ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Σύμφωνα με αναλύσεις και προβλέψεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών, βασιζόμενες και σε στοιχεία απ’ τα κομματικά επιτελεία και σε εκτιμήσεις δημοσκόπων με βάση τα στοιχεία έως 31 Αυγούστου τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του εκλογικού κλίματος αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

• Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας η υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ ελαφρώς διευρύνθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

• Αυτή η τάση συντηρήθηκε και μέχρι το τέλος της εβδομάδας και μετά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

• Αυτήν τη στιγμή το στοίχημα για τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή είναι αν θα ξεπεράσουν το 42,5%, που δίνει αυτοδυναμία 154 – 155 εδρών (όπως έχουμε αναλύσει και περιγράψει και πρόσφατα στο «ΠΑΡΟΝ»). Το ποσοστό κυμαίνόταν πέριξ του 42%.

• Αυξάνεται σταδιακά η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά δεν φτάνει στα επίπεδα που θα ήταν αναμενόμενα μία βδομάδα πριν από τις εκλογές, σε σύγκριση βέβαια με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στο 75%, μακριά -ακόμα- απ’ το 90% και πάνω, που είναι ο επιθυμητός στόχος των δύο πόλων του δικομματισμού…

• Μεγαλύτερο πρόβλημα αποσυσπείρωσης αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και η επιστράτευση του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της συσπείρωσης. Ο αντίλογος βέβαια είναι ότι προκαλεί και αντισυσπείρωση της ΝΔ…

• Επιπλέον μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ψυχολογία νίκης. Και αυτό φαινόταν και στις απαντήσεις στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, όπου περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ!

• Ο ΛΑΟΣ ήδη έχει αρχίσει να αισθάνεται την πίεση της ΝΔ και υπάρχουν επιφυλάξεις για την είσοδό του -τελικά…- στη Βουλή…

• Ανεβαίνουν τα ποσοστά της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» του Στ. Παπαθεμελή.

Διαφορά πάνω από 2,5 μονάδες;

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ενώ βρισκόμαστε μία βδομάδα πριν από τις εκλογές, κανένας δημοσκόπος δεν βλέπει ότι μπορεί να συντελεστεί ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών! Σε αυτό άπαντες συμφωνούν, ανεξάρτητα απ’ τα ποσοστά που δίνουν σε κάθε κόμμα.

Από κει και πέρα οι αναλύσεις-εκτιμήσεις των δημοσκόπων:

• Φέρουν τη διαφορά πάνω από 2,5%. Μάλιστα ορισμένοι δεν διστάζουν να κάνουν λόγο και για διαφορά 3 μονάδων ή ακόμα και πάνω από 3 μονάδες.

• Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται αυτή η τάση αποσυσπείρωσης που πράγματι εμφανίζει αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, αν συνεχιστεί, να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστά κάτω από 40%. Κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί -και θα είναι- πανωλεθρία!

• Είναι χαρακτηριστικό πως έμπειρος πολιτικός αναλυτής μάς υπογράμμιζε ότι «για μένα θα είναι μεγάλη έκπληξη αν το ΠΑΣΟΚ υπερβεί το 40%»!

• Φέρουν το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται γύρω στο 15%. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες άλλες εκτιμήσεις-αναλύσεις, το πραγματικό ποσοστό τους δεν υπερβαίνει το 7-8%.

• Τελικά, όσο κι αν αυτό «διαβάζεται» ως περίεργο, η τραγωδία των πυρκαγιών φαίνεται στην πρόοδο του χρόνου να ωφέλησε την κυβέρνηση, μάλλον τον Καραμανλή! Ίσως αυτό οφείλεται στην ενεργοποίηση αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού, πρωτόγνωρων για τα… ελληνικά δεδομένα. Πάντως είναι χαρακτηριστικό, επειδή δημοσκοπήσεις ασφαλώς διαθέτει και η Χαρ. Τρικούπη, ότι αυτό το θέμα, αν και θα έπρεπε να το κρατά ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες το έχει υποβαθμίσει…

• Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε τοπικές δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν τις 31/8 σε δύο απ’ τις περιοχές που επλήγησαν απ’ τις πυρκαγιές, στη «γαλάζια» Μεσσηνία και στην «πράσινη» Ηλεία, προέκυπτε στη μεν Μεσσηνία αύξηση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς, στη δε Ηλεία μείωση της υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφοράς σε σύγκριση με έρευνες των ίδιων εταιρειών του Ιουνίου!

