Οι «πυρόπληκτοι» της Ρηγίλλης αναζητούν υπευθύνους

Σε επίπεδο στελεχών η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Ρηγίλλης παρατηρεί ότι αρκετά στελέχη επικαλούνται διάφορα προσχήματα, προκειμένου να αποφύγουν κομματικές αποστολές, ενώ διάχυτο είναι το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στις τοπικές οργανώσεις. Πάντως, υπάρχουν και στελέχη που ανοιχτά τάσσονται κατά υπουργών τους οποίους θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνους για την εικόνα της κυβέρνησης.

Σε επίπεδο υπουργών τα πράγματα είναι περίπου αναμενόμενα. Γκρίνια και συμμαχίες με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Για πρώτη φορά παρατηρείται και μια διάθεση κριτικής στον ίδιο τον πρωθυπουργό, και μάλιστα από κορυφαίους υπουργούς που θεωρούνται «δικοί» του άνθρωποι. Βεβαίως, όλοι παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, αφού η επόμενη ημέρα ενδεχομένως να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Πάντως, ο Κ. Καραμανλής δεν είναι το ίδιο ισχυρός όπως ήταν πριν από έναν χρόνο και σε κάθε περίπτωση όπως πριν από έναν μήνα! Αυτό έχει σπεύσει να εκμεταλλευθεί η Ντόρα, η οποία μάλιστα εμφανίζεται περίπου ως «αντ’ αυτού». Η υπουργός Εξωτερικών, όπως έχουμε αποκαλύψει, φροντίζει να «στρατολογεί» με την άδεια (;) του Μαξίμου στελέχη από το καραμανλικό στρατόπεδο.

Η Ντόρα μετέχει πλέον στον πυρήνα των αποφάσεων και θέλει αυτό να περνάει σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος αλλά και στους ψηφοφόρους, ώστε να γίνει συνείδηση σε όλους ότι διαδοχή και Ντόρα είναι έννοιες ταυτόσημες. Προσπαθεί επιμελώς να το κρύψει αλλά δεν καταφέρνει να πείσει (κυρίως τον τηλεοπτικό φακό) ότι δεν χαίρεται με αυτά που συμβαίνουν γύρω της. Ούτε η ίδια δεν περίμενε ότι αυτό που ονειρευόταν (το ροκάνισμα Καραμανλή) θα ερχόταν τόσο γρήγορα.

Ο Γ. Αλογοσκούφης θέλει να εμφανίζεται ως… Σημίτης της Κεντροδεξιάς. Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Καραμανλή αλλά και του ισχυρού τραπεζικού κεφαλαίου και δεν θέλει αντιπαράθεση με Ντόρα και Αβραμόπουλο. Οι σχέσεις του τόσο με την πρώτη όσο και με τον δεύτερο είναι καλές, αλλά, όπως φαίνεται, με τον Αβραμόπουλο είναι πιο κοντά για λόγους τακτικής.

Ο Γ. Βουλγαράκης θεωρείται -μετά μάλιστα και τις απίστευτες δηλώσεις στην Ολυμπία- «καμένο χαρτί» και το μόνο που του απομένει είναι να παίξει το προσεχές διάστημα έναν περιφερειακό ρόλο.

Ο Δ. Αβραμόπουλος βλέπει τις μετοχές του στο κομματικό χρηματιστήριο να ανεβαίνουν διαρκώς. Η δημοφιλία του τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος, γνώρισε κατακόρυφη άνοδο αφού το υπουργείο Υγείας ήταν από τα λίγα υπουργεία που διασώθηκαν στο γενικό μπάχαλο. Ο «Αβραμό» καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας δεν δημιούργησε προβλήματα, ανέλαβε επιτυχώς την ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού και κράτησε την Υγεία χαμηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η αντιπαράθεση με την Ντόρα δεν θα αργήσει. Ο αρκάς πολιτικός έχει τα δικά του σχέδια για την Κεντροδεξιά, τη «Νέα Ελλάδα» (αποτελεί και προεκλογικό του σύνθημα) και την ανασυγκρότηση του κράτους και του κόμματος.

Όλα πλέον δείχνουν ότι η εθνική καταστροφή θα επιφέρει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι ίδιο την επόμενη ημέρα. Ο πρωθυπουργός θα φροντίσει να έχει τις λιγότερες απώλειες, τόσο εκλογικά όσο και προσωπικά, αλλά όλοι συμφωνούν ότι έδωσε χώρο στην Ντόρα και αυτό θα του στοιχίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι το επιτελείο της υπουργού Εξωτερικών δουλεύει με χρονικό ορίζοντα τη διετία και αυτό το γνωρίζουν οι «εκτός παρέας» καραμανλικοί, οι οποίοι προσεγγίζουν τον Δ. Αβραμόπουλο. Πάντως, και με βάση το πιθανότερο σενάριο, που είναι η επανεκλογή Καραμανλή, η αριθμητική δύναμη της κοινοβουλευτικής oμάδας θα οριοθετήσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσουν και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες (από το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά μέχρι του Ασφαλιστικό) Ντόρα και Αβραμό καθώς και στελέχη που δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, όπως ο Β. Μεϊμαράκης (αν και ηττήθηκε κατά κράτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών) και ο Α. Σαμαράς.


Σχολιάστε εδώ