Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Πριν παρεξηγηθώ να σας διευκρινίσω πως τα προαναφερθέντα ΔΕΝ τα γράφω εγώ ούτε τα υιοθετώ. Απλώς μεταφέρω την τελευταία έκθεση των αναλυτών της Morgan Stanley. Η περί ης ο λόγος έκθεση έχει αντικείμενο την ευρωπαϊκή επενδυτική στρατηγική και τίτλο «Think Big». Και εκείνο που προσωπικά μου κάνει εντύπωση είναι η φράση – κατακλείδα της έκθεσης: «Δεν αποκλείεται να εισέλθουμε σε φάση “μετοχικής μανίας”».

>> Προσωπικά δεν ξέρω αν συμμερίζομαι την άκρατη αυτή αισιοδοξία. Γνωρίζω όμως πως στο παρελθόν αρκετές είναι οι φορές που όντως επαληθεύθηκαν οι εκθέσεις – συστάσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού, πολλές όμως ήταν και οι περιπτώσεις εκθέσεων που δεν αντικατόπτριζαν παρά μόνο την… εικόνα που ήθελαν οι συντάκτες τους να μας περάσουν…

>> Εκείνο επίσης που γνωρίζω είναι πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιδείξει αξιοσημείωτη συμπεριφορά τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον συγκρινόμενο με τις επιδόσεις των μεγάλων ευρωαγορών και τις σημαντικές απώλειες για πλείστους όσους μεγάλους παίκτες, που –σημειωτέον– πολλοί εξ αυτών διατηρούν σημαντικές θέσεις και στο ΧΑΑ!

>> Μια γρήγορη ματιά στη διακύμανση του Δείκτη έως σήμερα δείχνει πως η Σοφοκλέους έχει αντιδράσει ήρεμα ακόμα και την περίοδο της μεγάλης πτώσης των διεθνών αγορών (ελέω αμερικανικών στεγαστικών δανείων). Δείχνει όμως παράλληλα και κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει: τη σχετική μείωση του τζίρου και του όγκου των συναλλαγών στην αγορά μας, κάτι που αν μη τι άλλο αντικατοπτρίζει μιαν επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών, με πρώτους τους επαγγελματίες! Λογικό, εφόσον πλέον απέχουμε 5 –όλες κι όλες– συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές και το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας ενός κόμματος ουδέποτε άρεσε στους επενδυτές, κυρίως στους ξένους!

>> Σε κάθε περίπτωση ακόμα και υπό αυτές τις αιρέσεις οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την άμεση πορεία του ΧΑΑ, ιδίως στον βαθμό που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να αυτονομούνται από τις κινήσεις της Wall Street. Πάντως, με δεδομένο πως λίγες μέρες απέμειναν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην πολιτική ζωή της χώρας μας, λογικό είναι να παραμένει ευμετάβλητη η αγορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για το… ευ ζην του μέσου ιδιώτη επενδυτή!


Σχολιάστε εδώ