Ρ. Ρίγκαν: «Φοβούμαι ότι Θεός του Παπανδρέου είναι ο Καρλ Μαρξ!»

Έτσι επιβεβαιώνεται το γιατί ο Ρίγκαν στις δύο θητείες της κυβέρνησής του αρνήθηκε, παρά τις προτάσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής ομογένειας, να απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον! Προφανώς φοβόταν μήπως τον… κολλήσει… Μαρξ! Η συγκλονιστική αποκάλυψη των σκέψεων του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν έρχεται από τα αρχεία της απόρρητης αλληλογραφίας που είχε με τον Ρίγκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος. Και στο πλαίσιο αυτής της αλληλογραφίας συμπεριλαμβάνονται τα πρακτικά από τη συνομιλία που είχε με τον Ρίγκαν. Τα πρακτικά καλύπτουν επτά σελίδες (!) δακτυλογραφημένες. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πιο ευγενής από τον Ρίγκαν και τηρούσε τουλάχιστον τους τύπους, σχετικά με το ποιες ήταν οι απόψεις του και οι συμπάθειές του, όπως προκύπτει από την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο Ρ. Ρίγκαν, στη γιορτή της 25ης Μαρτίου 1987, στον Λευκό Οίκο. Είχε πει συγκεκριμένα τότε ο Ιάκωβος:

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Ανδρέας Παπανδρέου μού εζήτησε να σας διαβιβάσω τες προσωπικές του ευχαριστίες, καθώς και τες ευχαριστίες ολόκληρου του ελληνικού λαού»! (Προφανώς οι ευχαριστίες είχαν σχέση με τη στάση των ΗΠΑ στην κρίση του «Μαρτίου του ʼ87», όταν Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν κοντά σε πολεμική σύρραξη, εξαιτίας της επιμονής της Άγκυρας να κάνει έρευνα το περιβόητο σκάφος «Σισμίκ» σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας, κοντά στη Θάσο).

Σήμερα το «Π» αποκαλύπτει τι λένε οι 69 επιστολές που είχαν ανταλλάξει ο αμερικανός Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

Για πρώτη φορά έρχονται στο φως χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και θέσεις του Ρίγκαν που φωτίζουν τη στάση, εκείνα τα χρόνια, της Αμερικής απέναντί μας, όπως το «όχι» στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και -τι σύμπτωση- η πρόταση του Ρίγκαν για τη διοργάνωση μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία των Ολυμπιακών Αγώνων, που 26 χρόνια από τότε παραλίγο να την κάψουμε…

Ως γνωστόν, ολόκληρο το αρχείο με τις απόρρητες επιστολές του Ιακώβου με τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Αϊζενχάουερ και τον Τρούμαν μέχρι τον Μπους, αλλά και με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Καραμανλή, Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, έξι μήνες πριν αποβιώσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος το εμπιστεύθηκε στον καθηγητή της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθαν. Αγγελόπουλο και πρόκειται να εκδοθεί σε τόμο στο τέλος της χρονιάς.

3 Νοεμβρίου 1981
Συνάντησις Αρχιεπισκόπου Ιακώβου μετά του Προέδρου R. Reagan από τες 1.45 – 2.15 μ.μ.

Εχαιρέτισα, αντήλλαξα χειραψία και ευχαρίστησα για την ακρόασι,
ενώ οι φωτογράφοι έπαιρναν τες απαραίτητες φωτογραφίες. Κατόπιν οδηγηθήκαμε από τον γραμματέα του Πρωτοκόλλου και εκαθίσαμε σε δύο όμοιες πολυθρόνες, εμπρός στην γωνιά – το τζάκι του γραφείου του. Μόλις καθίσαμε μας περικύκλωσαν οι άνθρωποι της τηλεοράσεως, πλέον από είκοσι.

