ΟΙ ΚΟΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Φυσικά δεν χωρούσαν όλοι, αλλά υπάρχουν πολλές γκρίνιες ότι η αξιολόγηση δεν έγινε αξιοκρατικά, αλλά με κριτήρια που έχουν σχέση με την κομματική καταγωγή του καθενός. Ωστόσο, στελέχη της επιτροπής που εξέτασε τις υποψηφιότητες έλεγαν στο «Π» ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα την ανανέωση και το θετικό προφίλ των υποψηφίων βουλευτών.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει κάποιος φόβος μήπως εκδηλωθούν από τους «κομμένους» αντιδράσεις σε διάφορους νομούς της χώρας, δεν βλέπουν ωστόσο να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, τόσο που να τους χαλάσουν τα σχέδια. Ούτε αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να πάνε σε άλλα κόμματα οι «κομμένοι», όπως έκανε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, που εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ. Απλώς υπάρχει μια μουρμούρα για το ότι δεν εντάχθηκαν όλοι.

Στον νομό Έβρου εκτός ψηφοδελτίου βγήκε ο κ. Παναγιώτης Ζαπάρτης, λόγω ασυμβιβάστου. Στη Ροδόπη ο Γκαλίπ Γκαλίπ δεν απεδέχθη τελικά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην τελική λίστα δεν μπήκε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη επιλέξει άλλες δύο υποψήφιες. Στην Ξάνθη κόπηκε ο Γ. Χουλιάρας και στις Σέρρες ο Ηλίας Μαδεμπλής.

Στον νομό Βοιωτίας, και ενώ υποτίθεται ότι όλα είχαν κλείσει, ξαφνικά δεν δέχθηκαν στην επιτροπή την υποψηφιότητα του Γ. Αγραφιώτη, στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στη Χαλκιδική, λόγω κουμπαριάς με τον κ. Πάχτα, δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο του νομού ο κ. Δρούγκας, ενώ εκτός έμεινε και ο κ. Βαφειάδης. Στον νομό Φλώρινας φαίνεται ότι πίεσε ο Γιώργος Λιάνης να μην είναι συνυποψήφιός του ο γιατρός κ. Σαμαράς, και στην Κοζάνη η μισή κομματική οργάνωση δεν ήθελε τον Ρούλη Κοκκελίδη (η άλλη μισή πάντως τον ήθελε) και γι’ αυτό αποφασίστηκε να παραμείνει εκτός. Στη Θεσσαλία ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τσακώθηκε με τον Νίκο Αθανασάκη και παρ’ ολίγον να είχαμε άλλα, γιατί έφυγε από την αίθουσα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος για να μη δοθεί συνέχεια στην ένταση που υπήρξε και επέστρεψε με παρέμβαση του Δ. Ρέππα, είναι γιατί επέμενε για τους Παπακυρίτση και Κουτρομάνο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία η Σούνα – Δημητρακοπούλου Μαρία δεν μπήκε γιατί δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚ πάνω από δύο γυναίκες στην περιοχή. Ίσως να έθεσε, όπως λέγεται, και βέτο η Σ. Γιαννακά, που είναι υποψήφια και έχει πολλές ελπίδες να εκλεγεί. Επίσης ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, που είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στην Κέρκυρα ο κ. Γ. Καλούδης, γραμματέας της ΠΕ του ΠΑΣΟΚ, είχε ασυμβίβαστο και στη θέση του Ε. Κοντομάρη, που έμεινε εκτός, μπήκε ο κ. Λ. Πλασκοβίτης για να δοθεί η εντύπωση της ανανέωσης. Στην Αχαΐα, «εκτός γεωγραφικών ορίων» ήταν η επίσημη αιτιολογία για να μείνει εκτός «πράσινου» ψηφοδελτίου ο κ. Θάνος Καρφής. Στον νομό Φθιώτιδας έμεινε εκτός, για λόγους που δεν του εξήγησαν, ο Δημήτρης Αλαμπάνος, πρώην βουλευτής και πολιτικός φίλος του Θόδωρου Πάγκαλου. Στα Δωδεκάνησα έμεινε εκτός ο Βασίλης Παπανικόλας, διότι είχε ασυμβίβαστο, στη Σάμο ο πρώην βουλευτής Πυθαγόρας Βαρδίκος, γιατί, όπως λέγεται στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, πίεζε ο Κακλαμάνης υπέρ του κ. Παναγιώτη Ντόρβα, στο Ρέθυμνο φυσικά ο Μιχάλης Νεονάκης και στο Λασίθι ο Μανόλης Μπαλτάς. Στη Β΄ Αθήνας ο παλαιστινιακής καταγωγής Καρίμ Χιλάλ.

