Κίνδυνος ερημοποίησης – Τι λένε τα κόμματα εξουσίας;

Ούτε υπάρχει η άνεση χρόνου για να παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα σε βάθος και να ακουστούν οι θέσεις των κομμάτων. Φοβούμαι ότι αυτή η σύντμηση της διάρκειας της προεκλογικής περιόδου αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, για να καλυφθεί η έλλειψη προγράμματος από τα κόμματα εξουσίας. Έτσι, θα περιοριστούμε σε μια προεκλογική διαμάχη συνθημάτων εντυπωσιασμού του εκλογικού σώματος και αποπροσανατολισμού. Τα δύσκολα προβλήματα της χώρας μας και τη μιζέρια της μεγάλης πλειονότητας του λαού ή θα τα προσπεράσουν με ταχύτητα και συνθήματα ή θα τα αγνοήσουν παντελώς, ελλείψει χρόνου βεβαίως. Οι σύντομες προεκλογικές περίοδοι συνήθως οδηγούν σε αποτέλεσμα το ίδιο με αυτό των προηγούμενων εκλογών, καθώς λείπει παντελώς η παραγωγή πολιτικής, της οποίας αφετηρία αποτελεί και η προεκλογική περίοδος.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και κατά τη γνώμη μας το σοβαρότερο, είναι ο διαγραφόμενος πλέον κίνδυνος ερημοποίησης της ελληνικής γης. Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που αφάνισαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα μας, το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να πάρει προτεραιότητα από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις προσεχείς εκλογές. Τα δάση μας καίγονται, τα ποτάμια μας μολύνονται από τα φυτοφάρμακα, οι θάλασσές μας ρυπαίνονται από τα κάθε λογής απόβλητα και σκουπίδια που ρίχνουμε, οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες στερεύουν, αφού τα δέντρα που τους τροφοδοτούν με νερό λιγοστεύουν από τις πυρκαγιές και την τσιμεντοποίηση της γης. Το κύκλωμα της διατροφής σε όλη του την έκταση έχει μολυνθεί από τη μολυσμένη γη, τα φυτοφάρμακα, τα χημικά λιπάσματα, τα μολυσμένα νερά άρδευσης και από τα επικίνδυνα σωματίδια που αόρατα κυκλοφορούν και μολύνουν τον αέρα. Με λίγα λόγια όλα τα στοιχεία της φύσης, έδαφος, θάλασσες, ποτάμια, πόσιμα νερά, ατμόσφαιρα και αέρας είναι μολυσμένα και μας προσφέρουν δηλητηριασμένη διατροφή. Έτσι μόνοι μας δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις ερημοποίησης της ελληνικής γης! Και της εξαφάνισης μιας υγιεινής και συνεπώς άνετης ζωής. Είμαστε τραγικοί αυτόχειρες, ίσως ασυνείδητα!

Το πρόβλημα είναι έντονο για την αττική γη. Με τις πρόσφατες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και την τρομερή συρρίκνωση της δασικής έκτασης στην Πάρνηθα και στην Πεντέλη, δηλαδή στους δύο βασικούς πνεύμονες της Αττικής, και την αποψίλωση από πράσινο, λόγω άναρχης δόμησης και επέκτασης κατ’ ανάγκην του δικτύου οδοποιίας, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας, το περιβάλλον στο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της χώρας μας έχει γίνει επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και τη διατήρηση της ζωής σ’ αυτήν την περιοχή, στην οποία διαβιούν οι μισοί περίπου Έλληνες και η πλειονότητα των αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών. Χωρίς δέντρα με τι οξυγόνο θα μπορούν να αναπνέουν τα πέντε περίπου εκατομμύρια κάτοικοι της Αττικής και πώς θα υδροδοτείται όλος αυτός ο πληθυσμός; Μολυσμένος από τους ρύπους αέρας, βρώμικα νερά ύδρευσης και άρδευσης, δηλητηριασμένο κύκλωμα διατροφής μόνο τον θάνατο προσφέρουν!

