Ξανά μόδα το ραδιόφωνο!

Με την απελευθέρωση του ελέγχου των ραδιοφωνικών σταθμών, από τον νόμο Ρουσόπουλου, δημιουργούνται άλλα δεδομένα ανάπτυξης της αγοράς. Κάθε επιχειρηματίας μπορεί να ελέγχει απευθείας στο Λεκανοπέδιο 6 σταθμούς και δυνητικά σε όλη την Ελλάδα ως 13, με τα κατάλληλα παρένθετα πρόσωπα. Κοινώς οι όμιλοι που θα δημιουργηθούν θα είναι πλέον υπολογίσιμοι και σε τζίρο και σε ισχύ, πολιτική ή κοινωνική.

Βεβαίως πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο, καθώς οι άδειες λήγουν στις 31.12.2007 και ως σήμερα εκπέμπουν τουλάχιστον 65 σταθμοί, εκ των οποίων οι 44 νόμιμοι μαζί με τους Air και στο Κόκκινο. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διαθέσει άλλες 3-4 συχνότητες, κάτι που βέβαια θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους να μπουν στο παιχνίδι, από την άλλη όμως θα πιέσει κι άλλο την αγορά. Αυτά είναι τα τεχνικά στοιχεία. Διότι συνάμα ο ανταγωνισμός ετοιμάζεται να κορυφωθεί στον χώρο του ενημερωτικού ραδιοφώνου, με την είσοδο της Γιάννας Αγγελόπουλου, του Γιώργου Κουρή (Real FM), αλλά και του ΔΟΛ, με την απόκτηση του Flash, με ή χωρίς τον Γ. Μπόμπολα.

Υπάρχουν σταθμοί πολλών ταχυτήτων, αλλά βασικά είναι 3 οι κατηγορίες. Η πρώτη με τους μεγάλους σταθμούς, η δεύτερη με όσους προσπαθούν να επιβιώσουν και η τρίτη με όσους έχουν χάσει το παιχνίδι. Στον πίνακα που δημιουργήσαμε συγκεντρώσαμε τους σταθμούς που έχουν τζίρο τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ και όπως προκύπτει είναι μέσα στους πρώτους 20 σε ακροαματικότητα. Όπως προκύπτει, μεταξύ των 11 σταθμών μόνο 3 έχουν ζημίες, ο Village, ο ΑΝΤΕΝΝΑ και ο Ρυθμός, ενώ οι περισσότεροι ήταν κερδοφόροι το 2006. Στην πρώτη ενδεκάδα ο Γιάννης Αλαφούζος έχει 3 σταθμούς (ΣΚΑΪ, Μελωδία, RED), o Μ. Κυριακού δύο (ΑΝΤΕΝΝΑ, Ρυθμό), η SBS 1+1 (Λάμψη, Village ) και από έναν ο Γ. Κουρής, Α. Λυμπέρης και η ομάδα των μετόχων του Σπορ FM. Στην κερδοφορία σταθερή είναι η πορεία του Λάμψη, με κέρδη προ φόρων και τα 3 τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια πορεία επί 3 συνεχόμενη έτη, με μικρότερα κέρδη, αλλά πάνω από 1 εκατ. ευρώ, έχει ο Σπορ FM. Εντυπωσιακή είναι η πορεία του Ρυθμού, που ξεκίνησε από κέρδη προ φόρων 199.000 ευρώ το 2004 και έφτασε τα 1,2 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η επιστροφή στην κερδοφορία του ΣΚΑΪ το 2006 με την παράλληλη εξαφάνιση των ζημιών λόγω αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου. Στον ίδιο όμιλο σημειώνουμε και την ανάπτυξη του RED, ο οποίος μέσα σε 3 χρόνια από κέρδη 11.000 ευρώ εκτινάχθηκε στα 525.000 ευρώ. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Derti, ο οποίος έχει ζημιογόνες χρήσεις, αλλά εκτινάχθηκε στο 10% της ακροαματικότητας, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα της τρέχουσας χρήσης.


Σχολιάστε εδώ