Σε νέα μετερίζια, αλλά από την επόμενη μέρα των εκλογών…

Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου είναι ιδιότυπες εκλογές. Τις κατέστησαν ιδιότυπες, εκτός των άλλων, και οι βιβλικές καταστροφές που έπληξαν την πατρίδα μας. Έτσι, το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, δεν θα είναι αποτέλεσμα της ώριμης, νηφάλιας και ψυχρής πολιτικής σκέψης των ψηφοφόρων η οποία θα έχει διαμορφωθεί με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις των κομμάτων ούτε φυσικά απόρροια επιλογής προγραμμάτων ιδίως μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας. Θα είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτό προϊόν ενός ψυχολογικού σοκ που τα γεγονότα των πυρκαγιών ανά τη χώρα έχουν προκαλέσει, άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Έτσι, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτελέσει έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

Εξάλλου, ο προεκλογικός αγώνας κυριαρχείται από απατηλά συνθήματα, από την ακατάσχετη υποσχεσιολογία αλλά και τα τεράστια οικονομικά μέσα τα οποία εκμαυλίζουν συνειδήσεις και εκτρέπουν τον αγώνα από το στοιχειώδες πολιτικό πλαίσιο και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του λαού. Άλλωστε, η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, δηλαδή του ομογενοποιημένου δικομματισμού, υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού και προσκρούει στην αξιοπρέπειά του, αφού απουσιάζει η πολιτική της ουσίας, απουσιάζει η αντιπαράθεση των ιδεών και των οραμάτων.

Προσωπικά, δεν είμαι οπαδός των συνθημάτων και της υποσχεσιολογίας, αλλά οπαδός των οραμάτων, των ρεαλιστικών προγραμμάτων και της ουσίας, της πολιτικής του εφικτού. Ακόμη, απεχθάνομαι τη χρησιμοποίηση του πολιτικού χρήματος, τo οποίο ούτε έχω αλλά και να το είχα δεν θα το διέθετα κατά τον γνωστό αχρείο τρόπο, γιατί είναι έξω από τη φιλοσοφία μου αλλά και το «εντίμως πολιτεύεσθαι». Λόγοι λοιπόν αρχής με αναγκάζουν να μη συμμετάσχω στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, ως υποψήφιος. Όμως με τη σημαία της αγωνιστικής αυτονομίας είμαι κοντά στον λαό, με στόχο να διευρυνθεί ο κοινοβουλευτικός πλουραλισμός. Ένας πλουραλισμός ο οποίος στη νέα Βουλή θα σηματοδοτήσει τη Μεταπολίτευση της Μεταπολίτευσης. Σε αυτές τις εξελίξεις θα είμαι μαχόμενος από νέα μετερίζια. Θα είμαι παρών, αγωνιζόμενος για την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων μέσα από τον λαό, δυνάμεων με γνήσια πατριωτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα φέρνουν το καινούργιο, το διαφορετικό και το ριζοσπαστικό.

Το καινούργιο έρχεται με νέους ανθρώπους, το διαφορετικό με άλλες πολιτικές και νέες προοδευτικές ιδέες.

Ο τόπος έχει ανάγκη από δυνάμεις με ριζοσπαστικές αντιλήψεις, ώστε να σπάσουν δομές και αγκυλώσεις ενός πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.

Προς την κατεύθυνση αυτήν και με στόχο τον διεμβολισμό του δικομματισμού θα ήταν πολιτικά χρήσιμη μια συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων και η δημιουργία ενός ενδιάμεσου πολιτικού φορέα στη βάση της ελάσσονος προγραμματικής σύγκλισης.

Έτσι θα απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται από τον δικομματισμό αλλά συνθλίβονται στις συμπληγάδες του.

Θεωρώ ευτύχημα τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, γιατί έτσι θα ισχύσει και στις επόμενες εκλογές οι οποίες δεν θα είναι πολύ αργά και θα ευνοήσει σημαντικά ένα ενδιάμεσο σχήμα.

Αρκεί το σχήμα αυτό να μην αργήσει. Προσωπικά, η επομένη των εκλογών, δηλαδή η 17η Σεπτεμβρίου, θα με βρει έτοιμο για μια από κοινού προσπάθεια.

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