Μουρμούρα στο ΠΑΣΟΚ!

Πάντως τις ίδιες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να «βραχυκυκλώνει» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ που θεωρείται ένα από τα ισχυρά όπλα του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς θέλει με αυτό να δώσει στίγμα για το με ποιους και πώς θα κυβερνήσει.

Αιτία του βραχυκυκλώματος είναι η Βούλα Πατουλίδου, η υποψήφια νομάρχης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη στις εκλογές του 2006. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Πατουλίδου είναι εξαιρετικά προβληματισμένη, και δυσαρεστημένη γιατί είχε συμφωνήσει παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 ότι θα είναι υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, παραιτούμενη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, και θα συμπεριλαμβανόταν σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η κ. Πατουλίδου, όμως, πριν από λίγες μέρες δέχτηκε τηλεφώνημα από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ που της ζήτησε να είναι υποψήφια στη Β΄ Θεσσαλονίκης με την αιτιολογία ότι η παρουσία της θα ενισχύσει σημαντικά το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Πατουλίδου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν δέχτηκε την πρόταση και επέμεινε για το Επικρατείας, με αποτέλεσμα να έχουν «βραχυκυκλώσει» οι διεργασίες για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

Στο Επικρατείας η Λούκα

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πλην απροόπτου θα είναι ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου καθηγητής Ηρακλής Πολεμαρχάκις, ο Γιάννης Ραγκούσης (ο νυν εκπρόσωπος Τύπου). Επίσης έχει σχεδόν «κλειδώσει» η υποψηφιότητα της διεθνούς κύρους οικονομολόγου και καθηγήτριας Λούκας Κατσέλη, συζύγου του Γεράσιμου Αρσένη, η οποία ήταν και από τις πρώτες επιλογές του κ. Παπανδρέου στις δημοτικές του 2006 για τον δήμο της Αθήνας, όμως η συζήτηση τότε δεν προχώρησε. Τις τελευταίες ώρες ενισχύονται σενάρια που φέρουν σε μια από τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τη Φώφη Γεννηματά (υπερνομάρχη Αθήνας), η οποία θεωρείται ένα από τα ισχυρά χαρτιά του Γιώργου Παπανδρέου και άφθαρτο πρόσωπο και μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχει βγει δυναμικά στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ.

Το όνομα του επίσης ακαδημαϊκού Νίκου Αλιβιζάτου είναι επί τάπητος για συμμετοχή του στο Επικρατείας, αλλά και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου, ενώ γρίφος παραμένει ακόμα αν θα μετάσχουν στο Επικρατείας και σε ποια θέση ο Νίκος Αθανασάκης και ο Κώστας Λαλιώτης. Στη 12η τιμητική θέση στο Επικρατείας φαίνεται ότι θα είναι ο πρώην υπουργός και προσωπικός γιατρός του αείμνηστου Αντρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Υπάρχουν ακόμα σενάρια για συμμετοχή σε μη εκλόγιμη θέση και για συμβολικούς λόγους κάποιου από τα παλιά ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να έχει κάποιους κρυφούς άσους στο μανίκι, με όνομα ή ονόματα έκπληξη.

Πάντως, αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ και υπάρχει μουρμούρα στο εσωκομματικό μέτωπο για το ότι ο «κομματικός μηχανισμός» έχει «κάτσει» και οι επιλογές των υποψήφιων βουλευτών δεν είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά και θα δώσουν ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου παρέμεναν αισιόδοξοι και σημείωναν πως «το κλίμα γίνεται καθημερινά καλύτερο» και πως «η μάχη μπορεί να κερδηθεί». Η εκτίμησή τους αυτή πηγάζει κυρίως από τις μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες μέρες, σε διάφορες πόλεις.

«Δικαιούμαστε να εκτιμούμε τις επιτυχημένες, μέχρι τώρα, ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις, με το ενθουσιώδες πλήθος από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, ως δημοσκοπικές ενδείξεις», υπογράμμιζε κορυφαίο στέλεχος, πρωτοκλασάτος παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη.

Τόνιζε ακόμα πως «έχουν πια περάσει οριστικά οι εποχές των μαζικών και αναγκαστικών προσελεύσεων οπαδών με πούλμαν στις συγκεντρώσεις. Όποιος πλέον έρχεται σε ομιλία του Γ. Παπανδρέου έρχεται απολύτως συνειδητά, είτε είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Υπʼ αυτήν την έννοια, το πλήθος και η σύνθεσή του συνιστούν δείγμα για μας».

