Εμφύλιος βιομηχάνων για τις πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αφού ενσωματώνει πλέον όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και όχι μόνο τη βιομηχανία) σχολίασε την προκήρυξη των εκλογών με μια δήλωση που θεωρήθηκε «αιχμηρή» προς την κυβέρνηση, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράζεται με «αντιπολιτευτικούς» τόνους, οι οποίοι έχουν ενοχλήσει αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΕΒ.
«Οι εκλογές είναι αφετηρία για αλλαγές», τόνισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της άρτι εξαγορασθείσης από τη Marfin βιομηχανίας τροφίμων Vivartia. «Η λαϊκή ετυμηγορία δίνει πάντα μια διέξοδο στην πολιτική δυσπραγία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλόπουλος και η δήλωσή του αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς σαν «καρφί» προς την κυβέρνηση, την οποία στο παρελθόν έχει επικρίνει για ατολμία, αλλά ακόμη και για αδυναμία να προωθήσει την πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση ή και τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που περιμένουν οι βιομήχανοι απʼ όλες τις κυβερνήσεις στο Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Επιχειρηματίες που εκφράζονται με σαφήνεια στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους κατά του κ. Δασκαλόπουλου και των επιλογών του, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση με αφορμή τη γνωστή υπόθεση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ στο γάλα, τονίζουν στο «Π» ότι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ δεν είχε κανέναν λόγο να περιλαμβάνει αντικυβερνητικές αιχμές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έξαρσης των πολιτικών παθών, όπου κάθε δήλωση αναλύεται με ιδιαίτερη προσοχή από τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο ΣΕΒ επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα και χρειάζεται να διευρύνει την επιρροή του για να γίνει μέρος της λύσης των προβλημάτων που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Και σ’ αυτήν την ευαίσθητη φάση δεν έχει κανέναν λόγο να παγιδεύεται στην προσωπική βεντέτα του κ. Δασκαλόπουλου με την κυβέρνηση, που αφορά μόνο τον ίδιο και τον όμιλό του, εκτιμούν στελέχη του ΣΕΒ που κρατούν αποστάσεις από τον κ. Δασκαλόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών του ΣΕΒ συμμερίζεται την εκτίμηση του κ. Δασκαλόπουλου ότι η κυβέρνηση είχε «κολλήσει» τους τελευταίους μήνες στο τέλμα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που δεν επέτρεπε την παραμικρή πρόοδο σε καίρια θέματα της οικονομικής πολιτικής. Από την άλλη, όμως, θεωρούν ότι, με τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του που είχαν σαφώς αντιπολιτευτική χροιά, ο κ. Δασκαλόπουλος κινδυνεύει να αποξενώσει τον ΣΕΒ από την κυβέρνηση.
Η εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΕΒ, ιδιαίτερα μετά το deal του κ. Δασκαλόπουλου με τη Marfin, που τον μετέτρεψε από ιδιοκτήτη ομίλου σε απλό μάνατζερ, θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Vivartia είναι πρόεδρος του ΣΕΒ υπό προθεσμία και το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί στις αρχαιρεσίες της άνοιξης του 2008 από νέο πρόσωπο, πιθανότατα τον κ. Θεόδωρο Φέσσα της Info-Quest, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και θεωρείται ότι έχει τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματία που μπορεί να εκφράσει καλύτερα τη μετάλλαξη του ΣΕΒ από σύνδεσμο βιομηχανιών σε πολυσυλλεκτικό εργοδοτικό φορέα.
Αναφανδόν υπέρ ΝΔ
η Citigroup
Σε κάθε περίπτωση, για τους περισσότερους εκπροσώπους του εγχώριου επιχειρείν το προτιμότερο μετεκλογικό σενάριο είναι μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα μπορέσει με νωπή λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην περιστολή των κρατικών δαπανών, τη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, την εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού με επώδυνα μέτρα και την ελαστικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Απευκταίο χαρακτηρίζεται στους επιχειρηματικούς κύκλους το σενάριο της οριακής νίκης της ΝΔ, καθώς μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία εκτιμάται ότι δεν θα έχει το πολιτικό κεφάλαιο που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, τη στιγμή μάλιστα που θεωρείται περίπου βέβαιη μια νέα προσφυγή στις κάλπες το 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Καθαρά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας τοποθετούνται και οι ξένοι τραπεζίτες. Μάλιστα, η Citigroup, η οποία έχει δεσμούς με αρκετά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της απερχόμενης κυβέρνησης και «κρατικούς» τραπεζίτες, δεν δίστασε να εκδηλώσει ανοικτά τις προτιμήσεις της, τονίζοντας σε ανάλυσή της ότι «η επέκταση της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και ίσως την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».
Κοινό μυστικό είναι, άλλωστε, στη χρηματιστηριακή αγορά, ότι στην επόμενη θητεία της, εφόσον επικρατήσει στις εκλογές, η ΝΔ θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και άλλων θεωρούμενων στρατηγικών επιχειρηματικών μονάδων του Δημοσίου, όπως ο ΟΤΕ και οι οργανισμοί των λιμανιών. Άλλωστε, με την τελευταία τροποποίηση του νόμου περί ΑΕ, που ήταν μια από τις έσχατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προ των εκλογών, γίνεται δυνατή η διατήρηση των προνομίων της καταστατικής μειοψηφίας από πλευράς του Δημοσίου, με την κατοχή μόνο του 20% των μετοχών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει νέα μείωση της συμμετοχής του κράτους σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι παραδοσιακοί έλληνες τραπεζίτες αντιμετωπίζουν πλέον με αρκετή επιφυλακτικότητα την κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι αφενός μοιράζει την πίτα των μεγάλων τραπεζικών εργασιών προς όφελος κυρίως των ξένων τραπεζών, ενώ παράλληλα δείχνει να ευνοεί την εισροή ξένων ή εφοπλιστικών κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και γενικότερα στην επιχειρηματική ζωή της χώρας. Αποκορύφωμα αυτής της υπόγειας αντιπαράθεσης θεωρείται από πολλούς στην τραπεζική αγορά ότι ήταν το… διακριτικό πριόνισμα της κυβέρνησης στη διάρκεια της πολιτικής κρίσης με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.
Μάλιστα, ορισμένοι τραπεζίτες εκφράζουν ανησυχίες ότι δεν θα έχουν την προστασία της κυβέρνησης, αν οι τράπεζές τους γίνουν στόχοι εξαγοράς από ξένα πιστωτικά ιδρύματα ή νεόκοπες τραπεζικές δυνάμεις που διακινούν το «νέο χρήμα» των εφοπλιστών…


Σχολιάστε εδώ