Ποιοι φταίνε για την κατάσταση που τείνει να φτάσει στο απροχώρητο; Όλοι μας είμαστε οι δημιουργοί της. Από την κρατική εξουσία που οι αποφάσεις της λαμβάνονται πάντα με θρησκευτική προσήλωση στην πολιτική σκοπιμότητα και στο πολιτικό κόστος μέχρι τον τελευταίο πολίτη που αρνείται να φυτέψει μερικά δεντράκια στο πεζοδρόμιό του ή στην αυλή του, είτε επειδή ρίχνουν τα φύλλα τους και ρυπαίνουν τους χώρους αυτούς είτε επειδή τάχα δεν ευκαιρεί να τα ποτίσει! Οι πάντα τραγικοί και αδιάφοροι για τα κοινά Έλληνες, άρχοντες και αρχόμενοι. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιορίζεται στο να βάλουν στο σχέδιο πόλεως όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις μήπως και κερδίσουν τις ψήφους των ωφελημένων! Όσο για το περιβάλλον, το ενδιαφέρον περιορίζεται στον εξωραϊσμό καμιάς «τσιγκούνικης» πλατείας. Καμία πρόνοια για πράσινο. Το πράσινο που έπρεπε να αφθονεί, γίνεται είδος υπό εξαφάνιση! Και πρώτος φταίχτης είναι η εξουσία που υποβάθμισε το περιβάλλον, δεν άσκησε ποτέ μια σοβαρή πολιτική προστασίας του, άφησε τους τσαρλατάνους κερδοσκόπους να το καταστρέψουν, το πρόσφερε σαν την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» θυσία τάχα στην ανάπτυξη και στη συλλογή ψήφων και στρίμωξε το ύψιστο αυτό αγαθό στο υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν πάρεργο ήσσονος ή μηδενικής προστασίας για τους… βαρυφορτωμένους υπουργούς Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων.

Αιτία της καταστροφής του πολυτιμότατου για τη ζωή μας πευκοδάσους της Πεντέλης, είναι τα δύο μοναστήρια που βρίσκονται στην Πεντέλη. Η Μονή Πεντέλης και αυτή του Αγίου Παντελεήμονα είχαν στην κυριότητά τους ολόκληρη σχεδόν την Πεντέλη και μεγάλο μέρος των Μελισσίων, της Κηφισιάς και της Πολιτείας. Άλλοτε όλη αυτή η περιοχή ήταν ένα απέραντο και πυκνό πευκοδάσος. Σήμερα μεγάλα τμήματά της είναι πυκνοδομημένα και αποτελούν ολόκληρες πολιτείες. Την Πεντέλη την εξαφάνισαν οι δύο μονές που την τεμάχισαν και την πούλησαν σε ιδιώτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς που έφτιαξαν ορισμένοι επιτήδειοι με την καθοδήγηση εργολάβων και πολιτικών μηχανικών και άλλων ασχολούμενων με την οικοδομή. Ο ιδιοκτησιακός τεμαχισμός της Πεντέλης έγινε κάτω από τα απαθή βλέμματα όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων. Ακόμα και οι βουλευτές έκαναν συνεταιρισμό και έφτιαξαν την Πολιτεία. Ο τεμαχισμός της δασικής έκτασης της Πεντέλης έφερε την οικοπεδοποίησή της και στη συνέχεια το κάψιμο των δασών της ή την αποψίλωσή της από τα αιωνόβια δέντρα. Μέσα από τις στάχτες της Πεντέλης ξεφύτρωσαν η Παλαιά και η Νέα Πεντέλη, η Καλλιθέα, το Ντράφι, ο Παλαιός και ο Νέος Βουτζάς, η Καλλιτεχνούπολη, ο Διόνυσος και πολλοί άλλοι πυκνοδομημένοι οικισμοί. Και όλοι τους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από τη Μονή Πεντέλης και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Λες και η Αττική δεν είχε πεδινές εκτάσεις για να οικοδομήσουν οι φτωχοί και έπρεπε να καταστραφούν τα δάση της που έδιναν ανάσα στον πληθυσμό. Οι δύο μονές της Πεντέλης καταστρέφουν τη ζωή στην Αττική. Για τριάκοντα αργύρια! Τι τα θέλουν τα αργύρια τα μοναστήρια; Και με ποιοι δικαίωμα κατατεμαχίζουν τα δάση;