• Το 50% περίπου όσων ερωτώντο δήλωνε ότι οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ψήφο τους και το άλλο 50% δήλωνε ότι δεν θα επηρεαστεί η ψήφος του απ’ τις πυρκαγιές.

• Δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ υπέστη σοβαρό πλήγμα και σε ποσοστά και σε συσπείρωση και σε αξιοπιστία εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών στην υπόθεση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά. Έτσι -προφανέστατα- εξηγείται και γιατί… απέσυραν από την κυκλοφορία το θέμα αυτό…

Ντιμπέιτ αποτίμηση…

Τα παραπάνω φυσικά και δεν ανετράπησαν απ’ το περιβόητο και πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών της περασμένης Πέμπτης.

Θα λέγαμε μάλιστα, αντίθετα, ότι επιβεβαιώθηκαν ως τάσεις και σταθεροποιήθηκαν. Και τούτο διότι απ’ το ντιμπέιτ προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα, στα οποία συμφωνούν όλοι σχεδόν οι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές εκτός επιτελείων των κομμάτων και… εκτός απ’ τα διατεταγμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια:

• Ο Καραμανλής δεν έχασε και ο Παπανδρέου δεν κέρδισε, αν και ήταν καλύτερος απ’ το 2004. Αλλά σε ένα ντιμπέιτ -συνήθως- ο πρωθυπουργός προσέρχεται με στόχο να μη χάσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται με στόχο να κερδίσει…

• Κερδισμένος βασικά προέκυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος έκανε κάτι που δε στάθηκε ικανός να κάνει ο Γ. Παπανδρέου: Δηλαδή να καταστεί προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού, «αρπάζοντας την πάσα απ’ το ”ταραξίες” που χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής για να χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» του περασμένου χειμώνα, και οδηγώντας τον πρωθυπουργό σε «ανασκευή» ή «διευκρίνιση» του όρου. Και ενώ δηλαδή όλοι περίμεναν να είναι ο Γιώργος αυτός που θα «άρπαζε την πάσα για να κάνει παιχνίδι», αυτός τελικά… κοιμήθηκε και «έδωσε γήπεδο» στον Αλαβάνο…

• Γενικά ο Γιώργος εμφανίστηκε πολιτικά αδύναμος και με αντανακλαστικά… ύπνου, να λέει ένα «ποίημα» που είχε μάθει για κάθε ενότητα, να μην πείθει και κυρίως: Να μη γίνεται συνομιλητής του πρωθυπουργού, αφού ούτε ευκαιρίες άρπαξε και επιπλέον ο Καραμανλής «δεν του έκανε το χατίρι»…

• Εκτός απ’ τον Αλ. Αλαβάνο κερδισμένος απ’ το ντιμπέιτ φαίνεται ότι ήταν και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος κατά τη χαρακτηριστική έκφραση πολιτικού αναλυτή υπήρξε «δημοσιογραφικο-πολιτικός». Ωστόσο κάποιες άλλες εκτιμήσεις λένε πως τελικά ούτε αυτός δεν πήγε καλά, επειδή ο πήχης γι’ αυτόν είχε τοποθετηθεί ψηλά και -τελικά- πέρασε… από κάτω.

• Σύμφωνα με άλλον αναλυτή «νικητές ήσαν οι Καραμανλής – Αλαβάνος – Καρατζαφέρης, με την Παπαρήγα να κινείται σε ένα σταθερό πλαίσιο, τον Παπαθεμελή ʽʽκουμπωμένοʼʼ και τον Γιώργο… λίγο».

• Κατά την έκφραση έμπειρου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, «αν κάτω απ’ τον Αλαβάνο ήταν η ταμπέλα ”αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, τότε θα κέρδιζε πόντους απ’ το ντιμπέιτ η αξιωματική αντιπολίτευση»!

• Άλλο έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μας «βαθμολόγησε» την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ ως εξής: Καραμανλής 5,7-6, Γιώργος 5,5, Αλαβάνος 5,5, Καρατζαφέρης 5,5, Παπαρήγα και Παπαθεμελής κάτω από 5…

• Πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «εύγλωττο τον Καρατζαφέρη, συμπαθή και σεμνή την Παπαρήγα, λαϊκιστή τον Αλαβάνο και τους Καραμανλή – Παπανδρέου μέτριους προς το καλό»…

• Αναλυτής εταιρείας δημοσκοπήσεων μας έκανε την εκτίμηση ότι «ο Καραμανλής ήταν έξω απ’ το γνωστό στιλ του, η συζήτηση ήταν ομελέτα χωρίς σπάσιμο αβγών, οι ερωτήσεις προβλέψιμες»…

Η… οβίδα της αυτοδυναμίας

Αν κάποια «είδηση» προέκυψε απ’ το κατά τα άλλα «χαλαρό» ντιμπέιτ ήταν η τοποθέτηση Καραμανλή ότι «αν δεν έχω αυτοδυναμία, δεν συνεργάζομαι με κανένα, θα πάω σε νέες εκλογές».

