Τι μέλλει γενέσθαι

Έτσι ακριβώς συνέβη και με το «τυχαίο» γεγονός των καταστροφικών πυρκαγιών, που ενέσκηψε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και μετέτρεψε τις «βεβαιότητες» του χθες σε «αβεβαιότητες». Αίφνης η κρατούσα κατάσταση, εκτός από το κόστος των αναμφισβήτητων ευθυνών της για τη διαχείριση της κρίσης, βρέθηκε αντιμέτωπη μ’ ένα μερικώς ρευστοποιημένο πολιτικό σκηνικό που έθετε υπό αμφισβήτηση τη «βέβαιη εκλογική της νίκη», γι’ αυτό και αντέδρασε άσκεφτα καταφεύγοντας στο βολικό άλλοθι των «αόρατων εχθρών», ενώ υπογείως επιστράτευσε το βολικότερο άλλοθι του «πολιτικού εχθρού», δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

• Ευτυχώς, σε δεύτερο χρόνο, η κυβέρνηση συνήλθε και αφού εγκατέλειψε τα επικίνδυνα «άλλοθι» στράφηκε αποφασιστικά στο δέον γενέσθαι, δηλαδή στην παροχή βοήθειας προς ανακούφιση των πυρόπληκτων. Στην πολιτική το τελευταίο εκβάν κρίνει τα προϋπάρχοντα, οπότε εάν η κυβέρνηση τα καταφέρει (όπως δείχνει) στο εγχείρημα αποκατάστασης των πληγέντων θα σώσει την εκλογική παρτίδα. Μάλιστα εδώ δεν έχει αντίπαλο (παρά μόνο τον εαυτό της), αφού αυτή έχει το «ταμείο» αυτή και τον μηχανισμό διάθεσης. Επιπροσθέτως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει επικεντρωθεί στους πληγέντες, οπότε η κυβέρνηση έχει όλο το γήπεδο δικό της.

• Ασφαλώς το «τυχαίο» γεγονός ανακατασκεύασε το πολιτικό σκηνικό, όμως δεν το ανέτρεψε. Δεν καταγράφηκε «κοινωνική κατακραυγή» κατά της κυβέρνησης κι όταν δεν δημιουργείται αντικυβερνητικό κοινωνικό μέτωπο δεν γίνεται και το «άλμα», δηλαδή η ανατροπή. Απλώς το «τυχαίο» διαφοροποίησε αρκετά τον χαρακτήρα της «επιλογής», από «θετική επιλογή» τη μετέτρεψε σε «αναγκαστική επιλογή». Κατά τ’ άλλα ο ψηφοφόρος μπροστά στην κάλπη δεν αποφασίζει με κριτήριο ένα ή δύο γεγονότα, αλλά μέσα από μια πολύπλοκη σχέση «μνήμης και κρίσης» που πολλάκις είναι και μη συνειδητή. Με άλλα λόγια μπροστά στην κάλπη αξιολογεί την κυβέρνηση της ΝΔ, την προηγούμενη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον κίνδυνο ακυβερνησίας και μετά ταύτα κάνει την επιλογή του (έτσι συμπεριφέρεται ο μη δεσμευμένος κομματικά ψηφοφόρος). Γι’ αυτό στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ο λεγόμενος «αναποφάσιστος», κι αυτός χωρίς συνειδητά να το αντιλαμβάνεται έχει αποφασίσει.

ΥΓ.: Προβλέπουμε την επαύριον των εκλογών να προσχωρούν στη ΝΔ μαζικά οι περισσότεροι βουλευτές που θα εκλεγούν με τον κ. Καρατζαφέρη, οπότε η αυτοδυναμία δεν παίζεται… Επίσης σε περίπτωση οριακής νίκης του ΠΑΣΟΚ προβλέπουμε συνεργασία με τον ΣΥΝ, οπότε πάλι η αυτοδυναμία δεν παίζεται…


Σχολιάστε εδώ