ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ο δήμος μόνο ομπρέλες παραλίας μπορεί να βάλει και τίποτε άλλο. Η διοίκηση του δήμου λέει πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για να συνεχιστεί η πίεση, προκειμένου η παραχώρηση να γίνει πιο ουσιαστική. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το σημαντικό από πλευράς δήμου είναι ότι κατάφερε να μη μισθωθεί η παραλία σε ιδιώτη. Το επίσης σημαντικό είναι ότι τώρα πρέπει να παλέψει για να πάρει τα μαγαζιά «φιλέτο» που έχουν νοικιαστεί από την ΚΕΔ για μια πεντάρα και να τα διαχειρίζεται ο δήμος. Χωρίς έσοδα, δεν θα μπορέσει ούτε σκουπιδοτενεκέδες να βάλει στην παραλία.

***
Μετά τον πρώην δήμαρχο των βορείων προαστίων, που οδηγείται σε πλήρη οικονομική καταστροφή, σειρά πήρε ένας ακόμη πρώην τοπάρχης παραλιακού δήμου των νοτίων προαστίων. Τα πράγματα εδώ είναι χειρότερα. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκεντρωθούν οι πιστωτές της επιχείρησής του στην έδρα της επιχείρησης, προκειμένου, όπως προβλέπει ο νόμος, να μπουν στον κατάλογο για να εισπράξουν και αυτοί ό,τι περισσέψει, αφού πρώτα εισπράξουν ΙΚΑ, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και ό,τι άλλο υπάρχει σʼ αυτόν τον τόπο. Η πλήρης πτώχευση. Ο πρώην δήμαρχος ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού κοιμάται σʼ ένα νοικιασμένο γραφείο στην πλατεία Κουμουνδούρου. Κρίμα. Η απορία όμως παραμένει: Τι έγιναν τα εκατομμύρια που πέρασαν από τα χέρια του; Μιλάμε για πολλά λεφτά.

***
Μας ενημέρωσαν από τον δήμο Αγίου Δημητρίου, σχετικά με το σχόλιο που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις δαπανώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ, πως δεν μπορούσαν να αναβληθούν γιατί ήταν… προγραμματισμένες. Έτσι ακριβώς μου είπε το γραφείο του δημάρχου. Είναι σαν αυτό που λέμε δεν μπορώ να φύγω, επειδή έχω έρθει. Οι άνθρωποι πουλάνε τρέλα. Τι και αν κάηκε όλη η Ελλάδα. Τι και αν υπάρχουν 68 φέρετρα που δημιουργούν ένα βουνό οργής και αγανάκτησης. Αυτοί μας καλούν σε γλέντια και πανηγύρια με σουβλάκια και οριεντάλ. Για να είμαστε πάντως δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι αρκετοί σύμβουλοι της διοίκησης εισηγήθηκαν την αναβολή των εκδηλώσεων, αλλά ο κουμανταδόρος, που φαίνεται ότι ο λόγος του είναι πάνω απʼ όλους, δημοτικός σύμβουλος Θεόφιλος Αναστασιάδης, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι λέγοντας: «Εγώ αποφασίζω. Εάν δεν γίνουν οι εκδηλώσεις, εγώ παραιτούμαι». Δεν πειράζει, συντρόφια. Όλοι κρίνονται. Τέτοια εμμονή όμως ώστε να γίνουν οι εκδηλώσεις με αναγκάζει να ξύνω το κεφάλι μου για να βρω την αιτία.

