Διάλογος με τον περιπτερά

Εφημερίδες «γεμιστές», ευρώ τόσα. Εφημερίδες σκέτες, στη μισή τιμή. Έκδηλη η δυσφορία μου έγινε αντιληπτή από τον περιπτερά, ο οποίος με ρωτά: «προς τι η δυσφορία;». Σκέπτομαι, του λέω, ποιες εφημερίδες είναι οι καλύτερες, οι γεμιστές ή οι σκέτες, οι ακριβές ή οι φτηνές.

Ο περιπτεράς ενοχλημένος μου απαντά με ειρωνικό ύφος. «Κρίμα που, ενώ φαίνεσαι έξυπνος άνθρωπος, δεν καταλαβαίνεις ότι οι ακριβές είναι για τους πλούσιους και οι φτηνές για τους φτωχούς. Οι πλούσιοι αγοράζουν τις… γεμιστές εφημερίδες, ενώ οι φτωχοί αγοράζουν τις φτηνές, τις σκέτες».

Ενοχλημένος κι εγώ, του απαντώ με το ίδιο ύφος:

«Αυτό που λες θέλει διευκρίνιση: οι πλούσιοι στο μυαλό ή οι φτωχοί στο μυαλό;».

«Σε αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω», μου λέει ο περιπτεράς. «Εκείνο που ξέρω είναι ότι πουλάω περισσότερες γεμιστές και λιγότερες σκέτες».

«Τώρα συνεννοηθήκαμε», του ανταπαντώ, «τώρα η συζήτηση γίνεται σε άλλη βάση».

«Δηλαδή τι εννοείς;».

«Όπως είναι γνωστό, την πλειοψηφία του λαού την αποτελούν οι φτωχοί στην τσέπη και τη μειοψηφία οι πλούσιοι στην τσέπη».

«Αυτό είναι γνωστό».

«Ναι, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι γνωστό ότι οι πλούσιοι στο μυαλό είναι εκείνοι που αγοράζουν τις σκέτες και οι φτωχοί στο μυαλό είναι εκείνοι που αγοράζουν τις γεμιστές.

Έτσι, δεν συμπεραίνεις ότι η τσέπη με το μυαλό είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη;».

«Μα τον Ερμή, με μπέρδεψες περισσότερο με τους πλατωνικούς σου διαλόγους».

«Δεν σε μπέρδεψα καθόλου. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το περιεχόμενο των εφημερίδων (ειδήσεις, ψυχαγωγία και πάσης φύσεως κείμενα) είναι ίδιο τόσο στις σκέτες όσο και στις γεμιστές, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να επιλέξεις τις φτηνές, αποφεύγοντας τα διάφορα γυαλιστερά δολώματα (CD κ.λπ.) σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ψαράδες για να ψαρεύουν τους χάνους. Ο έξυπνος αναγνώστης δεν ”τσιμπάει”».

«Οι παραβολές σου με μπέρδεψαν περισσότερο».

«Για να σε ξεμπερδέψω, σου το κάνω λιανά. Με βάση τα όσα σου έλεγα πριν, οι φτωχοί στην τσέπη αγοράζουν τις περισσότερες και τις ακριβές, δηλαδή τις γεμιστές, ενώ οι πλούσιοι στο μυαλό τις λιγότερες, τουτέστιν τις φτηνές, τις σκέτες».

«Τώρα έγινες κατανοητός».

«Εγώ, αγαπητέ μου, δεν ανήκω στην κατηγορία ούτε των φτωχών στο μυαλό ούτε των πλούσιων στην τσέπη και αγοράζω, όπως πάντα, τις φτηνές».

«Καλό διάβασμα», μου ευχήθηκε ο περιπτεράς.

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