Μεγάλος ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στον Πειραιά

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 45% των δημοτών του Πειραιά κατάγεται ή έχει σπίτι (πατρικό ή εξοχικό) στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της Στατιστικής Υπηρεσίας αναλογικά ο Πειραιάς έχει τους περισσότερους κατοίκους που έλκουν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο και ειδικότερα από τις περιοχές που έγιναν παρανάλωμα. Από το 45% των Πειραιωτών που κατάγονται από την Πελοπόννησο το 30% κατάγεται από τη Μάνη, το 10% από την Αρκαδία και το 5% από τη Μεσσηνία. Να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά είναι κατά προσέγγιση και συγκεντρώθηκαν από ανεξάρτητους φορείς με βάση τα μέλη των συλλόγων από τις περιοχές αυτές, που έχουν ιδρυθεί στον Πειραιά.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι καταγόμενοι εκ Μάνης έχουν σχεδόν όλοι σπίτι στον τόπο καταγωγής τους. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς ή αδέλφια) που διαμένουν μόνιμα εκεί.

Από το 10% των Πειραιωτών που κατάγονται από την Αρκαδία το μεγαλύτερο ποσοστό έχει σπίτια και συγγενείς στις περιοχές που κάηκαν.

Οι καταγόμενοι εκ Μεσσηνίας δεν έχουν οι περισσότεροι σπίτια στις πληγείσες περιοχές. Έχουν όμως όλοι στενούς συγγενείς και πολλούς δεσμούς.

Από τους καταγόμενους από τις πληγείσες περιοχές Πειραιώτες, οι μισοί σχεδόν (το 50% των Μανιατών, το 70% των Αρκάδων και το 90% των Μεσσηνίων) έχουν μια μορφή εξάρτησης από τους τόπους καταγωγής τους. Δηλαδή οι περισσότεροι εξασφαλίζουν το ελαιόλαδο της χρονιάς από πατρογονικές καλλιέργειες, ενώ πολλοί έχουν και έξτρα εισόδημα από την καλλιέργεια αυτή.

Πολλοί εξάλλου έχουν μαζί με συγγενείς τους κι άλλου είδους καλλιέργειες ή άλλες επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές. Έτσι υπάρχει μια σοβαρή οικονομική εξάρτηση των Πειραιωτών αυτών από τις περιοχές καταγωγής τους. Η ολική καταστροφή πολλών από τις καλλιέργειες αυτές και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην οικονομία της πόλης, αφού ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της θα μείνει για κάποια χρόνια χωρίς το έξτρα εισόδημα που προαναφέραμε και με βάση το οποίο είχαν ρυθμίσει τη ζωή τους.

Πέρα απ’ αυτό βέβαια υπάρχει και ο αντίκτυπος στον ψυχολογικό τομέα, αφού περίπου οι μισοί -όπως προαναφέραμε- Πειραιώτες καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι οι τόποι στους οποίους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν δεν υπάρχουν πλέον. Δεν είναι μόνο τα δάση και οι καλλιέργειες που χάθηκαν. Είναι οι μικρολεπτομέρειες που χαράζουν τη μνήμη των ανθρώπων και κρατάνε ζωντανή την εικόνα αγαπημένων περιοχών και τόπων. Αυτές οι λεπτομέρειες δεν υπάρχουν και δεν θα ξαναϋπάρξουν. Σύμβουλος καταγόμενος από χωριό της Μάνης που κάηκε έλεγε προχθές στην πλατεία Κοραή πως τα στοιχεία που συνέθεταν το τοπίο και έδιναν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως κάποια μονοπάτια, κάποιες συστοιχίες δέντρων, κάποιες πηγές δεν πρόκειται να ξαναγίνουν, απλούστατα γιατί δεν είχαν γίνει από τους ανθρώπους. Τα είχε δημιουργήσει η φύση…

Άλλος σύμβουλος πάλι σημείωνε ότι τα στοιχεία που του θύμιζαν την παιδική του ηλικία και τα καμάρωνε, όταν πήγαινε στο πατρικό του σπίτι, επειδή του ξυπνούσαν τις μνήμες των χρόνων της αθωότητας, όπως το δέντρο στην αυλή όπου έβαλε τη σχοινένια κούνια, τις καλαμιές που χώριζαν τα χωράφια και σ’ αυτές έπαιζαν κρυφτό τα παιδιά της εποχής του και άλλα τέτοια στοιχεία, που σηματοδοτούσαν μία ολόκληρη εποχή και «σημάδεψαν» την παιδική ηλικία, δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Δήμος και νομαρχία

