Οι «ασύμμετρες απειλές» φοβίζουν την Κουμουνδούρου

Εκτίμησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση για τη διατύπωση της συγκεκριμένης θεωρίας αξιοποιεί τις θέσεις του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις της Ν. Μπακογιάννη, η οποία δεν απέκλεισε πίσω από τους εμπρησμούς να κρύβονται αυτοί που έκαψαν τον Άγνωστο Στρατιώτη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ή αυτοί που σπάνε τα μαγαζιά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηρίζουν τις θέσεις αυτές προκλητικές και καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η ενοχοποίηση όλων αυτών που με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα (στις οποίες πρωτοστατούσε ο ΣΥΝ) αντιτάχθηκαν στις αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση στον χώρο της ανώτατης παιδείας. Ο Α. Αλαβάνος χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις αυτές και αναφώνησε «ως εδώ» με την Ν. Μπακογιάννη, τον Ν. Κακλαμάνη και τον Β. Πολύδωρα, που επίσης έκαναν σχετικές δηλώσεις περί «ασύμμετρων απειλών».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείουν τη δράση εμπρηστών σε συγκεκριμένους χώρους, αποκρούουν τη θέση περί οργανωμένου σχεδίου σε όλες τις πρόσφατες πυρκαγιές. Εκτιμούν ότι αυτές προέρχονται από μια σειρά παράγοντες (καλώδια ΔΕΗ, μη προστασία των δασών, αμέλεια πολιτών κ.ά.) ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις με μια σειρά μέτρων όπως οι αποχαρακτηρισμοί δασών κλείνουν το μάτι στους επίδοξους οικοπεδοφάγους.

Από την πολιτική ανάλυση που κάνουν εκτιμούν ότι εάν περάσει η θεωρία των «ασύμμετρων απειλών», θα δημιουργηθεί κλίμα φόβου στους πολίτες και μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές κάθε άλλο παρά ευνοούνται τα μικρότερα κόμματα. Έτσι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τα περί «ασύμμετρων απειλών» με την ίδια -αν όχι μεγαλύτερη- ένταση που το κάνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης φοβάται ότι ένα κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών θα λειτουργήσει -όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά- υπέρ της σημερινής κυβέρνησης. Ο Α. Αλαβάνος, που το τελευταίο διάστημα έχει μετριάσει την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ -κάτι που παρατηρούν προσεκτικά τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- συνέπεσε με τον Γ. Παπανδρέου στο αίτημα να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των πυρκαγιών.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός του Επικρατείας. όπου επικεφαλής θα είναι ο Γ. Μπανιάς) με αρκετή καθυστέρηση λόγω των συνεννοήσεων της τελευταίας στιγμής που έπρεπε να γίνουν μετά την προσχώρηση και του ΔΗΚΚΙ στη συμμαχία. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων ήταν η αναμενόμενη με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την κατά 73% ανανέωσή τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και την κατά 24% συμμετοχή των γυναικών σ’ αυτά. Ο Α. Αλαβάνος θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες και το Ηράκλειο, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία από τα ψηφοδέλτια του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος είχε θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος εν όψει των εκλογών. Στην Α΄ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Βούτσης, ενώ μετέχουν και οι εκ του ΔΗΚΚΙ συνεργαζόμενοι Β. Αράπη και Γ. Πάντζας.


Σχολιάστε εδώ