ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ…

Το σκεπτικό που περιλαμβάνει το επιχείρημα είναι ότι ο Καραμανλής δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να πάει σε επιλεγμένου χρόνου εκλογική αναμέτρηση που θα χάσει, άρα αφού διαλέγει τον χρόνο σημαίνει ότι είναι βέβαιος πως θα κερδίσει. Σωστό. Αλλά αυτό το σκεπτικό καταργεί τη λειτουργία της δημοκρατίας και τον ρόλο των εκλογών. Αν όλα είναι προδιαγεγραμμένα και βασίζονται σε κανόνες ψυχολογίας των μαζών και του ρόλου των μέσων ενημέρωσης, δεν χρειάζονται οι εκλογές, εκτός και αν αυτές προβάλλονται και χρησιμεύουν μόνο ως άλλοθι ύπαρξης μιας δημοκρατίας που λειτουργεί από μόνη της, στον αυτόματο πιλότο.

Πρόκειται λοιπόν για ένα εξυπνακίστικο επιχείρημα, υπονομευτικό και προσβλητικό για τη δημοκρατία, πρόκειται για ένα «κλείσιμο του ματιού», μια ελαφρών βαρών ανώδυνη μαγκιά σαν κι αυτές που εκπέμπει το «φιζίκ» του πρωθυπουργού. Άλλωστε και ο ίδιος ως φυσική κίνηση συνεννόησης με το ακροατήριο, ή μέρος του ακροατηρίου, δεν αποφεύγει να κλείνει το μάτι, όπως έκανε τη Δευτέρα σε μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του. Κάτι που το «έπιασε» η κάμερα κι αν δεν ήταν συνεννοημένο γι’ αυτό ακριβώς το έκανε ο πρωθυπουργός, για να το πιάσει η κάμερα. Σωστό λοιπόν κατ’ αρχήν. Κανείς δεν κάνει πρόωρες εκλογές για να τις χάσει. Μπορεί να τις χάσει «και στην ώρα τους», αν η ερμηνεία της έκφρασης έχει να κάνει με τη συμπλήρωση του ορίου της τετραετίας. Όπως και να τις κερδίσει στην ώρα τους. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του ότι η πολλή άνεση ταυτίζεται με την αλαζονεία, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον κόσμο. Το εκλογικό σώμα θέλει μεν σιγουριά, θέλει την αποφασιστικότητα που εκπέμπει συχνά ο πρωθυπουργός, αλλά δεν θέλει την υπερβολική άνεση που παραπέμπει σε «δεδομένα», σε αδιαφορία και σε υποβάθμιση του αντιπάλου. Και αν σήμερα όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε άνετη νίκη της ΝΔ, τίποτα δεν πείθει ότι αυτές οι ενδείξεις δεν μεταβάλλονται μέσα στις μέρες (όσο λίγες κι αν είναι αυτές) που απομένουν ως τις εκλογές, μια και το εκλογικό σώμα επηρεάζεται από παράγοντες και λεπτομέρειες που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.

Αυτό, σε ό,τι αφορά στη Νέα Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, θα έλεγε κανείς πως δεν πιστεύουν ακόμα ότι θα γίνουν εκλογές. Υπάρχει μια χαλαρότητα, ενώ καθυστερεί κατά εντυπωσιακό τρόπο η προβολή του προγράμματος του κόμματος, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν οι ψηφοφόροι τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα θέματα και κυρίως για εκείνα στα οποία αναφερόμενη η ΝΔ ισχυρίζεται ότι έχει κάνει σημαντικό έργο. Εκείνα για τα οποία ζητάει ανανέωση της λαϊκής εντολής και άνεση για επέκταση των μεταρρυθμίσεων. Ίσως περιμένει να κάνει έντονη την αντεπίθεσή του τις τελευταίες μέρες.

Αλλά αυτό έχει τον κίνδυνο να βρεθεί σε ήδη διαμορφωμένο κλίμα και η προβολή των θέσεών του, ακόμη κι αν αυτές είναι άριστες, να πέσει στο κενό ή να μη βρει τον χώρο που πρέπει για να πείσει το εκλογικό σώμα. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την Ανεργία, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που, ακόμα κι αν έχουν ακούσει κάτι πρόσφατο, μπερδεύουν τις θέσεις αυτές με την πολιτική που ασκήθηκε τη δεύτερη τετραετία Σημίτη, πολιτική που τους απομάκρυνε από το ΠΑΣΟΚ και τους έφερε κοντά στον Καραμανλή και εξ αυτού στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εξηγήσει πολλά πράγματα, ενώ η συνεχής εμφάνιση στις τηλεοράσεις στελεχών της φιλελεύθερης διακυβέρνησης Σημίτη μάλλον καθιστούν συμπαθή τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, για παράδειγμα, παρά τον αναδεικνύουν ως απειλή για τα λαϊκά εισοδήματα.

Επίσης, είναι προφανές (θα έπρεπε και στο ΠΑΣΟΚ να είναι) ότι εκλογές με σημαία τα ομόλογα και τον κ. Ζορμπά δεν κερδίζονται. Χρειάζεται πλαίσιο και κυρίως θέμα, κι αυτά να αποτελούν τα συνοδευτικά μέρη του πλαισίου. Το πλαίσιο διεκδίκησης και πρότασης του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία δεν είναι ακόμα ούτε ορατό ούτε κατανοητό. Και οι μέρες που μένουν δεν είναι πολλές.


Σχολιάστε εδώ