Ακριβώς αυτός ο άμεσος δεσμός των Πειραιωτών με τις πληγείσες περιοχές οδήγησε τόσο τον νομάρχη Γιάννη Μίχα όσο και τον δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα να πάρουν σειρά μέτρα για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Ο νομάρχης Πειραιά βρέθηκε την προπερασμένη Παρασκευή στο μέτωπο της φωτιάς στον νομό Ηλείας, ενώ προηγουμένως είχε εγγράφως ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα μέσα και το προσωπικό που μπορούσε να διαθέσει. Ωστόσο η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν ζήτησε βοήθεια από τη νομαρχία. Φαίνεται ότι της… περίσσευαν τα μέσα και δεν χρειαζόταν άλλα…

Βέβαια η νομαρχία δεν περίμενε… αιτήσεις για να συνδράμει το έργο της κατάσβεσης.

Σε συνεννόηση με τους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου, Νίκαιας και Ρέντη έστειλε 5 υδροφόρα οχήματά της στα μέτωπα της φωτιάς.

Επίσης στην περιοχή της Ηλείας έστειλε ένα ειδικό πυροσβεστικό όχημα μεγάλων δυνατοτήτων, που το παραχώρησαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επίσης έστειλε στον νομό Ηλείας δύο φορτηγά αυτοκίνητα γεμάτα με εμφιαλωμένα νερά.

Από την πλευρά του ο δήμος Πειραιά έστειλε από την πρώτη μέρα δύο υδροφόρα οχήματα στη Μάνη καθώς και φορτηγά με μεγάλες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του Π. Φασούλα αποφάσισε να διατεθούν συμβολικά 50.000 ευρώ στους πυρόπληκτους, ενώ διατέθηκαν και 100 θέσεις σε κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους.

Παράλληλα, ο δήμος επεξεργάζεται σχέδιο για ψυχολογική υποστήριξη των μελών των οικογενειών Πειραιωτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φωτιάς, ενώ ετοίμασε συνεργείο για να διευκολύνει τους ανθρώπους αυτούς να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, προκειμένου να πάρουν τις ενισχύσεις και τα δάνεια που δικαιούνται.

• Εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής στην Πελοπόννησο ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις της νομαρχίας στο πλαίσιο του πολιτιστικού Σεπτέμβρη.

Επίσης ματαιώθηκαν πολλές εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Πειραιάς – Καλοκαίρι 2007» και θα γίνουν μόνο εκείνες τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στους πληγέντες.

Βέβαια το δελτίο Τύπου που έστειλε η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ για να ενημερώσει για τη ματαίωση των παραστάσεων δεν ήταν καθόλου κατατοπιστικό, γιατί ενώ έλεγε ότι θα ματαιωθούν όλες οι εκδηλώσεις, στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά πόσες απ’ αυτές θα πραγματοποιηθούν! Μήπως κάποιοι όταν λένε όλα εννοούν τα… μισά;

• Ευρεία σύσκεψη έγινε την Παρασκευή στο δημαρχείο Πειραιά με πρωτοβουλία του δημάρχου Π. Φασούλα και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νίτσας Βλασσοπούλου, για τη δρομολόγηση παραπέρα ενεργειών προς βοήθεια των πληγέντων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της Μητρόπολης, των φορέων, των συλλόγων, των κομμάτων και των δημοτικών παρατάξεων.

• Σειρά πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων πήρε και ο δήμος Κορυδαλλού, που χαρακτηρίζεται για την κοινωνική του ευαισθησία.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Εθνική (αρ. 188/63477461) για την κατάθεση ποσών από δημότες και μη και η συγκέντρωση στα 5 ΚΑΠΗ του δήμου εμφιαλωμένου νερού, καινούργιου ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, τυποποιημένων τροφίμων και φαρμάκων, προκειμένου να σταλούν στις πυρόπληκτες περιοχές με ευθύνη του δήμου. Την ευθύνη της διαχείρισης του λογαριασμού θα την έχει διαπαραταξιακή επιτροπή.


Σχολιάστε εδώ