ΚΚΕ: Ριζική ανανέωση ψηφοδελτίων

Συγκεκριμένα:
Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τον νέο εκλογικό νόμο, το ΚΚΕ θα εκλέξει βουλευτή Επικρατείας. Ο Περισσός τελικά δεν επέλεξε για την κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάποιο πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, αλλά προτίμησε να επαναλάβει την επιλογή των προηγούμενων εκλογών. Έτσι ο ηθοποιός Κ. Καζάκος κατά τα φαινόμενα θα διαβεί το κατώφλι του Κοινοβουλίου ως βουλευτής Επικρατείας. Το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο ενισχύεται και με τη συμμετοχή του Μ. Μαΐλη υπεύθυνου του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, του ευρωβουλευτή Θ. Παφίλη και του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» Ν. Μπογιόπουλου, οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος της τηλεοπτικής εκπροσώπησης του κόμματος.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο και στις δύο τελευταίες «τιμητικές θέσεις» επέλεξαν να τερματίσουν τη μακρά κοινοβουλευτική τους θητεία οι Ο. Κολοζώφ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και Π. Κοσιώνης Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής. Η κοινοβουλευτική τους αποστρατεία δεν έχει να κάνει με κάποια πολιτική απόφαση της ηγεσίας, αλλά αφορά προσωπικούς λόγους των δύο στελεχών.

Στην Α΄ Αθήνας δεν προβλέπεται κάποια διαφοροποίηση, αφού η επανεκλογή της Λ. Κανέλλη θεωρείται βέβαιη, αλλά εκεί που σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης θα επέλθει αλλαγή είναι στη Β΄ Αθήνας. Από εκεί αποχωρούν, όπως προαναφέρθηκε, ο Ο. Κολοζώφ αλλά και το έμπειρο επίσης στέλεχος Α. Σκυλλάκος, ο οποίος μετατίθεται στη Λάρισα όπου επί σειρά ετών ήταν βουλευτής πριν μετατεθεί στη Β΄ Αθήνας. Το ΚΚΕ στην Β΄ Αθήνας είχε τρεις βουλευτές (Α. Παπαρήγα, Ο. Κολοζώφ, Α. Σκυλλάκος) και μετά την ανακοίνωση της γραμματέως του κόμματος ότι θα είναι υποψήφια και στην Α΄ Θεσσαλονίκης είναι πιθανόν να προκύψουν τρεις τουλάχιστον νέοι βουλευτές για το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στην επόμενη Βουλή από τη Β΄ Αθήνας θα είναι το ιστορικό πλέον στέλεχος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής, πιθανότατα ο ηγέτης του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος, ενώ υπολογίσιμες υποψηφιότητες είναι αυτές του Γ. Πέρρου, στελέχους του ΠΑΜΕ και μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ, του Π. Μεντρέκα, ανερχόμενου στελέχους του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ και του Θ. Γκιώνη, τέως γραμματέα της ΚΝΕ.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ δεν επιβεβαίωσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία από αυτά θα «φωτογραφιζόταν» ο επόμενος γραμματέας του κόμματος. Και αυτό γιατί ο φερόμενος ως διάδοχος της Α. Παπαρήγα, διευθυντής του «Ριζοσπάστη» Δ. Κουτσούμπας, δεν είναι υποψήφιος σε κάποια «εύκολη» εκλογική περιφέρεια αλλά στη μάλλον «άγονη» Φθιώτιδα. Βέβαια υπάρχει και το προηγούμενο της Α. Παπαρήγα, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν γραμματέας του ΚΚΕ χωρίς να είναι βουλευτής και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος είχε ο Μ. Κωστόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν στη συνέχεια διεγράφη από το κόμμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά όπου κατέρχεται και η ευρωβουλευτής Δ. Μανωλάκου, παρότι το ΚΚΕ έχει ήδη βουλευτή (την Ε. Παντελάκη) στην περιφέρεια αυτή.

Από την Αʼ Θεσσαλονίκης αποχωρεί ο μέχρι τώρα βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης, αλλά το ψηφοδέλτιο ενισχύεται με την παρουσία της ίδιας της Α. Παπαρήγα. Η παρουσία αυτή έχει τη σημασία της, εάν συνυπολογιστεί ότι στην περιφέρεια αυτήν ποντάρουν πολλά τόσο ο Σ. Παπαθεμελής όσο και ο Γ. Καρατζαφέρης.

Στον θεσσαλικό κάμπο θα υπάρξει ανατροπή αφού ο Α. Σκυλλάκος επανακάμπτει στη Λάρισα όπου όμως θα είναι συνυποψήφιος με τον ήδη βουλευτή του νομού και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Δ. Τσιόγκα. Επειδή είναι απίθανο ο Περισσός να θυσιάσει ένα τόσο έμπειρο στέλεχος όπως ο Α. Σκυλλάκος, τότε το λογικό σενάριο είναι ότι ο Δ. Τσιόγκας θα αποχαιρετίσει τη Βουλή. Στο ΚΚΕ ελπίζουν βάσιμα ότι θα επανακτήσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και στους άλλους νομούς του κάμπου με τους Α. Κανταρτζή στα Τρίκαλα και τον Β. Μπούτα στην Καρδίτσα, ενώ στην Αχαΐα τη θέση του αποχωρούντος Π. Κοσιώνη αναμένεται να καταλάβει ο οικονομολόγος Ν. Καραθανασόπουλος.

Παρουσιάζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ η Α. Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι το 70% σχεδόν των υποψηφίων είναι εργατοϋπάλληλοι, μισθωτοί εργαζόμενοι, από τους οποίους το 35% έχει τελειώσει πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή. Το 40,48% όλων των υποψηφίων ανακηρύσσεται για πρώτη φορά. Περίπου το 20% είναι νέοι κάτω των 35 χρονών και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι κάτω από τα 30.

Το 6,10% των υποψηφίων είναι αγρότες, το 9% αυτοαπασχολούμενοι, το 7,07% συνταξιούχοι και το 2,20% είναι ηθοποιοί και γενικότερα καλλιτέχνες. Το δε ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 23%.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα δημοσιεύεται στις σελ. 23-24.


Σχολιάστε εδώ