Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Σημαντικό στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν ο αυξημένος τζίρος και κυρίως η επανάκαμψη του ενδιαφέροντος των μεγάλων παικτών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και συγκεκριμένα ΜΟΝΟ χαρτιά του 20άρη δείκτη.

>> Οι εμπειρότεροι των αναλυτών και των παροικούντων το ΧΑ τόνιζαν τη θεαματική αύξηση των συναλλαγών και εκεί ακριβώς εστίαζαν τις ελπίδες τους για μια πιο ομαλή και πιο θετική συνέχεια. Εκεί αλλά και στην επαναδραστηριοποίηση των εισηγμένων που έχουν stories να μας δώσουν.

>> Βέβαια, ρόλο και δη σημαντικό στην ανάκαμψη της αγοράς μας έπαιξε και η ριζική αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές, αφού και την απαραίτητη… αποσυμπίεση κεφαλαίων έφερε και έδωσε την ευκαιρία σε κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια να αντλήσουν ρευστότητα την οποία κάπου έπρεπε να διοχετεύσουν. Έτσι κάπως πρέπει να ειδωθεί και αυτή η αιφνιδιαστική για κάποιους απότομη εκτίναξη συναλλαγών σε συγκεκριμένους τίτλους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

>> Υπό αυτό το πρίσμα δεν πρέπει να μας ξενίσει μια ενδεχόμενη νέα προσπάθεια προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων, έστω κι αν πολλοί εκτιμούν πως ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι αποτέλεσμα μιας αυστηρά βραχυπρόθεσμης τάσης με αμφίβολη σταθερότητα και χρονική διάρκεια.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως για να υπάρξει μια πιο σταθερή προσέγγιση αυτού του επιπέδου τιμών θα χρειαστεί μια ενεργότερη συμμετοχή ελλήνων και ξένων διαχειριστών, καθώς και η διενέργεια των εκλογών! Αυτό το τελευταίο δεν μας έχει απασχολήσει ως τώρα σοβαρά, αλλά -όπως και σε κάθε τέτοια περίπτωση- πολλά ίσως δουν τα ματάκια μας ελέω εκλογών! Και πάντως εκείνοι που ξέρουν περιμένουν. Εκλογές είναι, θα περάσουν. Και μετά θα ξαναμπούν στην ατζέντα θέματα ανοικτά για πάμπολλους κλάδους της αγοράς μας.

ΥΓ.: Διάβαζα τις προάλλες τις εκτιμήσεις πολλών χρηματιστών αλλά και συναδέλφων με πείρα χρόνων στην κάλυψη του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ περί του αποκαλούμενου και «φαινομένου του Σεπτεμβρίου». Πολλοί λένε λοιπόν πως η μεταβλητότητα φέτος θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, ενώ αρκετοί εστιάζουν πρωτίστως στις τράπεζες και «φοβούνται» τυχόν αρνητικές εκπλήξεις φθινοπωρινές! Δεν θα διαφωνήσω αλλά θα διαλέξω να συνταχθώ με όσους ΔΕΝ «βλέπουν» και τεράστιες αλλαγές με τα πρωτοβρόχια. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον!


Σχολιάστε εδώ