επί του πιεστηρίου

Όπως προσέχουμε το σπίτι μας, έτσι πλέον πρέπει να αναλάβουμε και την προστασία του χώρου όπου ζούμε… Παράλληλα η πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, όλοι μαζί, αφήνοντας στην άκρη τις κομματικές τους διαφορές, θα πρέπει να οργανώσουν σε άλλη βάση τη δασοπυρόσβεση και να δώσουν προτεραιότητα και βαρύτητα στην πρόληψη. Όλη η μάχη πρέπει να επικεντρωθεί στο να μην ανάψει φωτιά. Γιατί αν ανάψει δύσκολα τη σταματάς.

Όλα αυτά σημαίνουν ένα και μόνο. Ότι ΟΛΟΙ οι πολίτες πρέπει ν’ αφήσουμε τον καναπέ και να φρουρήσουμε τη ζωή μας. Και να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος, που βέβαια έχει τις υποχρεώσεις του, αλλά χρειάζεται πλέον και η δική μας συμμετοχή.

Από αρκετούς, κυρίως της αντιπολίτευσης, αλλά και από εφημερίδες, ακόμη και από συνταγματολόγους ειπώθηκε ότι ήταν συνταγματικό ατόπημα, που εξέθεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (από τον οποίο λένε περίμεναν, λόγω της προσωπικότητάς του, να αντιδράσει) η προαναγγελία της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος, κατ’ αυτούς, προκήρυξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Φαίνεται όμως ότι όλοι αυτοί έχουν ασθενή μνήμη. Και ξεχνούν ότι αυτό το… ατόπημα δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθηθεί η ίδια τακτική. Με πιο πρόσφατη περίπτωση το 1996, όπου ο Σημίτης είχε αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Το πληροφορήθηκε ο Αναστάσιος Πεπονής, υπουργός Βιομηχανίας τότε, ο οποίος δεν συμφωνούσε και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό, για να του εκφράσει τη διαφωνία του. Από τη συζήτηση που έγινε ο κ. Πεπονής φαίνεται ότι πείστηκε για τους λόγους της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές και εξερχόμενος του Μαξίμου έκανε την εξής δήλωση:

– Μου εξήγησε ο κύριος πρωθυπουργός γιατί πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές και βρήκα τους λόγους βάσιμους και λογικούς και συμφώνησα.

Αυτή η δήλωση δεν ήταν στην ουσία προκήρυξη εκλογών; Και τότε κανείς δεν μίλησε για… πραξικόπημα και ούτε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αντέδρασε…

Καμιά βέβαια πρωτοτυπία στις σημερινές αντιδράσεις. Είναι πλέον η συνήθης τακτική, όταν είσαι κυβέρνηση άλλα να λες και άλλα όταν είσαι αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στους πολιτικούς… Αρκετά, σου λέει, τόσα χρόνια η κοροϊδία…

Την παντελή αδιαφορία του κόσμου για τις εκλογές καταγράφει παλιός κεντρώος πολιτικός, που ταξίδευε μαζί με την παρέα του το βράδυ της Πέμπτης με το πλοίο «Αίολος Κεντέρης» από το Ρέθυμνο προς Πειραιά. Ήταν η ώρα των δελτίων ειδήσεων, που όλη η χώρα… κινείται στους ρυθμούς τους… Η τηλεόραση στην αίθουσα του πλοίου ήταν γυρισμένη στον ΑΝΤ1.

Για αρκετά λεπτά… παρακολουθούσε πόσοι θα δουν το δελτίο με τα των εκλογών. Ούτε ένας! Παρότι γύρω ήταν εκατοντάδες και άλλοι έπιναν καφέ, άλλοι συζητούσαν και άλλοι άκουγαν ραδιόφωνο.

Το μήνυμα βέβαια ήταν διπλό. Ένα το κρατούμενο, ότι τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν οι εκλογές, και δεύτερο, ότι τα κανάλια δεν επηρεάζουν! (Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν…)

Γίνεται κάποιος έλεγχος στα πλοία του Αργοσαρωνικού; Πρώτα εκείνες οι βλακώδεις προειδοποιήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες σε περίπτωση συναγερμού, που ουδείς κατανοεί τι λένε. Έπειτα η προτροπή «παρακολουθήστε» το πώς βάζουμε το σωσίβιο, όταν στα πλοία κανένας δεν δείχνει σε κανέναν πώς το φοράνε. Και τέλος, όλες αυτές οι σαχλές επισημάνσεις –σαχλές διότι ουδείς τις κατανοεί– γίνονται άπαξ. Και μάλιστα μισή ώρα πριν φθάσεις στον Πειραιά… Να υποθέσουμε ότι αυτή η περιοχή είναι το μόνο επικίνδυνο σημείο;

Άραγε εκεί στο ΠΑΣΟΚ, στις συσκέψεις με τους εκλογολόγους και τους αναλυτές, έχουν σκεφθεί ότι, αν έλειπε ο Καρατζαφέρης, ο Καραμανλής θα ήταν πάνω από πέντε μονάδες μπροστά; Και το πιο σημαντικό, που βεβαίως είναι μια ακόμη απόδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής του Γιώργου, ότι περισσότερη ζημιά έχει κάνει στην κυβέρνηση της ΝΔ ο Καρατζαφέρης απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ;

Το έχουν εξηγήσει εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη; Και τι σημαίνει για τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος; Να κερδίζει περισσότερο από τη φθορά της κυβέρνησης ο ΛΑΟΣ και πολύ λιγότερο η αξιωματική αντιπολίτευση;

Άλλος ένας πολιτικός, ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολος Ανδρεουλάκος αποφάσισε να… αποστρατευθεί. Επτά φορές εκλέχθηκε βουλευτής, κλείνει την πολιτική του καριέρα με μια απόλυτα πετυχημένη θητεία ως υφυπουργός, όπου ενίσχυσε σημαντικά τον ρόλο των ΚΕΠ, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.

Ένας δικός μας άνθρωπος, φίλος αγαπητός και άξιος συνεργάτης, ο Σωτήρης Τζούμας, κατεβαίνει στις εκλογές με τον συνδυασμό της ΝΔ της Α΄ Πειραιά.

Μην ξεχάσετε να τον… σταυρώσετε.

Καιγόταν το σπίτι τους, ο δήμος τους, ο νομός τους και αυτοί… ουρά κάθονταν όλοι, νομάρχες και δήμαρχοι, τη νύχτα των πυρκαγιών να βγουν στα κανάλια, αντί να τρέξουν να βοηθήσουν τους συνδημότες τους… Καλά, η προβολή είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει;


Σχολιάστε εδώ