Κλείνει ο ΣΥΝ το μάτι στο ΠΑΣΟΚ…

Η εκτίμηση που κάνουν στον Περισσό για τους εμπρησμούς είναι ότι αυτοί συνιστούν ένα πρωτοφανές και αποτρόπαιο πολιτικό, οικονομικό και οικολογικό έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Κατηγορηματικά αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχεδιασμό «είτε αυτός υπήρξε εξ αρχής είτε διαμορφώθηκε στην πορεία».

Επεξηγώντας αυτήν την κατηγορηματικότητα, τονίζουν ότι κέρδη από τους εμπρησμούς έχουν, πριν από όλα, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των οποίων την όρεξη ανοίγει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, που χρόνια τώρα την ακολουθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Α. Παπαρήγα συμπυκνώνοντας τη θέση του ΚΚΕ, συνέδεσε έμμεσα τους εμπρησμούς με την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι, οι δρόμοι των φιλέτων στη γη είναι καμένοι».

Η γραμματέας του ΚΚΕ δεν δίστασε να συγκεκριμενοποιήσει τις καταγγελίες, αναφέροντας ότι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που σχετίζονται με τη χάραξη της Ιόνιας Οδού, που θα περάσει και από την περιοχή της Ηλείας. Στον χώρο αυτό, είπε, υπάρχουν περιοχές «φιλέτα» για μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι συν τοις άλλοις επιδιώκουν να μην υπάρχει αγροτική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά τη θέση του για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, το ΚΚΕ αντέδρασε έντονα στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση προώθηση της θεωρίας των «ασύμμετρων απειλών κατά της χώρας» και αυτό γιατί διείδε σχέδιο τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών εν όψει μάλιστα και των εκλογών. Με κάθε επισημότητα το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «η αναγωγή της τραγωδίας που ζει ο λαός στο νεοταξικό δόγμα ʽʽτων ασύμμετρων απειλώνʼʼ από την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η τρομοκράτηση του λαού, ώστε αυτός να στρέψει την αντίδρασή του σε λάθος δρόμο, τόσο κατά την εκλογική αναμέτρηση όσο και στη συνέχεια».

Όμως η θέση του ΚΚΕ για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών προκάλεσε νέο γύρο «εσωαριστερής» αντιπαράθεσης, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ για «οργανωμένο σχέδιο», προκειμένου να πλασάρει τη θεωρία των «ασύμμετρων απειλών».

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Περισσού σ’ αυτήν τη θέση του Α. Αλαβάνου, η οποία διά στόματος Α. Παπαρήγα είπε ότι ο ΣΥΝ «τα ‘χει χαμένα και δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι». Μάλιστα το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ απάντησε στον ΣΥΝ με τη ρήση «σύγχυση και ανευθυνότητα θα έχει ο Δαρείος».

Μετά από αυτά ήταν φυσικό επακόλουθο το ΚΚΕ να απορρίψει την πρόταση του Α. Αλαβάνου για κοινή δράση των κομμάτων απέναντι στο πρόβλημα των πυρκαγιών. Απαντώντας στη σχετική επιστολή του προέδρου του ΣΥΝ, αναφέρει ότι οι θέσεις των κομμάτων για το θέμα είναι γνωστές και η «επαναφορά της λογικής της κοινής συναίνεσης δεν αντιστοιχεί στα γεγονότα». Τονίζει δε ότι 15 μέρες πριν από τις εκλογές μια ανταλλαγή απόψεων πάνω στις θέσεις των κομμάτων στερείται αξίας, αφού σχετικές και αρκετές συζητήσεις θα γίνουν στη νέα βουλή.

Στον Περισσό παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στάση του ΣΥΝ απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα όπως αυτή αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα. Τονίζουν ότι σημειώνεται μια φραστική όξυνση κατά της κυβέρνησης με ταυτόχρονη μείωση της κριτικής προς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή δε τη δήλωση του Α. Αλαβάνου, ότι στις εκλογές πρέπει να ηττηθεί η κυβέρνηση και να χάσει ο δικομματισμός, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ κλείνει το μάτι προς το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Από τα μέσα της εβδομάδας το ΚΚΕ άρχισε και πάλι την προεκλογική του δραστηριότητα σε όλη τη χώρα με κεντρικό μοτίβο την επίθεση τόσο κατά της σημερινής κυβέρνησης όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του στις συγκεντρώσεις και τις περιοδείες επιδιώκουν να ανοίξουν τη συζήτηση και σε άλλα σοβαρά θέματα πέραν αυτού των εμπρησμών, αφού εκτιμούν ότι η «μονοθεματική» προεκλογική εκστρατεία συσκοτίζει τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.


Σχολιάστε εδώ