Ένας απ’ αυτούς απηύθυνε στον Πρόεδρο την ερώτησι: «Τι έχετε να πείτε για το σημερινό δημοσίευμα του Τζακ Άντερσον;». Ο κ. Ρέγκαν απάντησε περίπου ως εξής: «Σεις οι άνθρωποι που γράφετε ή μεταδίδετε νέα πρέπει να εξακριβώνετε την αλήθεια τους πριν ή τα μεταδίδετε γραπτώς ή προφορικώς. Διότι τέτοια αποκόμματα εφημερίδων ή σημειώματα επί πληροφοριών που μεταδίδονται από την τηλεόρασι αρπάζονται κυριολεκτικώς από τες πρεσβείες και στέλλονται στις κυβερνήσεις των, με αποτέλεσμα να δίδεται η εντύπωσις ότι η εξωτερική μας πολιτική δεν ευρίσκεται εις τα κατάλληλα χέρια. Η κυβέρνησίς μας έχει πλήρη εμπιστοσύνη εις τον κ. Χαίηγκ και επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας να τονίσω ότι η χώρα μας από πολλού καιρού δεν είχε υπουργό των Εξωτερικών της ικανότητος του κ. Χαίηγκ». Μετά την απάντησί του αυτή ο Πρόεδρος, ενώ αυτοί απεμακρύνοντο από το γραφείο του, τα συνεργεία Τύπου και τηλεοράσεως, έστρεψε το βλέμμα του σ’ εμένα και μου είπε με απλό και εγκάρδιο τόνο: «Χαίρω πολύ που σας συναντώ. Ευχαριστώ που ήλθετε». Στο σημείο αυτό τον διέκοψα και είπα: «Εγώ σας ευχαριστώ, που με εδεχθήκατε και χαίρω, που ειμπορώ να σφίξω το χέρι σας και να σας μεταδώσω τες ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και τες ευχές της Εκκλησίας μου, που προσεύχεται σε κάθε της λειτουργία για σας, και παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και ικανοποίησι την σταθερότητα και συνέπεια της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που εγκαινιάσατε. Όπως σεις έτσι και εμείς επιθυμούμε να δούμε την ”καινούργια αρχή” που επαγγελθήκατε στις προεκλογικές σας ομιλίες και που έχει τόση ανάγκη από αυτήν και η χώρα μας και ο κόσμος όλος στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς».

Ο κ. Ρέγκαν απάντησε ότι εκτιμά πολύ τες προσευχές και την ηθική συμπαράστασι, και, αναφερόμενος στες δικές του μυστικές προσευχές προφανώς, ανέφερε κάτι από μια πρόσφατη επίσκεψι του Σεΐχη του Κουβαίητ προς αυτόν. Όταν σηκώθηκε να φύγει ο σεΐχης, συνέχισε ο κ. Ρέγκαν, μου είπε: «Θα προσεύχομαι στον ύψιστο για την επιτυχία σας» κι εγώ απήντησα προσέθεσε ο κ. Ρέγκαν: «Εάν όταν επιχειρήσετε να μιλήσετε του Υψίστου βρήτε τη γραμμή κατειλημμένη, να ξέρετε ότι εγώ θα είμαι στην άλλη άκρη».

Κατόπιν αυτού επανήλθα εγώ στο θέμα του Πατριαρχείου, λέγοντάς του ότι από την αρχαιότητα είναι ο θεματοφύλακας της αποστολικής πίστεως και διδασκαλίας, ότι υπέφερε πολλά διά μέσου των αιώνων χωρίς να υποκύψει, ότι και σήμερα ακόμη αντιστέκεται στην αριθμητική σμίκρυνσι και ρίκνωσί του, ότι έχει παρά ταύτα την πνευματική ηγεσία όλων των Ορθοδόξων εκτός της Τουρκίας και ότι εις αυτό, ως εις Μητέρα Εκκλησίαν υπαγόμεθα ημείς. Ίσως θα πρέπη να σας πληροφορήσω ότι είμεθα η μεγαλυτέρα του επαρχία, αφού εκτείνεται σ’ όλο το δυτικό ημισφαίριο από του Καναδά μέχρι της Νοτίου Αμερικής.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ένας εκ των παρευρισκομένων (ο κ. Τριαντάφυλλος ή Τομ Κορολόγος) των εμπίστων του Προέδρου και είπε: «Συγγνώμην που σας διακόπτω, θεωρώ όμως καθήκον μου να σας πω ότι αν και οι Ελληνοαμερικανοί είμεθα πολιτικά ανοργάνωτοι, έχουμε όμως την Εκκλησία μας σαν κέντρο μας. Η Εκκλησία μας είναι που μας ενώνει όλους σε μια οικογένεια, έτσι που να μη διστάζουμε σήμερα να διακηρύττουμε την πνευματική μας ταυτότητα με τες λέξεις: Greek Orthodox». Συμπληρώνοντας οιονεί τον ως άνω ομιλητή προσέθεσα εγώ: «Υπάρχει και μία ημιπολιτική οργάνωσις, η ΑΧΕΠΑ, αλλά η συνισταμένη όλων μας είναι η Εκκλησία, στην οποία ανήκουμε όλοι, ξέχωρα από τες πολιτικές μας προτιμήσεις ή αποκλίσεις.

