XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές επηρεασμένοι από το καλό κλίμα των διεθνών αγορών προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 4.677,73 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,92%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,02%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,40%, ενώ ο FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,87%. Την επομένη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.689,11 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 0,24%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 319,9 εκατομμύρια ευρώ. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι Unibrain, Ευρωσυμμετοχές και Σφακιανάκης, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Λανακαμ (Κ), Βαράγκης και Ατλάντικ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία στο άνοιγμα επικράτησε ελεύθερη πτώση, συνοδευόμενη από καθίζηση όλων των επιμέρους δεικτών, στη συνέχεια το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο αγγίζοντας τα όρια του κραχ, με μετοχές όπως οι Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου να αγγίζουν τα -7,6%, -6,6% και -6,7% αντίστοιχα, ενώ προς το κλείσιμο έγινε προσπάθεια να μαζευτούν λίγο τα πράγματα, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κάθεται τελικά στις 4,523.28 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 3,54 % και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα υψηλά επίπεδα των 952,968 εκατ. ευρώ. Από τις 298 μετοχές που διακινήθηκαν, 15 σημείωσαν άνοδο, 271 υποχώρησαν, ενώ η τιμή 12 παρέμεινε σταθερή.

> Τάζουν ενώ δεν έχουν να δώσουν, μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις, ενώ οι επιταγές τους είναι ακάλυπτες. Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον ανέξοδο δρόμο της παροχολογίας, χωρίς όμως να ενημερώνει από πού αντλεί τέτοια αισιοδοξία, εκτός και αν η φημολογούμενη μετεκλογική καταιγίδα φόρων αποτελεί πλέον προειλημμένη απόφαση.

> Η αγορά έδωσε και πάλι την απάντηση! Την ίδια στιγμή που ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για τη καλή προοπτική της οικονομίας, την θετική πορεία της ανάπτυξης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑ κατέγραφε πτώση περίπου 4%.

> Εκβιαστικά διλήμματα ή επιχειρηματικά ρίσκα; Κάτι δεν μας πάει καλά με τις ανακοινώσεις – διαρροές των Ευρωσυμμετοχών! Τι μπορεί να σημαίνει «… σε περίπτωση που η διευθέτηση (δάνειο από την ATEbank) επιτευχθεί…»; Αλήθεια ποια η πορεία των διαπραγματεύσεων, σχετικά με το «πράσινο» δάνειο της εποχής Λάμπρου, που είχε περάσει μέσω του συστήματος αΰλου της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ και το οποίο δεν καλύπτεται πλέον από τις μετοχές που είχαν δοθεί αρχικά ως εγγύηση;

> Να τι μπορεί να κάνουν τα κάθε είδους «χρωστούμενα»! Η καταβολή έκτακτου φόρου, προηγούμενων χρήσεων, ήταν η αιτία που τα καθαρά κέρδη της Aspis Bank παρουσίασαν πτώση, σε σχέση με το αντίστοιχο α’ εξάμηνο 2006.

> Μπορεί η χρηματική βοήθεια με τη μορφή προκαταβολών από το Δ’ ΚΠΣ να μην επιβαρύνει άμεσα το κράτος, οι εισροές όμως πόρων από το Γ’ ΚΠΣ, με την εθνική συμμετοχή, κοστίζουν πολύ ακριβά.

> Μέχρι πότε οι εποπτικές αρχές θα επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη διαρροή φημών και σεναρίων; Οι συνήθεις ύποπτοι, για να ενισχύσουν εν όψει εκλογών το «επιχειρηματικό προφίλ» της κυβέρνησης, θυμήθηκαν ακόμα και το πολυδιαφημισμένο deal μεταξύ Εθνικής και Alpha.

> Δεν είναι τόσο η μείωση στην τιμή στόχο, που ανησυχεί, όσο οι εκτιμήσεις για τα προ φόρων και τόκων κέρδη 2007-2009! Περί της έκθεσης της Goldman Sachs για τα ΕΛΠΕ ο λόγος.

> Δανειολήπτες δύο ταχυτήτων και στον ΟΕΚ, καθώς ο παλιός μόνο αλλιώς δεν φαίνεται να είναι! Η μείωση των περιθωρίων κέρδους που εφαρμόζουν οι εμπορικές τράπεζες, στα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια, δεν έχει αναδρομική ισχύ.

> Μπορεί τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής να αναμένονται αυξημένα, σημαντικό όμως μέρος αυτών προέρχονται τόσο από την πώληση του μεριδίου στον Ηρακλή όσο και από μη επαναλαμβανόμενες χρηματοποικονομικές συναλλαγές.

> Για να δούμε αν η έλλειψη ρευστότητας από τους υποψήφιους αγοραστές, σε συνδυασμό με τη δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων, είναι πλέον ικανές να «αντισταθμίσουν» τόσο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών όσο και εκείνη στις τιμές των οικοδομικών υλικών;

> Κόντρα στο αρνητικό κλίμα των χρηματαγορών η ΜIG προχώρησε σε μια κίνηση «ματ», καθώς, μετά την πρόσφατη εξαγορά της Vivartia, απέκτησε ποσοστό στον ΟΤΕ.

> Δεν ξέρουμε τι γράφουν οι στημένοι κονδυλοφόροι της διαπλοκής σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αυτό όμως που λένε οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι οι κλιμακώσεις και οι διαβαθμίσεις ανάλογα με την κατανάλωση θα είναι και πάλι εις βάρος των μικρο-καταναλωτών.