Στελέχη του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, συγκρίνοντας περιοδείες του κ. Παπανδρέου σε ίδιες πόλεις το 2004 και τώρα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι «πολυπληθέστερες και με περισσότερο παλμό και αποφασιστικότητα».

Τους φταίνε οι εταιρείες

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, η Χαριλάου Τρικούπη είναι εξαιρετικά επιφυλακτική και θέτει θέμα για την αξιοπιστία τους, μια και πραγματοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν εν μέσω διακοπών του Αυγούστου. Επικαλούνται τους ίδιους τους εκπροσώπους των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς παραδεχθεί ότι τα γκάλοπ Ιούλιο και Αύγουστο δεν μπορούν να διασφαλίσουν σοβαρά ποσοστά αξιοπιστίας, ενώ διαθέτουν πολύ μεγάλα περιθώρια σφάλματος, αφού το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι οι αναγωγές που γίνονται είναι αυθαίρετες, πολλώ δε μάλλον που σε πολλές έρευνες το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υποεκπροσωπείται. Δηλαδή σε περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει το 2004 ένα ποσοστό της τάξεως π.χ. του 45%, τώρα εμφανίζεται να έχει μόλις… 25%. «Το υπόλοιπο ποσοστό πού είναι; Προφανώς κάτι σάπιο υπάρχει», σχολιάζουν στη Χ. Τρικούπη. Βεβαίως, επικοινωνιολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε έλλειψη συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ είτε σε διάχυση απογοητευμένων ψηφοφόρων του Κινήματος προς τα μικρότερα κόμματα – εξ ου και η πεντακομματική Βουλή όπως προκύπτει στις μετρήσεις. «Και πάλι, η διαφορά αυτή δεν εξηγείται», επιμένουν στη Χ. Τρικούπη, όπου ορισμένοι εκτιμούν ότι οι «τηλεφωνικές» μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες είναι «απόρροια πιέσεων τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων». Πάντως, ακόμη και μια αναμενόμενη για τα μέσα της εβδομάδος δημοσκόπηση με κάλπη, σε δείγμα 2.000 περίπου ατόμων,αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και επιφύλαξη από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία επιμένουν ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις».

Στον τομέα όπου πλέον κρίνονται πολλά, την επικοινωνία, το ΠΑΣΟΚ έχει επενδύσει κατʼ αρχάς στο πρόσωπο του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Ραγκούση και αναμένεται να «εκτίθεται» περισσότερο στα ΜΜΕ (πάντα με μέτρο ωστόσο) από αυτήν την εβδομάδα. Τα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ, αυτά τα οποία χαρακτήρισε «ανταρτοπόλεμο με πυρηνικά» ο κ. Κώστας Λαλιώτης, ρίχνονται στη μάχη από αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται να περιέχουν πολλά από τα συνθήματα που χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου στις περιοδείες του («φτάνει πια, Νέα Αλλαγή κ.ο.κ.). Παράλληλα, θα επιχειρούν να αποδομήσουν το προφίλ του κ. Καραμανλή και το… «ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας», όπως λένε στη Χ. Τρικούπη. Ταυτόχρονα, θα απαντούν στις επικρίσεις για το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας το θετικό έργο των κυβερνήσεων Σημίτη, ενώ θα προσδιορίζονται «εύληπτα και με επάρκεια» οι προσωπικές προγραμματικές δεσμεύσεις του ίδιου του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Καλή η ισοπαλία

Επίσης, το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ των αρχηγών είναι ένα από τα σημεία έκβασης του «προεκλογικού πολέμου». Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ένας «καλά προετοιμασμένος Παπανδρέου μπορεί να αντεπεξέλθει επιτυχώς στο κρας τεστ ακόμη και τετ α τετ με τον κ. Καραμανλή». Μάλιστα, σημειώνουν ότι ακόμη και αν το «ντέρμπι» χαρακτηριστεί «ισοπαλία», θα σημαίνει νίκη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της διάχυτης αίσθησης που υπάρχει στον κόσμο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ υπερτερεί επικοινωνιακά του κ. Παπανδρέου.

Τέλος, στη Χ. Τρικούπη, φυλάσσουν ως επτασφράγιστο μυστικό τις εκπλήξεις που περιλαμβάνονται στον πολιτικό σχεδιασμό και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν την «κατάλληλη στιγμή» προφανώς, την τελευταία εβδομάδα του προεκλογικού αγώνα…


Σχολιάστε εδώ