Κάτω στον Πειραιά

Όπως προβλέπει ο νόμος, ο δήμαρχος συγκάλεσε διακομματική σύσκεψη για τη λήψη απόφασης η οποία θα δέσμευε και το δημοτικό συμβούλιο. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόεδρος της Νομαρχιακής Αʼ Πειραιά, Τάκης Μάλαγας, δήλωσε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να πάρει τον χώρο μπροστά από το «γιαπί» της Ραλλείου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, αφού σε όλες τις εκλογές αυτόν χρησιμοποιεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ τον ίδιο χώρο χρησιμοποιεί και ο υποψήφιος δήμαρχος που κατεβαίνει στις εκάστοτε δημοτικές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε λέγοντας ότι ακριβώς επειδή η ΝΔ μονοπωλεί τόσα χρόνια τον χώρο, τώρα θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όπως είπε, τόσα χρόνια είχε η ΝΔ τον χώρο επειδή είχε τον δήμο και της τον παραχωρούσε. Τώρα που έχει το ΠΑΣΟΚ τον δήμο δεν είναι φυσικό να τον πάρει έστω και για μια φορά το ΠΑΣΟΚ; διερωτήθηκε.

Τα άλλα κόμματα συμβιβάστηκαν να «στήσουν» εκλογικά κέντρα στην πλατεία Κοραή, όπως άλλωστε κάνουν συνήθως.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε πως, αν δεν δοθεί ο χώρος στο κόμμα του, θα θεωρηθεί αυθαιρεσία και απροκάλυπτη μεροληψία της δημοτικής αρχής προς το ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως βάσει του νόμου θα πρέπει να πάρει η ΝΔ τον χώρο επειδή έκανε πρώτη αίτηση στην Αστυνομία. Όμως το ΠΑΣΟΚ απάντησε πως έχει κάνει κι αυτό σχετική αίτηση, πλην όμως, σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου οι αιτήσεις δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν αν δεν συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων είναι και η παραχώρηση του χώρου από το δημοτικό συμβούλιο. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, αφού δεν έχει συνεδριάσει για το θέμα αυτό το ΔΣ, οι αιτήσεις είναι ως μη γενόμενες.

Μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, η συνεδρίαση διακόπηκε και θα επαναληφθεί το πρωί της Δευτέρας (αύριο δηλαδή). Ούτως ή άλλως όμως στις 12 το μεσημέρι θα γίνει και ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποκλειστικά για το θέμα αυτό.

// Κάποιοι για να αρθεί το αδιέξοδο πρότειναν να γίνει το ένα εκλογικό κέντρο σε προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου. Όμως τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Μ. Μπεντενιώτης ξεκαθάρισαν ότι ο χώρος αυτός πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, γιατί το Δημοτικό Θέατρο είναι ένα μνημείο το οποίο δεν πρέπει να… βεβηλώνεται ούτε να… χρωματίζεται.

Σίγουρα πρόκειται για πολύ σωστή απόφαση που εκθέτει εκείνους που έκαναν τη σχετική εισήγηση, αδιαφορώντας για τη σημασία και την ιστορική αξία του χώρου μπροστά στο κομματικό συμφέρον. Πολλές φορές στον Πειραιά παραδόθηκαν «τα άγια τοις κυσί», δεν χρειάζεται κι άλλη…

// Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά όμως, το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά φαίνεται… να ξυπνάει και να αξιοποιεί στελέχη που οι εκσυγχρονιστές τα είχαν βάλει στο… ψυγείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του αδιάφθορου και δυναμικού Σωτ. Περλικού, που ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Εκλογών στην Αʼ Πειραιά.

// Από το δημοτικό συμβούλιο τρία μέλη του «χρίστηκαν» υποψήφιοι και ένα ακόμα… προαλείφεται. Πρόκειται για τον Κυριάκο Μανωλάκο που θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, τη Βίκυ Λέανδρος και τον Κ. Ρεσβάνη, πρόεδρο του ΔΣ, που θα κατέβουν με το ΠΑΣΟΚ.