Το κράτος έπρεπε προ πολλού να επέμβει και να κλείσει και τα δύο μοναστήρια. Να τα συντηρεί χωρίς ηγούμενους και καλόγερους, ως θρησκευτικά μνημεία και ως οίκους προσευχής των πιστών και να μη λειτουργούν ως οίκοι εμπορίας γης. Οι πυρκαγιές δεν θα λείψουν από την Πεντέλη όσο θα υπάρχουν οι προσδοκίες των συνεταιρισμών και των ιδιωτών ότι θα μπορέσουν με το κάψε κάψε μια μέρα να κτίσουν, νόμιμα ή παράνομα. Τις μέρες της πρόσφατης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ σε συνεχώς επαναλαμβανόμενες εκπομπές του κατήγγειλε τις πωλήσεις χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων από το μοναστήρι αυτό σε διάφορους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Και η «εμπορική» δραστηριότητα των «αγίων αδελφών» που υποτίθεται ότι εγκαταβιώνουν στις σκήτες και στις καλύβες της Ιεράς Μονής και ζουν με «λιτότητα» θα συνεχιστεί, καθώς διαθέτουν αρκετές ακόμη εκτάσεις για πούλημα και στη συνέχεια για κάψιμο. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές του ΣΚΑΪ, το πευκοδάσος της Πεντέλης κάθε χρόνο θα αποτελεί στόχο των εμπρηστών.

Ποιο από τα μεγάλα κόμματα θα θίξει κατά τη βραχεία προεκλογική περίοδο το μεγάλο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και των συγκεκριμένων μέτρων που είναι αναγκαίο να ληφθούν για να αποφύγουμε την ερημοποίηση της χώρας μας; Η ΝΔ άραγε έχει να παρουσιάσει μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων; Ή μήπως το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να μας λυτρώσει από τις πυρκαγιές και την οικοπεδοποίηση; Ή μήπως ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος; Ο κ. Σουφλιάς μας έδωσε μια γεύση του προγράμματος της κυβέρνησης με τη δημοσιοποίηση προ ολίγων ημερών του σχεδίου υπουργικής απόφασης για το χωροταξικό σχέδιο που σκοπεύει να εφαρμόσει. Είναι ένα ευχολόγιο, με πλήθος διακηρύξεων και χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο για την προστασία του ελληνικού χώρου. Συρραφή διαπιστώσεων και μόνον, χωρίς πρόγραμμα για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Όμως με ξόρκια και πομπώδεις διακηρύξεις δεν προστατεύεται το περιβάλλον. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, κύριε Καραμανλή, χρειάζονται δρακόντεια μέτρα, με πρώτο και αποτελεσματικότερο τον τουφεκισμό 2-3 αποδεδειγμένα εμπρηστών. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε Kρανίου τόπο. Όχι αναγνώριση ελαφρυντικών. Δεν υπάρχει εμπρησμός εξ αμελείας. Η Ελλάδα ολόκληρη κάηκε σκόπιμα, βάσει σχεδίου άριστης οργάνωσης.

Προσωπικά, αισθάνομαι όμηρος των εμπρηστών. Ποιοι είναι; Κανείς δεν γνωρίζει γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κράτος. Κι αυτό εκμεταλλεύονται όλα τα κακοποιά στοιχεία. Ποιοι είναι οι εμπρηστές; Είναι ξένες μυστικές υπηρεσίες; Είναι οι εδώ εργαζόμενοι αλλοδαποί; Είναι οι αντιεξουσιαστές και η νέα γενιά τρομοκρατών; Και ειδικά για τις φωτιές στην Αττική, είναι οι ηγούμενοι και οι καλόγεροι των μοναστηριών. Είναι οι οικοπεδοφάγοι, οι συνεταιρισμοί, οι εργολάβοι; Είναι αυτοί που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του πολιτικού μας συστήματος; Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί που μας καίνε επί δύο μήνες συνέχεια και το κράτος είναι ανίκανο να τους ανακαλύψει; Το κράτος μας πάσχει από καθολική βαριάς μορφής ανικανότητα. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των παιδιών μας;


Σχολιάστε εδώ