ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΝ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ» Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δηλαδή επί της ουσίας ο Θ. Ρουσόπουλος, λίγο πριν από τις εκλογές, ολοκλήρωσε τον ενταφιασμό του «βασικού μετόχου», την άλλοτε σημαία της ΝΔ, την οποία ανέμιζαν τα στελέχη της από το 2002 στους πολέμους με τη διαφθορά, που δεν έγιναν. Το «Π» σήμερα επιχειρεί τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου Ρουσόπουλου, ο οποίος συνέταξε 6 νόμους (2 για τον «βασικό μέτοχο» και από 1 για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, τον επαρχιακό Τύπο, τις δημοσκοπήσεις και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο), αφήνοντας, όπως κάνουν εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις, την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών για μετά τις εκλογές… Βασικό του έργο η αμέριστη στήριξη της κρατικής τηλεόρασης, η οποία επί των ημερών του απέκτησε 800 επιπλέον μόνιμους δημοσιογράφους κι άλλους 400 συμβασιούχους.
Από «νταβατζήδες» ευυπόληπτοι πολίτες επιχειρηματίες
– «Βασικός μέτοχος»: Τα τελευταία δύο χρόνια πριν από τις εκλογές 2004 η ΝΔ ως αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους για το απαράδεκτο καθεστώς της εποχής, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να λαμβάνουν έργα από το Δημόσιο, μιλώντας για τους «νταβατζήδες» του τόπου. Το ΕΣΡ επιδόθηκε εκείνη την εποχή σε υπερπαραγωγή των λεγόμενων πιστοποιητικών διαφάνειας, τα οποία επιβεβαίωναν πως π.χ. ο Γ. Μπόμπολας δεν είχε σχέση με τον Άκτωρα, ο Σ. Κόκκαλης με τον Flash ή ο Θ. Αθανασούλης, εκείνη την εποχή των «παρενθέτων προσώπων», με το Alter. Η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε τον νόμο για τον «βασικό μέτοχο» και υπέστη βαριά ήττα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανάγκασε την Ελλάδα να προχωρήσει σε εκ νέου τροποποίηση της νομοθεσίας, υπέρ των εργολάβων. Η αλήθεια όμως είναι πως την υπόθεση του «βασικού μετόχου», εκτός από το αναμενόμενο και πετυχημένο lobbying δύο εκδοτών, δεν στήριξαν επαρκώς και υπουργοί της κυβέρνησης. Μετά την κατάθεση των δύο βασικών νόμων, 3310/2005 και 34.14/2005, αλλά και των άλλων για την αναστολή ισχύος του 3310, ο υπουργός Επικρατείας, με τη μορφή του κατεπείγοντος έστειλε την περασμένη Τρίτη επιστολή, η οποία υπογράφεται και από τον υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την απόφαση των δικαιολογητικών που έπρεπε να καταθέτουν οι εργολάβοι του Δημοσίου. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που διεκδικούν δημόσια έργα υποχρεούνται πλέον να προσκομίζουν μόνο ποινικό μητρώο των μετόχων τους και υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν εις βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις και η δικαιολογία γι’ αυτήν τη μεταστροφή είναι τα κελεύσματα της ΕΕ και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από εκεί βέβαια έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο για τη μη εισαγωγή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση.
Ο απολογισμός από τον ίδιο τον υπουργό
Ο υπουργός Επικρατείας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τη θητεία του. «Ο νόμος για τις δημοσκοπήσεις είχε συζητηθεί από το 1997 πολλές φορές, αλλά τώρα έγινε πραγματικότητα. Ο νόμος για την ίδρυση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. (…) Η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα είναι γεγονός. Τρία νέα κανάλια άρχισαν να εκπέμπουν ψηφιακά στην ΕΡΤ, για σπορ, ταινίες ελεύθερες στο κοινό και το πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κανάλι για τα άτομα με αναπηρία. Οργανώσαμε επί δύο χρονιές διεθνή συνέδρια για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα ΜΜΕ. Κάναμε το πρώτο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τα άτομα με αναπηρία, φτιάξαμε ομιλούντα ιστότοπο για τους τυφλούς και πολλά ακόμη». Οι τηλεοπτικές άδειες που δεν δόθηκαν τα προηγούμενα 3 ½ χρόνια «είναι το μεγαλύτερο έργο. Επιτέλους, με τον νέο νόμο, διαμορφώνονται και στην Ελλάδα συνθήκες ανταγωνισμού και ελεύθερης αγοράς, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», κατά τον υπουργό. Πιστεύει πως «ως το τέλος του χρόνου να έχει τελειώσει το έργο της η επιτροπή καθηγητών του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και να έχει ορίσει τον χάρτη συχνοτήτων, ώστε να αρχίσει από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης». Σε συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Λιάπη και τον τότε υφυπουργό Τάσο Νεράντζη, «κατοχυρώσαμε για τη χώρα περίπου 2.500 συχνότητες, εκ των οποίων περίπου 350 είναι ψηφιακές», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Με αγωγές στην κριτική
– Μαύρο χρήμα: Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Σ. Μάνου, η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταργήσει τη νομοθεσία που επιτρέπει το 2% του τζίρου των ΜΜΕ να διατίθεται χωρίς αποδείξεις. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως δεν θα ανανεώσει τη συγκεκριμένη διάταξη.