> Το ύψος της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, σε σχέση με την εμπορική αξία των ακινήτων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επικείμενης «φούσκας» για την εγχώρια αγορά στεγαστικών δανείων.

> Εν όψει εκλογών και για κάθε ενδεχόμενο, οι κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες είναι έτοιμες να δώσουν στην κυβέρνηση «χείρα» βοηθείας!

> Μήπως και αυτό δεν αποτελεί προεκλογικό ρουσφέτι; Για πολλοστή φορά η παράταση υπαγωγής, στη ρύθμιση καταβολής εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση κατά το δοκούν.

> Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επιχειρηματικά deals και εισαγωγές εταιρειών αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την αστάθεια που επικρατεί στην εγχώρια χρηματαγορά.

> Με ζημιές πρώτου εξαμήνου περί τα 21 εκατομμύρια ευρώ, σαν πολλά δεν είναι 12,3 που δαπανήθηκαν στο πλαίσιο της αλλαγής ονόματος από τη Wind;

> Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο των επικείμενων αυξήσεων που ζητούν οι ιδιοκτήτες κλινικών; Μα οι καταναλωτές! Προς όφελος ποιων; Μα των μεγαλομετόχων, που τυχαίνει να είναι γιατροί.

> Τι και αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαθέτει ένα ογκωδέστατο φάκελο, σχετικά με το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ που είχε αγοράσει το ΤΣΠΕΑΘ από τη χρηματιστηριακή «Τρωύλος»; Τι και αν η υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει ανακαλύψει καταθέσεις στην Ελβετία; Τι και αν η ομάδα Ζορμπά επεκτείνει τους ελέγχους της και σε αυτή την υπόθεση; Ο κολλητός του κ. Αλογοσκούφη, ο καρεκλοκένταυρος του δεξιού ομίλου μέσων ενημέρωσης, παραμένει ακόμα στη θέση του.

> Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να συνέβαλαν στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στη χώρα, όμως τα περισσότερα από τα ολυμπιακά ακίνητα παραμένουν στο έλεος των κάθε λογής ημέτερων καιροσκόπων.

> Τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει! Μπορεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Hellas on Line, Τeledome και Unibrain να αποφάσισαν τη συγχώνευσή τους, όμως το «παιχνίδι» αναμένεται να γίνει από τους ελεγκτικούς οίκους, οι οποίοι και θα αποφανθούν για το δίκαιο -εύλογο των αποτιμήσεων.

> Ποιοι ευθύνονται για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των εταιρειών – υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα;

> Διεθνή, τουρκικά ή κάτι άλλο; Αλήθεια, σε ποια λογιστικά πρότυπα είναι βασισμένα τα αποτελέσματα α΄εξαμήνου της Finansbank;

> Μετά και τις νέες διαρροές από την κατάθεση Πρινιωτάκη, σχετικά με το μέγα σκάνδαλο των ομολόγων, πώς μπορούμε να διαφωνήσουμε με τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση;

> Μα ήταν ημερομηνία αυτή που η Marfin Investment Group διάλεξε να πραγματοποιήσει την επαναληπτική γενική της συνέλευση; Τελικά από τις 14/08 μεταφέρθηκε στις 3/09, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας!

> Από ό,τι φαίνεται ο αρμόδιος Υποδιοικητής της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ ξέρει καλά ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο ποινικό δικαστήριο, κατά των πρώην στελεχών της εν λόγω εταιρείας, δεν είναι ικανά να σταθούν και στο επερχόμενο αστικό! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι καλοκαιριάτικα απαίτησε από την Διεύθυνση Εσωτερικού ελέγχου να ψάξει να βρει ό,τι ακόμα μπορεί;

> Εβδομάδα «ενέσεων» ήταν αυτή που πέρασε για τις χρηματαγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης, «μοίρασαν» άφθονο χρήμα.

> Μόνο καλές δεν ήταν οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ, σχετικά με την πορεία της ημερήσιας ζήτησης αργού πετρελαίου για το 2007 και 2008, καθώς η εκτιμώμενη αύξηση, κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια, αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις χώρες που εξαρτώνται από αυτό, όπως η Ελλάδα.

> Πολλά, ενδιαφέροντα, θετικά και αρνητικά, που χρίζουν όμως περισσότερων διευκρινίσεων, περιλαμβάνει η αναμόρφωση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών. Στα καλά του νόμου συμπεριλαμβάνονται: 1) η εισαγωγή προνομιούχων μετοχών με προτεραιότητα συμμετοχής σε κέρδη, 2) η αναμόρφωση του άρθρου για τις ίδιες μετοχές και 3) η μείωση των ποσοστών για την άσκηση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. Στα υπό διερεύνηση σημεία του νόμου είναι: 1) η μη απαίτηση του ελέγχου νομιμότητας από τη Διοίκηση για την τροποποίηση του καταστατικού 2) η δυνατότητα εξαγοράς των μετοχών της μειοψηφίας και 3) η αντικατάσταση της ειδικής ευθύνης του διευθύνοντος συμβούλου με διαβάθμιση. Τέλος στα αρνητικά του νόμου: 1) η αλλαγή στην διαδικασία μείωσης του κεφαλαίου χωρίς να είναι απαραίτητη η έκθεση ορκωτού ελεγκτή, 2) η δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης και 3) η δυνατότητα των πρακτικών «διά περιφοράς».


Σχολιάστε εδώ