ΜΠΛΕΞΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ ΤΩΝ ΣΤΑΡ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Το νομικό κενό είναι προφανές. Η μετάδοση βιντεοκλίπ της υποψηφιότητας της Έ. Σαρρή, υποψηφίας του ΛΑΟΣ, αποτελεί προεκλογική προβολή; Η επανάληψη του «Καλημέρα ζωή» από τον ΑΝΤΕΝΝΑ Gold στη Nova, όπου πρωταγωνιστεί ο Γ. Βασιλείου, ή μια ταινία με τη Λ. Καφαντάρη, συνιστά προεκλογική δράση; Όμως και οι σταθμοί δεν είναι… «άγιοι». Καλούν τους υποψηφίους στο δελτίο ειδήσεων και στη συνέχεια τους βγάζουν μετά από μία ώρα, σε «έκτακτη εκπομπή» με τους ίδιους παρουσιαστές. Έτσι και οι υποψήφιοι κάνουν μία εμφάνιση και το κανάλι υποτίθεται πως τηρεί την προεκλογική νομοθεσία, ενισχύοντας παράλληλα τον δικομματισμό. Διότι στο δελτίο έχουν προσκεκλημένους από τα δύο κόμματα, ενώ στη συνέχεια στην «ενημερωτική εκπομπή» καλούν και εκπροσώπους από ΚΚΕ και ΣΥΝ.

Στους γενικούς όρους προβολής των υποψηφίων προστέθηκαν ακόμη οι εξής όροι, με βάση την απόφαση των υπουργών Ρουσόπουλου – Παυλόπουλου:

1. «Απαγορεύονται, πέραν των επιτρεπόμενων εμφανίσεων, οι δηλώσεις των υποψηφίων βουλευτών σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.»

2. «Κατά παρέκκλιση των διατάξεων αυτών επιτρέπεται εμφάνιση υποψήφιου βουλευτή σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφ’ όσον ορίζεται ως εκπρόσωπος του κόμματός του σε κεντρική κομματική εκδήλωση εκτός των ορίων της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι υποψήφιος. Η εμφάνιση αυτή δεν προσμετράται στις προβλεπόμενες από την ανωτέρω διάταξη εμφανίσεις του.»

3. «Σε περιπτώσεις δηλώσεων υπουργών ή υφυπουργών της κυβέρνησης για θέματα της αρμοδιότητάς τους, τα κόμματα έχουν δικαίωμα απάντησης διά των εκπροσώπων τους. Σε περίπτωση που ο εκπρόσωπος κόμματος είναι υποψήφιος βουλευτής (πλην των βουλευτών Επικρατείας) προσμετράται στις εμφανίσεις του.»

4. «Είναι δυνατή η επανάληψη της μετάδοσης εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών στα δελτία ειδήσεων, μόνον εφόσον πραγματοποιηθεί εντός της ίδιας ημέρας και μέχρι την 1η νυχτερινή ώρα.»


Σχολιάστε εδώ