– Επαρχιακά ΜΜΕ: Ζέστη και κρύο για τους συγκροτηματάρχες των τοπικών ΜΜΕ. Με τον νόμο Ρουσόπουλου για τη συγκέντρωση, οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εξαφανίζονται από τον χάρτη, προκειμένου να ελευθερωθούν συχνότητες για την ταυτόχρονη αναλογική και ψηφιακή μετάδοση των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ο νόμος τούς δίνει κίνητρα για να συγχωνευτούν σε τοπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ο άλλος νόμος, για τις δημοσιεύσεις του Δημοσίου στις επαρχιακές εφημερίδες, δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες να πάρουν τις κρατικές καταχωρίσεις, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο προγράμματα ενίσχυσης των επαρχιακού Τύπου, σχεδόν 7 εκατ. ευρώ, ενώ η έρευνα αναγνωσιμότητας των επαρχιακών ΜΜΕ είχε πολλά προβλήματα, καθώς αναδεικνύονταν μέσα που έπαψαν να λειτουργούν. Η έρευνα βασίστηκε στις σχετικές λίστες που διατηρούν το υπουργείο και το ΕΣΡ. Τέλος, στο σάιτ του υπουργείου υπάρχει ειδική ενότητα για τα περιφερειακά ΜΜΕ και για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η δημιουργία πύλης περιφερειακού Τύπου.
– Αγωγές: Τα υπουργεία Επικρατείας και Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να αλλάξουν τη νομοθεσία για τις αγωγές, παρά την πίεση των εκδοτών και των δημοσιογράφων σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ο τέσσερις φορές διορισθείς, από τον Θ. Ρουσόπουλο πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε εναντίον του «Π» μια υπέρογκη αγωγή, διεκδικώντας το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.
– Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο: Συστάθηκε με τον νόμο 3444/2006. Πρόεδρός του ορίστηκε ο Γιάννης Τζανετάκος, διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Μπολάνης και μέλη οι Αριστογένης Σταύρου (με αναπληρωματικό τον Πάσχο Μανδραβέλη), Μαρία Βεζάνη (με αναπληρωματικό τη Γεωργία Παπαμιχαήλ), Χρυσοθέμιδα Σταματοπούλου (με αναπληρωματικό την Αθηνά Τσαγκάτη), Εμμανουέλα Μάρκογλου (με αναπληρωματικό τη Φωτεινή Ακριώτου) και τον Διονύσιο Ζακυνθινό, μέλος και του ΔΣ της ΕΡΤ (με αναπληρωματικό τον Πάνο Λουκάκο, εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΡΤ).
Αύξηση του ανταποδοτικού τέλους και κρατικές ενισχύσεις
– ΕΡΤ: Το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες αυξήθηκε κατά 30%, με αποτέλεσμα το ετήσιο σταθερό έσοδο της ΕΡΤ να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και στον πρώτο 18μηνο ισολογισμό, που λήγει στις 31.12.2007, σε 450 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η ΕΡΤ ενισχύθηκε με το ποσό των 18,7 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και πρόσφατα με άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή προγραμμάτων για άτομα με αναπηρίες μέσα από το Πρίσμα+. Η υπεραξία που προέκυψε από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ και είχε στόχο τη λογιστική αποκατάσταση της σχέσης ιδίων κεφαλαίων και ισολογισμού, απαλλάχθηκε της φορολογίας εισοδήματος. Με απόφαση του Θ. Ρουσόπουλου και του Γ. Αλογοσκούφη, η ΕΡΤ και η θυγατρική της εξαιρέθηκαν από τον νόμο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τις ΔΕΚΟ.