένα εδάφη. Ευθύς αμέσως, ταυτόχρονα, τρία πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα σε τρεις απογευματινές εφημερίδες, εντελώς… αυθορμήτως, ξεφώνισαν το θέμα με στόχο να απαξιώσουν γενικώς όλες τις δημοσκοπήσεις περισσότερων από πέντε εταιρειών, που όλες τους προφανώς… τα ʼχουν πάρει από τη ΝΔ και βγάζουν την κυβερνητική παράταξη πρώτη.
Το αστείο είναι πως, σύμφωνα με τα «παράνομα» πόρταλ που δίνουν ποσοστά δημοσκοπήσεων, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας παραμένει, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η ίδια που αποτυπωνόταν στις μετρήσεις όταν επιτρεπόταν η δημοσιοποίηση της καταγραφής των τάσεων του εκλογικού σώματος.
Τι θα γίνει την επομένη των εκλογών εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις; Θα ξεκινήσουν οι αναλύσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν θα θυμάται κανείς τις εκτιμήσεις-προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα που εκτόξευαν χωρίς αίσθημα δημοσιογραφικής ευθύνης ορισμένα μέσα ενημέρωσης…