Επ’ αυτού υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές εκτιμήσεις-προσεγγίσεις. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «στρατηγικό λάθος του Καραμανλή, αφού δείχνει ότι δεν έχει τη σιγουριά της αυτοδυναμίας».

Απ’ την άλλη, συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς τόνισε ότι με αυτήν την «οβίδα» ο πρωθυπουργός στόχευσε σε δύο ομάδες ψηφοφόρων:

• Τους δυσαρεστημένους απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίοι έχουν στραφεί προς τον ΛΑΟΣ.

• Τους του μεσαίου χώρου, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε ακυβερνησία ούτε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πράγματι ένα απ’ τα βασικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων -όλων- είναι οι σοβαρές διαρροές απ’ τη ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ.

Μάλιστα παρατηρείται το «περίεργο» να έχει και το ΠΑΣΟΚ διαρροές προς τον ΛΑΟΣ (!), επιπλέον δε και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπωσδήποτε το αποτέλεσμα αυτού του διλήμματος που έθεσε ο πρωθυπουργός θα φανεί… στην κάλπη.

Γνωρίζουμε ωστόσο σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές ότι:

• Περίπου οι μισοί εξ όσων είδαν το ντιμπέιτ εκτιμάται ότι συμφωνούν με το «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές» και οι άλλοι μισοί ότι διαφωνούν…

Μάλλον ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό για τον Καραμανλή, αφού υπερβαίνει το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα του και φαίνεται να «περιλαμβάνει» τον κρίσιμο χώρο στον οποίο ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε…

Επίσης ο ίδιος συνεργάτης του Κ. Καραμανλή μάς επεσήμανε ότι αυτό το δίλημμα του πρωθυπουργού να συνεκτιμηθεί μαζί με τη γραμμή ΟΧΙ ΠΟΛΩΣΗ που κράτησε με… ευλάβεια και στο ντιμπέιτ.

Αλλά υπάρχει και η άλλη εκτίμηση, που μπορεί να μην αποδειχθεί ευνοϊκή για τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα μ’ αυτήν, αρκετός κόσμος προβληματίζεται μήπως αν μια ισχυρή αυτοδυναμία του Κ. Καραμανλή οδηγήσει σε μια… μεγαλύτερη χαλαρότητα του πρωθυπουργού. Οπότε…

Πάντως γνωστός επικοινωνιολόγος μάς υπογράμμισε ότι με αυτήν του την τοποθέτηση ο Κώστας Καραμανλής ουσιαστικά είπε «Καραμανλής ή εκλογές» και φάνηκε να περνά την εικόνα του «εγώ ελέγχω το μέλλον»…

Ευτυχώς που δεν κυβερνούν οι δημοσιογράφοι!

Σε ό,τι αφορά τώρα την παρουσία των δημοσιογράφων στο περιβόητο ντιμπέιτ, κατ’ αρχάς και μόνο το γεγονός ότι δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία με αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο αποδυναμώνει κάθε επιχείρημά τους περί… αδυναμίας να θέσουν τις ερωτήσεις που θα ήθελαν.

Κατά τα άλλα επισημαίνεται ότι:

• Δεν υποβλήθηκε καμιά ερώτηση ούτε στον Καραμανλή ούτε στον Παπανδρέου για το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας. Μάλλον οι δημοσιογράφοι ήθελαν να περάσουν την εικόνα πως αυτό το ζήτημα αφορά τους Καρατζαφέρη – Παπαθεμελή μόνο…

• Δεν υποβλήθηκαν ερωτήσεις ουσίας για το κρίσιμο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. ΓΙΑΤΙ;

• Δεν ρωτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου ούτε για το τι θα πράξει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ούτε για το τι θα πράξει σε περίπτωση ήττας…

Τελικά;

Ίσως να έχει τη δική της σημασία η τοποθέτηση του Παύλου Τσίμα, ο οποίος, σχολιάζοντας προφανώς και τις μεταξύ των δημοσιογράφων (π.χ. μεταξύ Λιάτσου – Χούκλη) αντιπαραθέσεις, τόνισε ότι «ευτυχώς που δεν κυβερνούν οι δημοσιογράφοι»!

Ή μήπως… το αντίθετο συμβαίνει;


Σχολιάστε εδώ