Τρέμουν την οργή του κόσμου

Ωστόσο δεν στερούνται σημασίας, κάθε άλλο μάλιστα, τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Με όλη φυσικά τη σχετικότητα και την επισφάλεια που προκύπτουν εκ της χρονικής περιόδου μέσα στην οποία διεξήχθησαν.

Και δεν στερούνται σημασίας, επειδή και μετά την προκήρυξη των εκλογών πραγματοποιήθηκαν και έχουν μετρήσει τα σοβαρά γεγονότα του καλοκαιριού και τις τυχόν επιπτώσεις τους στην κυβέρνηση, με πιο σοβαρό βέβαια αυτό των πυρκαγιών. Οπότε οδηγούν σε ορισμένα, πρώτα συμπεράσματα, τα οποία φυσικά και απομένει να δούμε αν θα παγιωθούν ή αν θα ανατραπούν από μια τυχόν νέα, διαφορετική δυναμική που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Με την επισήμανση απ’ την άλλη μεριά πως ο χρόνος μέχρι τις εκλογές μάλλον δεν επαρκεί για σοβαρές ανατροπές…

Ένα λοιπόν πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τουλάχιστον οι πρώτες δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε κλίμα και συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Δεν δείχνουν ανατροπή ούτε αλλαγή συσχετισμών, παρά τα αρνητικά για μια κυβέρνηση γεγονότα που προηγήθηκαν, με κορυφαίο, επαναλαμβάνουμε, αυτό των πυρκαγιών.

Για παράδειγμα, η εταιρεία GPO στην τελευταία προ των διακοπών έρευνα που έκανε για το Mega στις 4 Ιουνίου έδινε διαφορά υπέρ της ΝΔ 1%. Στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε απ’ το Mega την περασμένη Τετάρτη 22 Αυγούστου έδωσε διαφορά 1,6%. Έδωσε δηλαδή και μια αυξητική τάση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς…

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και απ’ τη Μέτρον Ανάλυσις. Στις 2 Ιουνίου έδινε διαφορά 1,4%. Στις 21 Ιουνίου έδινε διαφορά 1%. Και την Τετάρτη 22 Αυγούστου έδωσε διαφορά 1,5%, με πολύ χαμηλά πάντως ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, αυτό πρέπει να επισημανθεί.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, όσον αφορά το κλίμα, τις τάσεις, και η MRB. Τον Μάη έφερε τη διαφορά στο 2%. Στα μέσα Ιούνη στο 2,3%. Την Πέμπτη 23 Αυγούστου στο 2% ξανά.

Προς εξαγωγή κατά το δυνατόν ασφαλέστερων συμπερασμάτων, επισημαίνουμε, πως και οι τρεις προαναφερθείσες έρευνες ενσωμάτωσαν στις απαντήσεις των ερωτηθέντων μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του δείγματός τους τις παρενέργειες απ’ το πόρισμα ή την έκθεση ή… όπως αλλιώς το πούμε του Γ. Ζορμπά.

Ας προστεθεί ακόμα, επειδή κι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί, ότι και στα υπόλοιπα στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, η υπεροχή της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή παραμένει και δεν φαίνεται να απειλείται, τουλάχιστον στην έναρξη της εκλογικής περιόδου. Υπογραμμίζουμε δε ότι, πέραν της συνεχιζόμενης πολύ μεγάλης διαφοράς του Καραμανλή έναντι του Γιώργου στα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν δυο άλλα στοιχεία σημαντικότερα:

Η παράσταση νίκης, όπου είναι συντριπτική ακόμα η υπεροχή της ΝΔ, παρότι η Χαρ. Τρικούπη δούλεψε συστηματικά την τελευταία περίοδο στην κατεύθυνση μείωσης αυτής της διαφοράς, ακριβώς επειδή η ψυχολογία με την οποία πάνε οι πολίτες στις κάλπες έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον λαό για τον πιθανό νικητή των εκλογών…

Η λεγόμενη «ικανότητα διακυβέρνησης», δηλαδή η απάντηση στο ερώτημα «προτιμάτε κυβέρνηση ΝΔ με Καραμανλή ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου». Συνήθως η διαφορά στην απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική διαφορά της κάλπης μεταξύ των δύο κομμάτων. Και στην ικανότητα διακυβέρνησης ΝΔ – Καραμανλής προηγούνται περί τις 4 μονάδες…

Υπάρχει φαβορί, αλλά…

Γεγονός είναι ότι στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, σχολιάζοντας και αναλύοντας και τα στοιχεία απ’ τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών, σε συνδυασμό με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από δικές τους έρευνες, τονίζουν ότι:

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει «κλειδώσει» σε μια διαφορά περί τις 3 μονάδες.

Απ’ την άλλη μεριά είναι εμφανέστατη η αμηχανία της Χαρ. Τρικούπη. Αμηχανία επειδή «ζύμωναν» τους οπαδούς τους με την προσδοκία ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη περάσει μπροστά ή στη χειρότερη περίπτωση βρισκόταν στην ίδια αφετηρία με τη ΝΔ, αλλά… με το ΠΑΣΟΚ να κάνει πλέον «παιχνίδι στο γήπεδο», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του Κ. Λαλιώτη.

Και αυτή η αμηχανία εκφράστηκε χαρακτηριστικά στις παρουσίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις των προηγούμενων ημερών…

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εκτιμήσεις-προσεγγίσεις αναλυτών εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπως τις συλλέξαμε, αυτές είναι:

Ναι, πράγματι υπάρχει φαβορί και είναι η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ κι ο Καραμανλής έναντι του Γιώργου.

Η ανατροπή δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι ασφυκτικά περιορισμένα…

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή προκύπτει πεντακομματική Βουλή. Αλλά αν μέχρι τις εκλογές η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων χτυπήσει… ταβάνι και αν το διακύβευμα εστιαστεί αποκλειστικά στο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και… γαία πυρί μιχθήτω, τότε είναι πιθανό να πάμε ακόμα και σε τρικομματική Βουλή, αφού η μεν ΝΔ εκ των πραγμάτων θα πρεσάρει ασφυκτικά τον ΛΑΟΣ, το δε ΠΑΣΟΚ θα κάνει το ίδιο με τον ΣΥΝ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ενός συγκεκριμένου αναλυτή, είναι πιθανό να αντέξει μεν ο ΣΥΝ αλλά όχι και ο ΛΑΟΣ και να προκύψει τελικά τετρακομματική Βουλή.

Θα πρέπει να αναμένεται και το «επόμενο κύμα» των δημοσκοπήσεων, για να μετρηθεί καλύτερα η απήχηση του πορίσματος Ζορμπά στο εκλογικό σώμα, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης.

Επιπλέον οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα έχουν «καθαρότερο δείγμα», αφού όλο και περισσότεροι θα έχουν επιστρέψει απ’ τις διακοπές, συνεπώς θα έχουν και μικρότερη επισφάλεια.


Σχολιάστε εδώ