Ο Ταλάτ τορπιλίζει τη λύση και επιστρέφει στα δύο κράτη και στο Σχέδιο Ανάν

Τεχνάσματα για να παρακάμψει και τα Ην. Έθνη και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, με στόχο την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν και μια άρον – άρον λύση εντός του 2008, επιδίωξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμετ Αλί Ταλάτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την περασμένη Τετάρτη στη Λευκωσία. Ο κ. Ταλάτ κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε:
Τουρκικές αξιώσεις
• Να γίνονται συναντήσεις του ίδιου και του Προέδρου Παπαδόπουλου αντί των αντιπροσώπων τους. Οι συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ εναλλάξ στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο λεγόμενο δικό του Προεδρικό Μέγαρο για να δίδεται η εικόνα των δύο κρατών.
• Να τεθεί χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών για δύο και μόνο μήνες και εν συνεχεία να γίνονται συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών για ταχεία λύση.
• Στην ουσία ο κ. Ταλάτ επιδιώκει να σκοτώσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, δηλαδή την προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος, η νέα δηλαδή βάση των συνομιλιών, μέσω των τεχνικών επιτροπών. Επιδίωξή του είναι όπως αντί του έργου των τεχνικών επιτροπών τεθεί ως βάση λύσης το Σχέδιο Ανάν, προφανώς, με άλλη ονομασία. Ταυτοχρόνως, ο κ. Ταλάτ εν όψει και εκλογών θα επιδιώξει να φθείρει μέσω μιας αναποτελεσματικής διαδικασίας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.
ΗΠΑ και νέες επαφές
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θα επιδιωχθεί προσπάθεια για νέες επαφές, για να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες δυσκολίες που εντοπίζονται στην παράκαμψη της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο κ. Ταλάτ ήθελε μια παραλλαγή της 8ης Ιουλίου με περιορισμό του ρόλου των τεχνικών επιτροπών και έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δυο ηγετών. Επικαλείται, μάλιστα, την ίδια τη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι εντός των Τεχνικών Επιτροπών που θα πρέπει να γίνει ουσιαστική δουλειά και πρόοδος, για να υπάρξει το έδαφος και η βάση για συνομιλίες τελικής λύσης. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είναι όρος της συμφωνίας μεταξύ του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αναπληρωτή ΓΓ των Ην. Εθνών, του κ. Γκαμπάρι, και του κ. Ταλάτ. Αυτόν τον όρο επιχειρεί να παρακάμψει ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Πρόταση Τάσσου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εισηγήθηκε στον κ. Ταλάτ όπως συναντηθούν αύριο, Δευτέρα. Ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε την πρόταση, προφανώς για να συνεννοηθεί με την Τουρκία, σχετικά με τα επόμενα βήματα και τους τρόπους αντίδρασής του. Επειδή ο Πρόεδρος θα μεταβεί στη Ν. Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών, μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση θα καθοριστεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς και δεν αποκλείεται να υπάρξει αμερικανική παρέμβαση για την προώθηση της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου ή και αλλαγή της διαδικασίας.
Η επιτάχυνση
Ο κ. Ταλάτ από τα κατεχόμενα ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις του έχουν στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου για λύση εξπρές εντός του 2008 και ότι με τη στάση που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ότι δεν θέλει λύση γρήγορα. Ο κ. Ταλάτ αποκάλυψε ταυτοχρόνως ότι ήγειρε ζήτημα πετρελαίων, καθορισμού, όπως είπε, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου για κοινή συνεκμετάλλευση. Στην πραγματικότητα εκ των προτέρων αμφισβήτησε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη λογική της δυνάμει λύσης και ζητά, προτού βρεθεί τελική διευθέτηση του προβλήματος, να γίνει συνεταίρος στον πετρελαϊκό πλούτο του νησιού.
Ο ΟΗΕ
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ην. Εθνών στην Κύπρο, παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, προέβη σε μια λακωνική δήλωση, τονίζοντας ότι «υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη συντομότερης έναρξης της διαδικασίας».


Σχολιάστε εδώ