Στη λίστα της ΝΔ στη Βʼ Πειραιά φιλοδοξούσε να είναι υποψήφιος και άλλος ένας σύμβουλος του Φασούλα, ο Βασίλης Βουγιουκλάκης, ο οποίος αν δεν συμπεριλαμβανόταν τελικά θα… όδευε προς άλλο κόμμα, συντηρητικής πάντα κατεύθυνσης.

// Η συμμετοχή πάντως δύο στελεχών του συνδυασμού του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά άρεσε στον Φασούλα, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως δεν θα ήθελε μέλη του δημοτικού συμβουλίου να είναι υποψήφια γιατί αν εκλεγούν θα αδυνατίσει ο συνδυασμός. Βέβαια τα κομματικά επιτελεία είχαν άλλη άποψη και ο δήμαρχος έμεινε με το παράπονο…

// Ωστόσο η επιλογή Τζούμα και η αναβάθμιση Αρβανιτόπουλου έχει… θορυβήσει τους μανιάτες υποψήφιους της ΝΔ στην Αʼ Πειραιά, καθώς πιστεύουν πως ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί σε βάθος χρόνου μια… απομανιατοποίηση της εκλογικής αυτής περιφέρειας. Η είσοδος του Κυριάκου Μανωλάκου, που θα έχει και τη στήριξη του Μαντούβαλου, έχει ανησυχήσει τον Β. Μιχαλολιάκο, ενώ η παρουσία του Σ. Τζούμα, που αναμένεται να πάρει όλους τους… σταυρούς της Εκκλησίας, έχει ανησυχήσει τον έτερο πειραιώτη υφυπουργό, τον Γ. Καλό, ο οποίος στηρίζει τη δύναμή του σ’ αυτούς ακριβώς τους σταυρούς. Απειλητική για όλους είναι και η παρουσία του αεικίνητου Γιώργου Σαββόπουλου, ενώ το βράδυ της Πέμπτης ακουγόταν και το… σενάριο να γίνει… αλλαγή και να αντικατασταθεί κάποιος υποψήφιος ή υποψήφια με την Αγγελική Νικολούλη. Το σενάριο όμως της Νικολούλη «παίζει» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, γι’ αυτό και δεν… εγγυώμαστε ότι θα «βγει».

// Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές «εκπλήξεις» και οι όποιες αλλαγές του κυμάνθηκαν σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ του Πειραιά είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι φέτος το κόμμα θα πάει καλύτερα. Η πιο αναγνωρίσιμη συμμετοχή είναι αυτή του Μ. Μπεντενιώτη που άρχισε ήδη τις περιοδείες του σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Προχθές ήταν στα Καμίνια μαζί με τον Δημ. Παρασκευόπουλο, δημοτικό σύμβουλο του Φασούλα, ο οποίος μας είπε ότι όλη η βάση του ΠΑΣΟΚ κινείται δυναμικά με μοναδικό στόχο τη νίκη. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το όνομά του «έπαιξε» για το ψηφοδέλτιο, αλλά τελικά δεν συμπεριλήφθηκε, τόνισε ότι σημασία δεν έχει ποιος θα εκλεγεί αλλά να νικήσει το κόμμα. Αναφερόμενος δε στη στήριξή του προς τον Μπεντενιώτη, τόνισε ότι όπως ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές και τις φιλίες του, έτσι κι αυτός εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους, αλλά θα στηρίξει τον Μπεντενιώτη γιατί τον συνδέουν παλιοί δεσμοί και κοινοί αγώνες μαζί του.

// Άρχισε η εκταμίευση του δανείου που πήρε ο δήμος Πειραιά. Τα πρώτα χρήματα θα δοθούν στις δημοτικές επιχειρήσεις για να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι που έχουν κάτι… μήνες να δουν το… χρώμα του χρήματος.

