Έτσι πούλησε τον Λαλιώτη

Πράγματι, απ’ την Παρασκευή το απόγευμα που το περιβόητο ψηφοδέλτιο, για το οποίο επί βδομάδες λαλούσαν τα διατεταγμένα παπαγαλάκια και μας ζάλιζαν περί… εκπλήξεων, είδε το φως της δημοσιότητας, οι αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΣΟΚ ποικίλλουν. Μεταξύ… οργής, αγανάκτησης, έντονων διαμαρτυριών και γέλωτα, γέλωτα επιπέδου… διασκέδασης από νούμερο επιθεώρησης!

Μουδιασμένος, μάλλον κυριολεκτικά παγωμένος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ή θεωρεί για τα πανηγύρια το ψηφοδέλτιο ή βρίζει αγανακτισμένος!

Οι δε πολυαναμενόμενες και… πολυδιαφημισμένες εκπλήξεις ήσαν κάποια κυρία Θάλεια Δραγώνα, η πολιτική νεκρανάσταση της Φ. Γεννηματά, η για άλλη μια φορά υποταγή στα κελεύσματα του Σημίτη για τον καθηγητή Παπαδημητρίου…

Ουδεμία σηματοδότηση πραγματικής ανανέωσης.

Ουδεμία ένδειξη, έστω, κάποιας ρηξικέλευθης καινοτομίας.

Μία απ’ τα ίδια. Παρέες, οικογενειακά παιχνιδάκια. Άχρωμες επιλογές.

Μάλλον όχι όλες. Ας πούμε, η επιλογή της κυρίας Δραγώνα, που μάλιστα έχει… κινητοποιήσει μηχανισμούς ανεκδότων, έχει πολύ συγκεκριμένο χρώμα.

Καθότι η εν λόγω κυρία, σύζυγος του καθηγητή Ν. Μουζέλη, καθηγήτρια κι η ίδια, έχει το προσόν να ανήκει πολιτικά και ιδεολογικά στην ευρύτερη ομάδα της κυρίας Ρεπούση, της γνωστής κυρίας Ρεπούση με τις γνωστές απόψεις για την ελληνική ιστορία!

Μία δηλαδή, τηρουμένων των απαραίτητων αναλογιών, α λα… Ματσούκα επιλογή!

Πούλησε Λαλιώτη
και «Ανδρεϊκούς»!

Εκεί όμως που η οργή του πασοκικού λαού ξεχειλίζει και σχηματίζει βουνά διαμαρτυρίας και αγανάκτησης είναι η άθλια μεταχείριση του Κώστα Λαλιώτη, καθώς και η για άλλη μια φορά απόδειξη μίσους εναντίον κάθε στελέχους που ανήκει ή θέλει να ανήκει στους «Ανδρεϊκούς»!

Ιδιαίτερα η μεταχείριση ενός ιστορικού στελέχους σαν τον Κ. Λαλιώτη «βγάζει μάτια»!

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πως ο Γιώργος είχε υποσχεθεί στον Κ. Λαλιώτη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όχι μόνο όταν συμφώνησαν να αναλάβει την προεδρία στο Ίδρυμα «Α. Παπανδρέου», αλλά και πιο ΠΡΙΝ.

Όταν συγκεκριμένα είχαν συναντηθεί και συνέφαγαν πριν από το Πάσχα. Τότε που, όπως είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο Κ. Λαλιώτης είχε πει του Γιώργου, απαντώντας σε σχετική του ερώτηση, ότι πλέον δεν τον ενδιαφέρει η εκ νέου υποψηφιότητα στη Β΄ Πειραιά. Από τότε λοιπόν ο Γιώργος είχε δεσμευτεί απέναντί του ότι θα τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τον πούλησε λοιπόν. Τον άδειασε. Τον ταπείνωσε. Επιχείρησε να τον αφήσει εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Ίσως και κάποιοι άλλοι με βαρύνοντα λόγο στις επιλογές του, όπως φαίνεται!

Μάταια ανέμενε ο Λαλιώτης την Πέμπτη και την Παρασκευή ένα «σήμα» απ’ τον Γιώργο ότι θα τιμήσει τη συμφωνία τους και ότι έτσι κι αλλιώς θα τιμήσει τα ζωντανά κομμάτια της ιστορικής μνήμης, κυριολεκτικά της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το σήμα ποτέ δεν έγινε. Αντίθετα έγινε το «απρόσμενο» για όσους δεν γνωρίζουν τον Γιώργο.

