XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.683,48 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,11%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Πετρελαίου-Αερίου, Βιομηχανικών Προϊόντων και Τροφίμων-Ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας, Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων και Ασφαλειών. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, ενώ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ απορρόφησαν σταδιακά μέρος των αρχικών πιέσεων που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.682,5 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,02%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,07%, ο μεσαίας σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,84%, ενώ ο FTSE/80 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,42%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η διαχρονικά «φιλοκυβερνητική» μετοχή της Εθνικής έδωσε το σύνθημα, παρασύροντας υψηλότερα τον FTSE ASE-20, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.753,64 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,52%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι ΑΝΕΚ (ΠΟ), Κουμπας και Αλκο Ελλάς, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Κεραμεία, Αλλατίνη, Ιπποτούρ και Μύλοι Κεπένου. Την επομένη η καλή πορεία των ευρωπαϊκών αγορών οδήγησε τους εγχώριους επενδυτές σε εκ νέου τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.800,63, ενισχυμένος κατά 0,99%.

> Κόλαφος για τη ΝΔ το πόρισμα Ζορμπά, καθώς δύο του προτάσεις ισοδυναμούν με χίλιες λέξεις «… σαφής ήταν η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου… σαφής ήταν η γνώση περί της υπάρξεως του προκειμένου σημαντικού οφέλους της ανάδοχης τράπεζας…»!

> Άρχισαν τα «όργανα» και για το ΠΑΣΟΚ! Από ό,τι φαίνεται οι εξελίξεις στο ομόλογο του ΤΕΑΔΥ επίσπευσαν τις ποινικές διώξεις στα ομόλογα του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Εμπλεκόμενοι σε αυτήν την υπόθεση τόσο ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και οι πρώην υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής Artion.

> Είτε επανεκλεγεί η ΝΔ είτε έρθει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ είτε αλλάξει ριζικά η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, ένα είναι το βέβαιο, ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται μια ακόμη δημοπρασία ομολόγων που θα εκτοξεύσει τον δημόσιο δανεισμό στα ύψη.

> Έτσι ξαφνικά, από το πουθενά, ένας από τους μήνες που από επενδυτικής πλευράς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αναμένεται μήνας μετοχικών αποδόσεων, καθώς η προεκλογική περίοδος «ευνοεί» κατά παράδοση την καλή πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> Τι σας λέγαμε; Το ένα τέταρτο των καθαρών κερδών του πρώτου εξαμήνου των μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών προέρχεται κυρίως από έσοδα σχετικά με το χρηματιστήριο.

> Αυτή ήταν η χρηματαγορά που οραματιζόταν το οικονομικό επιτελείο; Αυτή ήταν η κεφαλαιαγορά που ονειρευόταν ο κ. Καπράλος; Μια αγορά η οποία θα ελέγχεται πλήρως από τους ξένους; Μια αγορά στην οποία οι εγχώριοι θεσμικοί θα αποτελούν τους «φτωχούς συγγενείς»; Οι αλλοδαποί πάντως «φίλοι» μας ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην πτώση!

> Αυτή και αν ήταν αύξηση! Η αναφορά μας για τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας τριετίας στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών και όχι μόνο.

> Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση του πλεονάσματος των τρεχουσών μεταβιβάσεων, μόνο θετικά μηνύματα δεν εκπέμπουν, έτσι δεν είναι;

> Ποιοι είναι οι χρηματιστηριακοί κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τον νικητή των εκλογών; Κατασκευές και ενέργεια! Ποιοι κλάδοι βγαίνουν κερδισμένοι από τη μείωση των επιτοκίων; Χρηματοοικονομικός και Βιομηχανία.

> Αν δεν υπήρχαν τα στοιχεία των κυπριακών αρχών, η εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα είχε «πάρει χαμπάρι», ενώ η ελληνική αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ακόμα θα έψαχνε. Περί της Τρωύλος και του δομημένου ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ ο λόγος.

> Από θεματοφύλακες του χρηματοπιστωτικού συστήματος κατάντησαν τοποτηρητές συμφερόντων, φτάνοντας στο σημείο να μετατραπούν ακόμα και σε εκλογολόγους υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος εξουσίας. Περί ορισμένων διεθνών επενδυτικών οίκων ο λόγος.

> Για να δούμε αν η υλοποίηση της δέσμευσης σχετικά με τα ανταποδοτικά έργα στη Ρόδο επηρεάσει μεταξύ άλλων και τα οικονομικά αποτελέσματα της Εμπορικής τράπεζας;

> Μήπως στις αυξήσεις της τουριστικής κίνησης που αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο συνυπολογίζονται και αυτές που προέρχονται από τους μετανάστες, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπαινοβγαίνουν στη χώρα μας;

> Αν και ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, εντούτοις στην περίπτωση των ομολόγων «βοήθησε» την JP Morgan να καταλάβει το μέγεθος της εμπλοκής της, καλύπτοντας έτσι ακόμα και τους τόκους του β΄ τριμήνου των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ!

> Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων! Ο λόγος για τα αμοιβαία κεφάλαια που άντεξαν στην πτώση, καταγράφοντας απώλειες μικρότερες από αυτές των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

> Οι φορολογικοί έλεγχοι στις εισηγμένες επιχειρήσεις μπορεί να φέρνουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αλλάζουν όμως τα οικονομικά δεδομένα στους ισολογισμούς των εταιρειών, καθώς οι προβλέψεις που είχαν σχηματίσει αποδείχτηκαν πολύ μικρές.

> Με το βλέμμα στραμμένο στην τροποποίηση του σκοπού της εταιρείας αναμένουμε την προγραμματισμένη για τις 6/9 επαναληπτική γενική συνέλευση της Ζήνων.

> Το αυτονόητο έγινε είδηση, ενώ το υποχρεωτικό προτεραιότητα! Τι άλλο θα μπορούσε δηλαδή να κάνει η ΤτΕ από το να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες περί επάρκειας ιδίων κεφαλαίων στο ελληνικό δίκαιο; Το θέμα είναι αν συμμορφωθούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και κατά πόσο ο κ. Γκαργκάνας αφήσει «παράθυρα» στους ελέγχους.

> Αφού νομιμοποιήθηκαν οι φανερές αυξήσεις στις προεκλογικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τις αφανείς; Και κάτι ακόμα, μήπως η αυξημένη επιχορήγηση προς τα κόμματα αποτελεί πρόκληση για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους της χώρας;

> Είναι γεγονός ότι η MIG αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλομετόχους του ΟΤΕ; Αληθεύει ότι η εν λόγω εταιρεία, μετά τις συνεχείς εξαγορές μετοχών του οργανισμού, καλοβλέπει ακόμα και στην εκπροσώπησή της στο Διοικητικό του Συμβούλιο;

> Μετά από περίπου 15 μήνες, ποιος ο λόγος της ξαφνικής μετάθεσης, για μετά τις πρόωρες εκλογές, στην έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σχετικά με το λεγόμενο καρτέλ γάλακτος;

> Με αφορμή την πτώση των καθαρών κερδών, την πρόβλεψη για καταγραφή ζημιών στο β΄ τρίμηνο και την κυβερνητική ανοχή, η ΔΕΗ, αναμένεται να αυξήσει εις βάρος των μικροκαταναλωτών τα τιμολόγια της. Τώρα γιατί η JP Morgan, εν όψει μάλιστα της 16ης Σεπτεμβρίου, αύξησε μακροπρόθεσμα την τιμή-στόχο στα 30 ευρώ είναι ένα θέμα.

> Για να δούμε τι θα γίνει και με τη φημολογούμενη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών και μερισμάτων, καθώς πρέπει να διευκρινιστεί τόσο αν θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης όσο και αν θα συμψηφίζονται οι όποιες ζημιές.

> Ελπίζουμε οι όροι και οι κανόνες που προσπαθεί να θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά των εμπλεκομένων με τη χρηματαγορά.

> Από τα οικονομικά αποτελέσματα της ATEbank, τα οποία και ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως αντιπολίτευση, ιδιωτικές τράπεζες και άλλα συμφέροντα, που περιμένουν με το «όπλο» στο χέρι.

> Για ποια μείωση της ανεργίας κάνει λόγο το οικονομικό επιτελείο; Μήπως για αυτήν των επιδοτούμενων θέσεων; Ίσως για εκείνη των ανασφάλιστων προγραμμάτων;

> «Τρεχάτε, ποδαράκια μου»! Μια μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι φίλα προσκείμενες διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών Εθνικής και ΟΤΕ αναμένεται να παρουσιάσουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο τις προοπτικές τους.

> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από το νέο πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας θα επωφεληθούν και αυτοί που έμειναν έξω την προηγούμενη φορά.

> Για τις ανατιμήσεις, που στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζονται να είναι πολλαπλάσιες του πληθωρισμού, ποιος από την κυβέρνηση θα αναλάβει να μας πει κάτι;

> Περίεργη είναι η στάση που επιφύλαξε η χρηματιστηριακή της Εθνικής-Π&Κ στα άνω των προβλέψεων κέρδη του ΟΠΑΠ, προχωρώντας μάλιστα σε μείωση της τιμής στόχου για τη μετοχή του.

> Μαθαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον «γαλάζιο», «πολλά βαρύ», «κολλητό» του Πανάγου, από τη θυγατρική της ATEbank που αναμένεται να κλείσει! Σαν πολλά δεν είναι τα περίπου 5.000 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως; Είναι γεγονός ότι για να μη χάσει τη θέση του, μετακινήθηκε από άνευ χαρτοφυλακίου σύμβουλος του υποδιοικητή σε ελεγκτή άλλης θυγατρικής εταιρείας;

> Ίσως να μην ήταν και τόσο συνετό! Η αναφορά μας σε αυτούς που τυχαίνει να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των παροχών, οι οποίοι έσπευσαν πρόωρα και εξωθεσμικά να δηλώσουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των ομολόγων!


Σχολιάστε εδώ