Δεν πολιτευόμαστε σαν Εκκλησία. Θα έπρεπε όμως να σας πω ότι ενδιαφερόμαστε και ανησυχούμε για δύο θέματα: την Κύπρο, όπου συνεχίζεται το δράμα της αδικίας από το 1974, και την Ελλάδα, που θέλουμε να τη βλέπουμε γαλήνια, ανενόχλητη από τους γείτονές της και ευτυχούσα». Μόλις τελείωσα ο Πρόεδρος παρατήρησε: «Δεν επερίμενα να μιλήσετε διαφορετικά. Πώς θα ‘ταν δυνατόν να μην ενδιαφέρεσθε για τα δύο αυτά θέματα; Ούτε βγάζω το συμπέρασμα ότι αγαπάτε ή ανησυχείτε για την Αμερική ολιγότερο. Το ότι είσθε μετανάστες πολιτογραφημένοι αμερικανοί πολίται δεν σας κάνει ολιγότερο Αμερικανούς.

Όλοι υπήρξαμε μετανάστες. Εγώ συγκεκριμένα από πατέρα Ιρλανδό και από μητέρα Αγγλοσκωτσέζα. Με το να νυμφευθεί κανένας μια γυναίκα -τη γυναίκα του- δεν συνεπάγεται τη λησμονιά μιας άλλης γυναίκας – της μάνας του».

Και συνέχισε: «Για το Κυπριακό δεν κάναμε σαν κυβέρνησι ό,τι έπρεπε. Και γι’ αυτό επιθυμούμε να δούμε (και θα βοηθήσουμε) μια λύσι να έρχεται σαν αρχή της τελικής ρυθμίσεως του ζητήματος. Επ’ αυτού δεν παύει να μου ομιλή ο Τζωρτζ Κρίστοφερ». Στο σημείο αυτό παρενέβην και είπα: «Ευχαριστώ που διορίσατε τον κ. Κρίστοφερ ως μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη κατά την εφετεινή σύνοδό τους. Συχνά ομιλούμε και με ενημερώνει».

Μόλις ετελείωσα επήρε τον λόγο και πάλιν ο Πρόεδρος και ερώτησε: «Τι φρονούν οι Ελληνοαμερικανοί για την νέα κατάστασι στην Ελλάδα;». Απήντησα: «Ευχόμεθα να επιτύχη στο έργο της η σημερινή κυβέρνησι. Και το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, γιατί οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι. Έχουμε υπ’ όψι μας ότι ο νέος πρωθυπουργός εσπούδασε και εδίδαξε εδώ, ότι υπηρέτησε σαν αμερικανός πολίτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι θα δείξη την αναμενόμενη κρίσι και σύνεσι στον χειρισμό των τριών μεγάλων θεμάτων της εξωτερικής του πολιτικής. Εν τω μεταξύ η στάσις μας είναι στάσις αναμονής. Μετά τες 16 Νοεμβρίου, που θα κάνη τες προγραμματικές δηλώσεις του στην Βουλή, θα αποκρυσταλλώσουμε τες θέσεις μας». Παρενέβη ο Πρόεδρος και είπε: «Να προσεύχεσθε και ελπίζω να σας ακούση ο Θεός, γιατί για κείνον (τον Παπανδρέου) φοβούμαι ότι Θεός του είναι ο Καρλ Μαρξ. Κι όταν ακόμα μιλεί περί Θεού, αυτόν θα πρέπη ωρισμένως να έχη υπ’ όψιν του. Ακούστε κάτι που μου διηγήθηκε ο G. Bush συνέχισε ο Πρόεδρος. Σε μια συνομιλία, που είχε στην Κίνα με τον Μάο Τσε Τουγκ, ο τελευταίος του είπε: «Όλα θα παν καλά με το θέλημα του Θεού».

Και ύστερα γελαστά εξηγήθηκε: «Θα σας φάνηκε παράξενο, που ανέφερα το όνομα του Θεού. Ήθελα να πω ότι αν επικρατήση η πολιτική και οικονομική φιλοσοφία του Καρλ Μαρξ στον κόσμο, όλα θα πάνε καλά».

Εν τω μεταξύ ήλθε ο γραμματεύς του και είπε ότι ετελείωσε η ώρα της ακροάσεως. Εκείνος όμως παρέτεινε την ομιλία του και επιλογικά προσέθεσε: «Επιθυμούμε τες καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ελλάδα και ελπίζω να βοηθήσετε και σεις».