Δηλαδή να πουλήσει, να αδειάσει και τον Λαλιώτη, αλλά και άλλα ιστορικά στελέχη σαν τον Ν. Αθανασάκη, ας πούμε.

Έβγαλε δηλαδή επιπλέον και το μίσος του εναντίον κάθε «ανδρεϊκού» στελέχους.

Και μπορεί μεν πράγματι ο Ν. Αθανασάκης να μην έχει ποτέ διεκδικήσει θέση στη Βουλή, όμως το ζήτημα είναι πώς λειτουργεί ο διάδοχος του Κ. Σημίτη. Ποιο μήνυμα εκπέμπει. Ποιο κλίμα παράγει. Ποιο -εν τέλει- ήθος βγάζει!

Διότι ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς «σημαία του ΠΑΣΟΚ», χωρίς σηματοδότηση σεβασμού στην ιστορία του Κινήματος, δεν προξενεί μόνο θλίψη, αγανάκτηση και γέλια.

Απωθεί

Το 2004 το «Γιώργο έχασες» σηματοδοτήθηκε απ’ τον διορισμό στο Επικρατείας της… αριστεροδεξιάς διεύρυνσης, τύπου Δαμανάκη, Ανδρουλάκη, Μάνου και Ανδριανόπουλου.

Το 2007 το «Γιώργο πάλι έχασες» σηματοδοτείται απ’ την απίστευτη περιφρόνηση στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά είναι τα σημαντικά. Γιατί υπάρχουν κι άλλα. Επίσης σοβαρά, αλλά ενός άλλου επιπέδου. Και πάντως ενδεικτικά
νοοτροπίας.

Για παράδειγμα, το πώς συμπεριφέρθηκε ο Γιώργος σε ένα στενό του συνεργάτη, τον οποίο έφερε απ’ το εξωτερικό για
να τον χρίσει επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου. Τον Ηρ. Πολεμαρχάκι.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τον βεβαίωνε ότι σίγουρα θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση. Αποτέλεσμα; Δεν τον έβαλε
καθόλου!

Επίσης, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις σε στέλεχος απ’ τον Έβρο, το οποίο είχε ανακοινωθεί για το ψηφοδέλτιο του νομού
και τελικά… σβήστηκε, ότι θα περιληφθεί στο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Κι αυτός «ξεχάστηκε». Στη θέση του
μπήκε άλλο στέλεχος απ’ την Ξάνθη!

Άλλο. Κάποια στιγμή έπαιξε και το όνομα του καθηγητή Λάλα, πατέρα του γνωστού ποδοσφαιριστή της εθνικής
ομάδας των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος… ψάχνονταν, αλλά κι αυτός έμεινε στο «περίμενε»…

Επίσης ο αποκλεισμός της Β. Πατουλίδου. Πέραν της συναλλαγής που έγινε, προκειμένου να είναι υποψήφια στη
νομαρχία Θεσσαλονίκης, το ζήτημα είναι πως ο αποκλεισμός της θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των
Ποντίων.

Αν χάσει… χάθηκε!

Μετά και τον τραγέλαφο του ψηφοδελτίου Επικρατείας, που πλέον χαρακτηρίζεται ψηφοδέλτιο ήττας, ελάχιστοι στο ΠΑΣΟΚ αμφιβάλλουν για το τι θα γίνει με τον Γιώργο σε περίπτωση ήττας.

«Αν χάσει… χάθηκε, δεν στέκεται με τίποτα», είναι η εκτίμηση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Δίχως πολιτικούς συμμάχους εσωκομματικούς, δίχως πολιτικό έρεισμα, δίχως -εν τέλει- επί της ουσίας πολιτική νομιμοποίηση ο Γ. Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν διαρρέει προς πάσα κατεύθυνση ότι… δεν παραδίδει.

Τα «όργανα», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα αρχίσουν απ’ την Κυριακή το βράδυ των εκλογών.

Το κλίμα είναι αρνητικότατα φορτισμένο γι’ αυτόν.

Καμία πολιτική, ηθική ή άλλη δικαιολογία δεν θα υπάρχει για μια νέα ήττα.

Ήδη ο Β. Βενιζέλος τοποθέτησε… εύστοχα τον πήχη τονίζοντας ότι «απ’ αυτήν την κυβέρνηση, υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε με μία ψήφο διαφορά»!

Οπότε…


Σχολιάστε εδώ