***
Τέτοια απόφαση ούτε ο Φιντέλ Κάστρο δεν θα έπαιρνε. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ύστερα από έλεγχο στον δήμο Σαλαμίνας, έκρινε με εμπεριστατωμένο πόρισμα ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε η διοίκηση του δήμου για τη δημοπράτηση ενός έργου έγιναν με παράτυπο τρόπο. Μαζεύτηκε λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε, κατά πλειοψηφίαν φυσικά, ότι δεν αποδέχεται το πόρισμα και θα το επιστρέψει πίσω. Την απόφαση αυτή κάποιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την έστειλαν στην Περιφέρεια Αττικής, που είναι αρμόδια για την έγκριση των αποφάσεων κάθε ΔΣ και φυσικά την ακύρωσε. Φανταστείτε ο κάθε δήμος να μη δέχεται τα πορίσματα και τις εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Όταν κάποιος εκλέγεται δήμαρχος και νομίζει ότι είναι το κέντρο του κόσμου, είναι φυσικό να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Επί της ουσίας πάντως, που αφορά το συγκεκριμένο έργο, ο δήμος θα χάσει τη μοναδική ευκαιρία στην ιστορία του νησιού να λύσει μια για πάντα το αποχετευτικό πρόβλημα, αφού έτσι όπως πάει θʼ ακυρωθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***
Βγήκαν τα μαχαίρια στο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου, για μια ακόμη φορά. Η διαφωνία περί του ύψους του χρέους που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή ήταν η βασική αιτία. Σε είκοσι εκατομμύρια ανεβάζει το χρέος η διοίκηση του δήμου, ενώ η αντιπολίτευση μιλάει για δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, ρε συντρόφια, εάν είναι δεκαπέντε είναι λίγα; Πλάκα μας κάνετε; Πού πήγαν τα λεφτά; Τι απέγινε με τις μεταχρονολογημένες επιταγές που μοίραζε η δημοτική επιχείρηση σε ανύπαρκτες εφημερίδες; Η ευθύνη γιʼ αυτό το χάλι της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα ο δήμος προφανώς βαραίνει και την προηγούμενη δημοτική αρχή. Έχω την εντύπωση όμως ότι εάν η σημερινή διοίκηση μιλάει για σπατάλη και κακοδιαχείριση που οδήγησε σʼ αυτό το έλλειμμα, θα έπρεπε να μας πει και κανένα ονοματάκι που είναι υπεύθυνο γιʼ αυτήν την ιστορία. Επʼ αυτού, μέχρι σήμερα, ούτε λέξη. Αυτό στο χωριό μου λέγεται κουκούλωμα.

***
Πριν από λίγες ημέρες ο δήμος Κρωπίας έλαβε ένα έγγραφο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που του έλεγε ότι πρέπει να παραλάβει δύο τεχνικές μελέτες που τις είχε παραγγείλει η προηγούμενη δημοτική αρχή από το… 1989. Οι μελέτες κοστίζουν μόνο… οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Η νέα δημοτική αρχή μόλις πήρε το σχετικό έγγραφο τράβαγε τα μαλλιά της. Ο δήμαρχος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μην παραλάβει τις μελέτες αφού, όπως αντιλαμβάνεστε, τα δεδομένα μελέτης εκείνης της εποχής δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα. Έλα όμως που οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν πήγαν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που καθιστά προβληματική τη συνεδρίαση, αφού απαιτείται πλειοψηφία. Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας που, όπως έμαθα, γύρισε από την Κρήτη όπου έκανε διακοπές για να διαπιστώσει εάν νόμιμα συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο. Είναι πολλά τα λεφτά. Ποιος θα τα πληρώσει; Η εταιρεία θα καταφύγει στα δικαστήρια και έπεται συνέχεια. Οι τόκοι ήδη τρέχουν και ο Θεός βοηθός. Γεια σου, Ελλάδα.

***
Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Προστασίας Βουλιαγμένης μού έστειλε έναν φάκελο με έγγραφα που αφορούν αμετάκλητες εντολές κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά για τις αυθαίρετες κατασκευές στις καντίνες που υπάρχουν στην παραλία Καβουρίου. Μιλάμε για μαγαζιά διακοσίων τετραγωνικών το καθένα, ενώ θα έπρεπε να είναι… είκοσι. Η πλάκα είναι ότι οι αποφάσεις έχουν εκδοθεί από το 2006. Από τότε μέχρι σήμερα ούτε πρόκα δεν έχει αφαιρεθεί. Αντιθέτως, ένας εκ των ιδιοκτητών προχώρησε σε νέες κατασκευές και μόλις τα μέλη του συλλόγου ειδοποιήθηκαν από κατοίκους και προσπάθησαν να εμποδίσουν τις νέες κατασκευές οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Μη ρωτάτε για τον δήμαρχο. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο Κασιδόκωστας πέρασε το καλοκαίρι του μακριά από τέτοια… ψιλοπραγματάκια.