Τον ευχαρίστησα και είπα: «Εάν ποτέ νομίσετε ότι θα μπορούσα να προσφέρω κάποια μικρή βοήθεια, είμαι στην διάθεσί σας». Φυσικά θα περιμένω να βοηθήσετε και σε άλλα ζητήματα, είπε εκείνος, όπως λ.χ. στην ευρύτερη κατανόησι, εννοώ από ευρύτερο κοινό, του όλου οικονομικού προγράμματος της κυβερνήσεως. Αφήσαμε δυστυχώς τους συμπολίτες μας να νομίσουν ότι η κυβέρνησι θα κάνη το παν για τους ανθρώπους μας, που έχουν ανάγκην, ξεχνώντας το πόσο μεγάλο καλό θα μπορούσε να κάνη ο ένας στον άλλο χωρίς την κρατική παρέμβασι ή επιχορήγησι. Εγίναμε, από μια κοινωνία ανθρώπων αλληλέγγυων, ένα κράτος που εμονοπώλησε την κοινωνική συναντίληψι, καταστρέφοντας κάθε ατομική πρωτοβουλία φιλανθρωπίας. Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω ένα γράμμα που πήρα από ένα τυφλό σε γραφή Μπραίηλ. Και μας το διάβασε μεταγλωττισμένο. Ήταν δισέλιδο.

Ο τυφλός ήταν ένας στρατιώτης που γύρισε βαριά τραυματισμένος από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Περιέγραψε τι έκανε γιʼ αυτόν η κρατική πρόνοια, το νοσοκομείο των απομάχων και τι έκαναν γιʼ αυτόν δύο λευκοί συστρατιώτες του. Και κατέληγε: το κρατικό νοσοκομείο με εκήρυξε ανάπηρο πρώτης κατηγορίας και με κατεδίκασε στο wheel chair (αναπηρική πολυθρόνα). Οι δύο συστρατιώτες μου, όταν είδανε πως μαζί με τα πόδια (παράλυτα πια και ακίνητα) έχασα και τα μάτια μου, μ’ έμαθαν να παίζω ένα μουσικό όργανο, να υπηρετώ στο τηλεφωνικό κέντρο και έτσι να ξαναποκτήσω το αίσθημα του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας. Επιμείνετε στο πρόγραμμά σας, κ. Πρόεδρε, να ξαναγίνουμε ο ένας αδελφός για τον άλλον. Αυτή θα ‘ναι η καινούργια μέρα όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και τους Αμερικανούς».

Εδώ επερατώθηκε η ακρόασις με την ίδια εγκαρδιότητα που είχε αρχίσει.

Γενικαί εντυπώσεις
από την συνάντησί μου
με τον Πρόεδρο Ρίγκαν

Ήταν εγκάρδιος, γελαστός, προσεκτικός, απλός, πολύ κοντά, χωρίς απόστασι. Σε αρίστη υγεία και άψογη εμφάνισι. Ευχάριστος συνομιλητής και με πολύ καλή παρεμβολή διηγήσεων ή ανεκδότων και περιστατικών.

Δεν γνωρίζω ποιες αι δικές του εντυπώσεις από μένα.

Ήμουνα κάπως συνεσταλμένος και όχι πολύ ελεύθερος στην διατύπωσι και έκφρασι των δικών μου σκέψεων. Γιατί δεν εγνώριζα τον άνθρωπο και γιατί ήταν η πρώτη μου γνωριμία μαζί του.

Εκείνο που μπορώ τελικά να σημειώσω είναι ότι από τους επτά Προέδρους που εγνώρισα μόνον με τους Αϊζενχάουερ, Κένεντυ, Κάρτερ και Ρέγκαν είχα το αίσθημα ότι δεν υπήρχε απόστασις μεταξύ μας και ότι μπορούσα να αισθάνομαι άνετα κι ελεύθερος στην συνομιλία και συζήτησι θεμάτων. Στην συνομιλία παρίσταντο εκ του περιβάλλοντος του Προέδρου οι κ. Michael Deaver και Jack Burgiss.

***

Έγγραφα 69. Είναι επιστολές, τηλεγραφήματα, μηνύματα, ομιλίες και ενημερωτικά σημειώματα. Από αυτά του Αρχιεπισκόπου 41: επιστολές 26, τηλεγραφήματα 10, ενημερωτικά σημειώματα 2 και ομιλίες 3. Του Προέδρου και των συνεργατών του 28: επιστολές 25, τηλεγραφήματα 2 και μηνύματα 1.

