Τον Δεκέμβρη τα νεώτερα για το Κόσοβο

Ωστόσο, η νέα πρόταση που θα καταθέσει στις 10 Δεκέμβρη η τρόικα (η οποία αποτελείται από αντιπροσώπους των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας) θεωρείται πολύ δύσκολο να απορρίπτει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, όπως επίμονα ζητούν οι Αλβανοί (που αποτελούν το 90% από τα 2 εκατ. των κατοίκων του) και επίσης οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, που στηρίζουν τα σχέδια των Αλβανών για ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και δημιουργία στη συνέχεια μιας μεγάλης Αλβανίας.

Ενδεικτικό στοιχείο για το πόσο μεροληπτικό είναι το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Ευρωπαίων απέναντι στα αλβανικά σχέδια «ανεξαρτησίας» είναι η επιμονή με την οποία απορρίπτουν ανάλογα αιτήματα όταν κατατίθενται από τους Σέρβους. Την εβδομάδα που πέρασε για παράδειγμα, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ στη Βοσνία καταδίκασε με τον πιο επιθετικό τρόπο το αίτημα του σερβοβόσνιου πρωθυπουργού, Μίλοραντ Ντόντικ, να ακολουθήσουν και οι Σέρβοι της Βοσνίας το παράδειγμα των Αλβανών του Κοσόβου, διακηρύττοντας την ανεξαρτησία τους. «Καμία ανοχή» δεν θα επιδειχθεί στην υπονόμευση της συνταγματικής νομιμότητας και των συμφωνιών του Ντέιτον απάντησε, εγκαλώντας τον σέρβο πρωθυπουργό.

Οι Σέρβοι αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι διεθνείς συμφωνίες τούς αναγνωρίζουν ορισμένα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την υποχρέωση προστασίας των Σέρβων του Κοσόβου. Καίτοι η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ψηφίσθηκε τον Ιούνιο του 1999 και νομιμοποίησε τη μετατροπή του Κοσόβου σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ (με πρωτεύουσα την αμερικανική βάση του Μποντστίλ, όπως εύστοχα δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του Κοστούνιτσα), αναγνωρίζει στο Βελιγράδι το δικαίωμα να στείλει μερικές εκατοντάδες αστυνόμους στο Κόσοβο για να προστατεύουν τους Σέρβους, πρόσφατο σχετικό αίτημα της σερβικής κυβέρνησης προς τον ΟΗΕ απορρίφθηκε!


Σχολιάστε εδώ