Ρευστότητα

Το ποσοστό του εκλογικού σώματος που αρνείται να οργανώσει την εκλογική του συμπεριφορά, μια εβδομάδα προ της κάλπης, είναι τόσο μεγάλο, που καθιστά κάθε εκτίμηση εκλογικού συσχετισμού δυνάμεων παρακινδυνευμένη. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά κι ως εκ τούτου η τελευταία προεκλογική εβδομάδα θα παίξει αποφασιστικότατο ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι.

• Για πρώτη φορά ο δικομματισμός κινδυνεύει σοβαρά να υποστεί βαρύ πλήγμα, εάν τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρουν να αναδείξουν το διακύβευμα της εξουσίας ως το βασικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης. Εδώ να επισημάνουμε ότι το «ντιμπέιτ» έτσι όπως έγινε εξίσωσε τους δύο διεκδικητές της εξουσίας με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τη δυναμική του δικομματισμού. Κακώς για τον δικομματισμό, δεν πραγματοποιήθηκε ένα «ντιμπέιτ» μεταξύ Καραμανλή – Παπανδρέου που θα αναδείκνυε το διακύβευμα της εξουσίας ως τη βασική παράμετρο της εκλογικής αναμέτρησης.

• Κατά τʼ άλλα, η επιστράτευση Ρουσόπουλου έσωσε προσωρινά την παρτίδα για το κυβερνών κόμμα, αφού κατάφερε να ανακατασκευάσει την ατζέντα της επικαιρότητας και να φέρει τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων στην κορυφή. Τώρα ήρθε και η σειρά του Λαλιώτη, παρότι επιστρατεύτηκε, κάπως αργά. Επειδή όμως η τελευταία εβδομάδα θα σφραγίσει το «τελευταίο εκβάν», έχει και ο κ. Λαλιώτης τον χρόνο του. Το στοίχημα πάντως για τους δύο μονομάχους είναι ένα: ποιος θα κερδίσει τη μεγάλη μάζα των «αναποφάσιστων» κι άρα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Εάν το στοίχημα χαθεί και για τους δύο, θα θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του «αντι-δικομματισμού», με ό,τι αυτό συνεπάγεται…


Σχολιάστε εδώ