Θεματολογία: Ομογένεια (ανακήρυξη 25ης Μαρτίου ως Εθνικής ημέρας των ΗΠΑ). Κυπριακό ζήτημα (προσπάθειες για τη δίκαιη λύση του, απόρριψη της αναγνωρίσεως του ψευδοκράτους). Ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων (ζήτημα βάσεων, αντιαμερικανισμός, Αν. Παπανδρέου). Ελληνοτουρκικές σχέσεις (διατήρηση της βοήθειας στο 7 προς 10, ισορροπία δυνάμεων, εξοπλισμοί, παρέμβαση των ΗΠΑ για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή). Καταδίκη της τρομοκρατίας (δολοφονία G. Tzantes στην Αθήνα, θύματα Λιβάνου, θύματα τρομοκρατικής επιθέσεως σε αμερικανικό αεροσκάφος). Ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική (η Ομογένεια έτοιμη να βοηθήσει). Σχέσεις ΗΠΑ – Σοβ. Ενώσεως (συνάντηση Reagan – Γκορμπατσώφ στη Γενεύη, επίσκεψη του Προέδρου στη Σοβ. Ένωση, η ανάπτυξη των σχέσεων Δύσεως – Ανατολής, συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη). Κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ (πορνογραφία, ρατσισμός, εισαγωγή προσευχής στα σχολεία, ανάπτυξη της κρατικής και ιδιωτικής – εθελοντικής κοινωνικής πρόνοιας).

• Τηλεγράφημα Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 24 Φεβρ. 1982, σ. 1. Θεματολογία:
  Εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και επίλυση του μέλλοντος της Κύπρου είναι το αίτημα του Αρχιεπισκόπου εκ μέρους των 3 εκατ. αφοσιωμένων ελληνοαμερικανών πολιτών. Σχόλιο: Αφορμή για την αποστολή του τηλεγραφήματος το άρθρο στο «New York Times» του επί στρατιωτικών υποθέσεων ειδικού Drew Middleton για άμεση διαμεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος. Συνημμένο στον φάκελο αλληλογραφίας Ιακώβου με τον Πρόεδρο Reagan, μετά το τηλεγράφημα, υπάρχει απόκομμα εφημ. «Η Βραδυνή», Πέμπτη 25 Φεβρ. 1982 με τίτλο: «Ο Ιάκωβος προειδοποιεί τον Ρήγκαν. Κίνδυνος να ανατραπή η ισορροπία στο Αιγαίο», όπου παρετίθετο το ακόλουθο απόσπασμα δηλώσεων Ιακώβου με αφορμή τις συζητήσεις στη Γερουσία για την αύξηση της βοηθείας στην Τουρκία. «Αμερικάνοι και Δυτικοευρωπαίοι διπλωμάτες και σχολιαστές συμφωνούν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μεσολαβήση αμέσως για να διευθετηθούν οι διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτή πρέπει να είναι και η κεντρική γραμμή της αμερικανικής πολιτικής και όχι η ενίσχυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θα ανατρέψει την ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο. Τις σκέψεις αυτές υπέβαλα στον Πρόεδρο Ρήγκαν και στον στρατηγό Χαίηγκ, υποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και αποκατάσταση της ελληνοτουρκικής πολιτικής φιλίας (Βενιζέλου – Αττατούρκ) προς όφελος όχι μόνο των δύο αυτών χωρών, αλλά και της Αμερικής και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο σύνολό της».

• Επιστολή Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 19 Ιουλ. 1983, σελ.1. Θεματολογία:
  Πρόταση για απονομή του «Presidential Medal of freedom» στον Dr. George Papanicolaou για τη μνημειώδη συμβολή του, με το διεθνώς γνωστό paptest, στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου των γυναικών.

• Τηλεγράφημα Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 15 Νοεμβρ. 1983, σ. 1. Θεματολογία:
  Έκφραση α) αποτροπιασμού ελληνοαμερικανικής κοινότητος των ΗΠΑ για τη δολοφονία στην Αθήνα του αξιωματικού του αμερικανικού Ναυτικού George Tzantes, μέλους της ελληνικής ορθοδόξου κοινότητος της Virginia Beach, έργο της διεθνούς τρομοκρατίας και β) καταδίκης της πράξεως της Τουρκίας ανακηρύξεως της βορείου Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους, που δυναμιτίζει και ακυρώνει τις ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις για επανένωση του νησιού, με την προσωπική έκκληση για εξουδετέρωση και μη αναγνώριση της πράξεως αυτής, που αντιβαίνει στην υπόθεση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, στο όνομα των οποίων οι ΗΠΑ ομνύουν. «My personal appeal, as well as that of the three and one half million American of green origin, is that you make full use of your good offices in preventing the finalization of this Turkish-Cypriot act, which amounts to a fatal blow to the cause of democracy, justice, and peace for which our country stands».

