Ονόματα, κύριε Ζορμπά…

Ιδιαίτερα για μια τεράστια υπόθεση, όπου κανένας δεν αμφισβητεί ότι κάποιοι άρπαξαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, και η οποία συγκλονίζει μήνες τώρα τη χώρα και βλέπουμε να αποτελεί το επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα.

Και δυστυχώς η εμπειρία είναι πικρή. Ποιος δεν θυμάται πως οδηγήθηκε στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με την κατηγορία των… πάμπερς που ήταν γεμάτα με εκατομμύρια του Κοσκωτά (δημοσιογράφος ήταν και τότε ο μάρτυρας), και που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι όλη εκείνη η ιστορία είχε στηθεί με… μαρτυρικές καταθέσεις των σωματοφυλάκων του Μητσοτάκη (Μαμανέα και άλλων παρομοίου φυράματος μπουμπουκιών…).

Και τότε εκείνη η σκευωρία, στην οποία έβαλαν το χεράκι τους πολλοί… έντιμοι ανακριτές, μετέβαλε τη χώρα σε κόλαση και οδηγηθήκαμε σε τρεις φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις, για να βρει κάποιο ίχνος ηρεμίας ο τόπος…

Δεν αμφισβητούμε την κρίση του κ. Ζορμπά, ούτε την ακεραιότητά του. Είναι όμως γνωστός στους συναδέλφους του, από την εισαγγελική του πορεία, για κάποιες εμμονές (μέχρι και ιδιόρρυθμο τον χαρακτηρίζουν) και ότι δίνει εμπιστοσύνη σε αυτόκλητους μάρτυρες… όπως είχε συμβεί και με την υπόθεση των υποκλοπών το 1993.

Προκαλεί όμως ερωτήματα ότι σ’ όλη αυτή τη διάρκεια των έξι μηνών που κράτησε η έρευνα για την υπόθεση των ομολόγων, μετά από αίτημα που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να ενημερώσει και για το παραμικρό τα άλλα ΕΝΤΕΚΑ μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής. Να δεχθούμε την άποψή του ότι επρόκειτο για προανακριτικό υλικό που κατά τον Ποινικό Κώδικα η διαδικασία είναι απόρρητη. Αυτόματα προβάλλει η απορία: Δηλαδή φοβόταν διαρροή των στοιχείων της προανάκρισης από κάποια από τα 11 μέλη – συνάδελφους του στην Αρχή; Δεν τους είχε εμπιστοσύνη; Είχε ενδείξεις ή αποδείξεις ότι δεν είναι έμπιστοι, ότι δεν κρατάνε μυστικά; Ούτε και ο συνάδελφός του, πρώην αρεοπαγίτης, ο κ. Κρομμύδας, ο οποίος επανειλημμένα είχε διαμαρτυρηθεί για την άρνησή του να τους ενημερώσει και μάθαιναν τα… νέα του από τις εφημερίδες; Δηλαδή να δεχθούμε ότι εργάζονταν μέσα στον ίδιο όροφο του κτιρίου της Λεωφόρου Πειραιώς και δεν αντάλλασσαν ούτε κουβέντα, δεν μιλούσαν; Και ποιος ο ρόλος των 11 μελών του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής; Και πώς ο κ. Ζορμπάς δικαιολογεί ότι ΟΛΕΣ τις άλλες υποθέσεις τις πήγαινε στην Ολομέλεια; Σ’ αυτές το υλικό δεν ήταν προανακριτικό; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Ο νόμος πάντως είναι σαφής, ανεξάρτητα αν ο κ. Ζορμπάς και οι σημερινοί όψιμοι υποστηρικτές του -πριν από λίγους μήνες τον λασπολογούσαν, παλαιότερα δε τον αποκαλούσαν μέχρι και… επικίνδυνο, γι’ αυτό και επί ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είχε αξιοποιηθεί- έχουν αντίθετη άποψη, ότι η Αρχή λειτουργεί ως συλλογικό όργανο. Λέει συγκεκριμένα η παράγραφος 10 του άρθρου 7 του Ν. 3424/2005 (νόμος που σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο συντάχθηκε διά χειρός Ζορμπά):

«Όταν η Αρχή θεωρεί ορισμένη σύμβαση ή συναλλαγή ύποπτη νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα και το αποστέλλει μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Σε διαφορετική περίπτωση θέτει την υπόθεση στο αρχείο».

Ο κ. Ζορμπάς, ως πρόεδρος, ισχυρίζεται ότι αποφασίζει μόνος του. Αυτός έκανε την προανάκριση. Αν, κύριε Ζορμπά, την προανάκριση την έκανε ένα μέλος της Αρχής, θα μπορούσε να επικαλεστεί το ίδιο και να μη σας ενημερώσει;

Υπάρχει και μια άλλη… λεπτομέρεια, που δείχνει τη μυστικότητα (άγνωστο για ποιον λόγο, ίσως για να μη μοιραστεί με κανέναν άλλο τη… δόξα), που θέλησε να κρατήσει γύρω από την έρευνα για τα ομόλογα. Εκτός αν υπήρχαν προσωπικοί λόγοι… Σύμφωνα, λοιπόν, με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, τις καταθέσεις έπαιρνε ο ίδιος με έναν αστυφύλακα της φρουράς του! Καλά, στον αστυφύλακα είχε εμπιστοσύνη και δεν είχε σε κανένα μέλος της Αρχής;

Όμως υπάρχει κάτι ακόμη, ανεπίτρεπτο, κατά την ταπεινή μας γνώμη. Δεν μπορεί ένας δικαστής ν’ αφήνει υπονοούμενα. Τους δικαστές τούς θέλουμε θαρραλέους, ασυμβίβαστους και τολμηρούς. Έχουν το προνόμιο να αποφασίζουν για την ελευθερία του καθένα μας. Για τη ζωή μας την ίδια. Έχουμε την απαίτηση να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, όχι ήξεις αφήξεις, όχι να χύνουν το μελάνι όπως η σουπιά και όποιον πάρουν τα σκάγια… Βαφτίσατε έκθεση το πόνημά σας και όχι πόρισμα για να αποφύγετε τις δεσμεύσεις του νόμου.

Για ποιον λόγο;

Αν, κύριε Ζορμπά, έχετε πειστεί από τις ανακρίσεις που κάνατε για το ΠΟΙΟΙ πήραν τις βαλίτσες, κατονομάστε τους ΤΩΡΑ. Πριν από τις εκλογές. Όπως και τον «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο». Αντρίκεια πράγματα ζητάει από σας και τον κάθε δικαστή ο λαός… Αλλιώς όλα αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά… Που βέβαια δεν θα πληρώσετε εσείς…


Σχολιάστε εδώ