// Με το που ο υδράργυρος άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου, ο δήμαρχος ενεργοποίησε το σχέδιο «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Έτσι, παρέμειναν ανοιχτά όλο το εικοσιτετράωρο τα 5 Δημοτικά Διαμερίσματα και τα 8 ΚΑΠΗ που διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες, ενώ μοιράστηκαν στους δημότες νερό και αναψυκτικά. Επίσης στο τηλέφωνο 1561 η Δημοτική Αστυνομία δεχόταν κλήσεις για βοήθεια.

// Την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στη δημοτική επιχείρηση Περάματος, περιμένει ο δήμαρχος Γιάννης Γλύκας. Σε σχετική δήλωσή του, μάλιστα, τόνισε:

«Η νέα δημοτική αρχή, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ξεκίνησε τις διαδικασίες μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης (ΔΕΑΠ) με σειρά ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Περάματος και προσφυγή στην περιφέρεια με ολοκληρωμένους πίνακες όλων των κατηγοριών των εργαζομένων, οι οποίοι και θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στο εργασιακό καθεστώς του Δήμου Περάματος».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, κατόρθωσε να πληρώσει μέχρι και σήμερα όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της δημαρχιακής του περιόδου προς τους εργαζόμενους της ΔΕΑΠ (μισθούς, δώρα, επιδόματα), καθώς και έναν μήνα από τις οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

// Το καλό να λέγεται: Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΕΠΕΠ, της περασμένης Παρασκευής, κατακυρώθηκε η διαφημιστική κάλυψης της πρόσοψης του «Πύργου του Πειραιά» στην εταιρεία TOP AKDOR αντί του ποσού των 357.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο χώρος είχε νοικιασθεί αντί 300.000 ευρώ, δηλαδή ο Στ. Μπρατσόλης πέτυχε αύξηση 20%. Η διάρκεια των μισθώσεων είναι ετήσια και αρχίζει στις 31 Αυγούστου.

Η διαδικασία υπήρξε απόλυτα διαφανής και έγινε με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, για πρώτη φορά είχαν κατατεθεί και εγγυητικές επιστολές από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό!

Να σημειώσουμε ότι η πρόσοψη του «Πύργου» ήταν πάντα σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαφημιστικών εταιρειών και το ότι κατάφερε -επιτέλους- φέτος ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό με συμφέροντες, για τον δήμο όρους και χωρίς… να ανοίξει μύτη σίγουρα καταγράφεται στα υπέρ του.

Εξάλλου, στις 3 Σεπτέμβρη η ΔΕΠΕΠ θα υποβάλει αίτηση αναστολής όλων των υποχρεώσεών της προς το Δημόσιο και την εφορία. Για να το πετύχει αυτό ζητά τη βοήθεια όλου του πολιτικού κόσμου της πόλης, προκειμένου να πάρει μια παράταση μέχρι τέλος του χρόνου για να μπορέσει να κάνει τις τροποποιήσεις και τις νομικές φόρμουλες που της έχουν ζητηθεί για να απεμπλακεί από την… μέγγενη της εφορίας. Το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, αφού υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο του Πρ. Παυλόπουλου που προβλέπει ρύθμιση των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων και διαγραφή κάποιων εξ αυτών. Μάλιστα, η εισηγητική έκθεση για το νομοσχέδιο ήταν θετική, αλλά δεν κατατέθηκε γιατί έκλεισε η Βουλή λόγω εκλογών.

// Στο Φισκάρδο έτρωγαν την Παρασκευή το μεσημέρι ψάρια και θαλασσινά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Κορυδαλλού Γιάννης Διάκος και ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, που ως γνήσιος Κεφαλονίτης δεν αφήνει να περάσει κανένα καλοκαίρι χωρίς να επισκεφτεί τον τόπο καταγωγής του.

Αντικείμενο της συζήτησης βέβαια οι επερχόμενες εκλογές και η δραστηριοποίησή τους από αύριο που θα έχουν επιστρέψει και οι δύο στις γραμμές της ΝΔ, όπου ανήκουν, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