• Επιστολή του Προέδρου R. Reagan στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, από 1 Φεβρ. 1984, σσ. 2. Θεματολογία:
  Διαβεβαιώσεις στον Αρχιεπίσκοπο για την σε όλα τα επίπεδα συνδρομή των ΗΠΑ προς λύση του Κυπριακού και την ως εκ τούτου σαφή απόρριψη της διακηρύξεως ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων της βορείου Κύπρου, «…my Administration is fully committed at all levels to resolving the complex Cyprus problem… Ι have made clear our opposition to the Turkish Cypriot declaration of statehood».

• Επιστολή Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 8 Μαρτ. 1984. Θεματολογία:
  Καταγγελία της τουρκικής προκλήσεως εναντίον του πολεμικού πλοίου του ελληνικού Ναυτικού ονόματι «Πάνθηρ», το οποίο από αυστηρώς ελληνικά ύδατα παρακολουθούσε την τουρκική ναυτική άσκηση στον κόλπο του Ξηρού και δέχθηκε εχθρικά πυρά. Περιεχομένου επιλεκτικό απόσπασμα «This provocation is not an isolated incident. It is a continuation of the totally unjustified invasion and occupation of Cyprus in 1974; Of the formation and build up of offensive army units in the Aegean and Thrace… I sincerely believe there is no room for any more tragic failures in our national security of foreign policy. Iran, Syria, Saudi Arabia, Lebanon and even Egypt, should have taught us a costly lesson that we must keep a watchful and vigilant eye over our policy of generosity, loving kindness and naivete…».

• Tηλεγράφημα Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 9 Μαϊου 1984, σσ. 2. Θεματολογία:
  Σχολιασμός των δηλώσεων του Προέδρου για το Κυπριακό στις 8 Μαΐου 1984, με αντιπαράθεση έξι σημείων, με αφορμή την αμερικανική πρόταση προσφοράς 250 εκατ. δολ. για την ανοικοδόμηση των Βαροσίων και το ενδεχόμενο να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Περιεχομένου επιλεκτικό απόσπασμα. «Cyprus needs justice and liberty. It is our duties to provide and secure these by impressing on the Turkish government that our mission is to have peace of the world and that our priority are justice and the rule of law».

• Επιστολή Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 15 Ιουν. 1984, σσ. 2. Θεματολογία:
  Συγχαρητήρια θερμά στον Πρόεδρο για την πρότασή του για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο που πρωτοέγιναν, στην Αρχαία Ολυμπία της Ελλάδος, και προτάσεις του για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο. Περιεχομένου επιλεκτικό απόσπασμα.

«I very much concur and commend your fοrthright stand to support the proposal for Greece to become the neutral site for all future Olympic Games. Let us hope that other nations will soon follow your leadership stand on this most important issue».

• Επιστολή Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Πρόεδρο R. Reagan, από 3 Απρ. 1985, σ. 1. Θεματολογία:
  Έκκληση στον Πρόεδρο για την διατήρηση της ισορροπίας 10 προς 7 στο πρόγραμμα των ΗΠΑ για βοήθεια προς Τουρκία και Ελλάδα, που έχει να κάμει και προς την ευρυτέρα στη Μεσόγειο ισορροπία.

• Επιστολή Προέδρου R. Reagan στον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, από 19 Δεκ. 1986, σ. 1. Θεματολογία:
  Θερμά συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπο και στους ελληνοαμερικανούς της χώρας, γιατί δικό τους έργο ήταν η υπογραφή από μέρους του τού 308 κοινού Ψηφίσματος της Βουλής και της Γερουσίας, νομοθετικής ισχύος, χαρακτηρισμoύ της 25 Μαρτίου 1987 ως ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, εθνικής ημέρας πανηγυρισμών της Ελληνο-αμερικανικής Δημοκρατίας, «Greek Independence Day: A National Day of Celebration of Greek and American Democracy». Περιεχομένου επιλεκτικό απόσπασμα: «Ι am particularly pleased that this Resolution communicates our lasting debt of gratitude to the people of Greece and all people of Greek heritage for the democratic ideals which inspired the founding of our own nation».


Σχολιάστε εδώ