***
Όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θʼ αργήσει να ξεσπάσει άγρια διαμάχη ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Σταύρο Γεωργόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Ο λόγος είναι, όπως μου λένε μέλη του προεδρείου, ότι ο Γεωργόπουλος, δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, λειτουργεί ως… πρόεδρος και αποφασίζει επί παντός επιστητού. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ ο διάλογος μεταξύ μέλους του προεδρείου με τον αντιπρόεδρο ήταν εντονότατος. Δεν μπορώ να γράψω τις λέξεις, γιατί ο Εισαγγελέας θα απαγορεύσει την κυκλοφορία της εφημερίδας. Είναι κρίμα πάντως να συμβαίνουν αυτά, γιατί αμαυρώνουν την εικόνα της διοίκησης στην ΤΕΔΚΝΑ, σε μια περίοδο όπου μόνο θετικά ακούγονται για τη δράση της.

***
Την άποψή μου για τον δήμαρχο Γαλατσίου, φίλτατο Τσίρο, την έχω γράψει πολλές φορές. Πρόκειται για σοβαρό και έντιμο άνθρωπο. Φαίνεται όμως ότι το μπάχαλο που γινόταν κατά την προηγούμενη τετραετία και είχε και μια μικρή συνέχεια στην αρχή της θητείας του τον φόβισε και έχει οδηγήσει τη διοίκηση του δήμου στην άλλη άκρη. Επειδή ο άνθρωπος φοβάται τα διάφορα λαμόγια που κυκλοφορούν, ακόμη και μέσα στην παράταξή του, αποφασίζει μόνος του για όλα και για όλους. Αρμοδιότητες βασιλέως έχει αποδώσει στον εαυτό του. Δήμαρχέ μου, μεγάλο λάθος. Όταν πονάει το χέρι δεν το κόβουμε. Εσύ ως γιατρός το ξέρεις καλά αυτό. Δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης μού τηλεφωνούν λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Είπαμε λάθος, αλλά ο άνθρωπος φοβάται και τη σκιά του.

***
Δήμαρχοι που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία μου έλεγαν ότι κατά την προηγούμενη θητεία του ΕΣΔΚΝΑ υπήρχαν πολλές παρανομίες και άλλα πολλά. Οι μήνες πέρασαν και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε μερικοί απʼ αυτούς που μου τα έλεγαν να γίνουν μέλη της νέας διοίκησης. Τώρα τους ρωτάω σχετικά με αυτά που έλεγαν τότε, αλλά δεν θυμούνται ότι μου τα είχαν πει. Ξαφνικά όλα είναι μέλι γάλα. Το τι συμβαίνει μόνο αυτοί το ξέρουν. Εγώ απλώς υποψιάζομαι. Οι προσλήψεις πάντως από το παράθυρο συνεχίζονται και σήμερα.

***
Αλωνίζει ο τοπάρχης Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης. Ό,τι θέλει κάνει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Η αντιπολίτευση υπάρχει μόνο ως προς την εκλογή της. Ουσιαστικά δεν ασκεί κανέναν έλεγχο. Η πόλη έχει ρημάξει εξαιτίας των έργων που γίνονται για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Μπάζα, χώματα, σκόνη είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι καταστηματάρχες τραβάνε τα μαλλιά τους. Η μοίρα του δήμου συνεχίζεται στην υποβάθμιση της προηγούμενης τετραετίας. Κάποιοι «ήρωες» που θα σήκωναν τη σημαία της αντίστασης κάνουν ακόμη διακοπές. Όπου φτωχός κι η μοίρα του. Κρίμα.

***
Μέσα στον πόνο των συνανθρώπων μας, δεν είναι λίγοι οι τοπάρχες που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για την προσωπική τους προβολή. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι ο δήμαρχος Κερατσινίου γέμισε με ολοσέλιδες διαφημίσεις τον ημερήσιο Τύπο για το ότι ο δήμος μαζεύει τρόφιμα; Πιο μεγάλη ήταν η φωτογραφία του τοπάρχη από το ίδιο το μήνυμα. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, με διαφημίσεις στην τηλεόραση, μας ενημερώνει ότι θα κάνει συναυλία για να μαζέψει χρήματα… για καλό σκοπό. Είκοσι ένα δευτερόλεπτα είναι το μήνυμα, τα δεκαεφτά μιλάει ο ίδιος. Κρίμα, ρε παιδιά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Υπάρχει επικήρυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για όποιον βρει τους εμπρηστές της Πελοποννήσου. Εγώ δίνω τα ίδια χρήματα σε όποιον βρει τους αρμόδιους που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του κράτους στην Πελοπόννησο.


Σχολιάστε εδώ