Τα προβλήματα
των βουλευτών

Για πρώτη φορά ίσως σε αυτές τις εκλογές αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραπονιούνται πως δεν έχουν καμία απολύτως κάλυψη από το κόμμα όσον αφορά τα επιχειρήματά τους έναντι της ΝΔ. «Κανένα έντυπο, καμία ενημέρωση, μιλάμε στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό», λένε αρκετοί βουλευτές, κυρίως της Β΄ Αθήνας. Ακόμη και εκείνοι που θεωρούνται δραστήριοι, που γνωρίζουν, επειδή συμμετέχουν σε επιτροπές του κόμματος, τι γίνεται ακόμη και στο παρασκήνιο, επιζητούν διακαώς να έχουν μια ενημέρωση σε καθημερινή βάση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως αναφέρει ότι βρίσκεται στο τυπογραφείο όλο το έντυπο υλικό που χρειάζονται οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν παράπονα και γιατί κανείς από τα ηγετικά κλιμάκια δεν τους έχει καλέσει για περαιτέρω σχεδιασμό και για ομιλίες στην επαρχία. Καθημερινά ο Κώστας Λαλιώτης με τον Νίκο Αθανασάκη και τον Γιάννη Ραγκούση, που βρίσκονται στη Χαριλάου Τρικούπη, προσπαθούν να κλείσουν «τρύπες» και να αντιμετωπίσουν τα εντελώς απαραίτητα, ενώ από κοντά βρίσκεται ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον κ. Παπανδρέου, ώστε και στο παραμικρό, ακόμη και σε επίπεδο πληροφόρησης, να υπάρξει αντίδραση ή ακόμη και να προλάβουν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Φτάνουν όλα αυτά; Όχι, λένε κάποιοι άλλοι που έχουν κάνει πολλές εκλογές στο παρελθόν και βλέπουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ να μην έχει κάτι από τα παλιά. Να έχει χάσει τα αντανακλαστικά του, όπως λένε.

Δεν φτάνουν
μόνο τα ομόλογα

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου γίνονται αποδέκτες γκρίνιας που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται σχετικά με την επικοινωνιακή πολιτική. «Δεν φτάνουν μόνο τα ομόλογα για να κερδίσουμε», λένε και ξαναλένε στους υπεύθυνους. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στους δρόμους για τον προεκλογικό αγώνα, έχουν διαπιστώσει ότι ο κόσμος αυτό που λέει σχετικά με τα σκάνδαλα των ομολόγων είναι ότι «Όλοι ίδιοι είστε, τα ίδια έκανε το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια κάνουν και οι σημερινοί που βρίσκονται στην κυβέρνηση». Επισημαίνουν λοιπόν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της επικοινωνιακής τακτικής. «Χάνει ο Καραμανλής από τα ομόλογα, δεν κερδίζει όμως ο Παπανδρέου». Θέλουν να μπούνε στην ατζέντα και άλλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, κυρίως η οικονομία, και όχι μόνο τα ομόλογα που είναι για… εξειδικευμένους που γνωρίζουν από παρόμοια θέματα.

Ήδη η ΝΔ επιχείρησε να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και «ρίχνει» στην επικαιρότητα θέματα με τα οποία μπορεί να «τσιμπήσει» ο κόσμος, όπως η τελευταία εξαγγελία περί κατάργησης όλων των φόρων κληρονομιάς. Έτσι στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να ρίξουν τα βέλη τους στην οικονομία.

Οι αποφάσεις, λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ληφθεί και από τώρα κιόλας ο κ. Παπανδρέου στρέφει τα βέλη του σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, προτείνοντας παράλληλα τις δικές του προτάσεις για την καλυτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ερμηνεύοντας
τις συγκεντρώσεις

Η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Αγρίνιο και η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην κεντρική πλατεία της πόλης έκανε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ανασάνουν. Μετά από πολύ μεγάλο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη, αξιολογώντας το πλήθος, τον παλμό και την πίστη των οπαδών (τα 3 «Π» που λέει και ο Λαλιώτης), κρίνει ότι υπό προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, καθώς και οι δημοσκοπήσεις εκπέμπουν ανάλογα μηνύματα. Από παντού εισρέουν ψηφοφόροι από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, λένε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τις έρευνες που παρουσίασαν τα ΜΜΕ. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούν. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, συνομιλώντας με πολιτικούς παράγοντες, δηλώνει πεπεισμένος ότι οι εκλογές αυτές του ανήκουν, όχι λόγω ονόματος, όπως λένε πολλοί, αλλά λόγω της ανικανότητας της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Και αν υπάρξουν οι κατάλληλοι επικοινωνιακοί χειρισμοί, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει -έστω με δυσκολία- τον Κώστα Καραμανλή. Αυτό που ακόμη δεν έχει καταφέρει η Χαριλάου Τρικούπη -γι’ αυτό λέμε υπό προϋποθέσεις- είναι να αναδείξει το ηγετικό προφίλ του κ. Παπανδρέου. Πόσο κοινωνικός είναι, πόσο αληθινός απέναντι στον κόσμο και πόσο πεπεισμένος ότι μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση…


Σχολιάστε εδώ