Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Κι αν την περασμένη εβδομάδα λέγαμε πως συγκριτικά το ΧΑ επέδειξε ωριμότερη και ψυχραιμότερη συμπεριφορά στην κρίση, σε σχέση πάντα με μεγαλύτερες, αρχαιότερες και πάντως πολύ πιο ανεπτυγμένες αγορές της διεθνούς σκηνής, οι τελευταίες ημέρες ήρθαν να ανατρέψουν αυτές τις καλές εντυπώσεις και να δικαιώσουν μόνον εκείνους που είχαν προνοήσει να διακρατήσουν ρευστότητα και να… «απαλλαγούν» εγκαίρως από «ευάλωτες» μετοχές και θέσεις.

– Ούτε καν η αργία του Δεκαπενταύγουστου δεν στάθηκε ικανή να αποφορτίσει το κλίμα, αφού στο άνοιγμα της Πέμπτης οι ευρωαγορές φρόντισαν να κατακρημνιστούν και να συμπαρασύρουν το ελληνικό χρηματιστήριο.

– Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι τόσο η χωρίς αντιστάσεις υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα ακόμα και των 4.500 μονάδων, όσο οι μεγάλες απώλειες στους δείκτες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν ενδοσυνεδριακά ακόμα και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

– Το ερώτημα και το στοίχημα, αν θέλετε, των επόμενων ημερών έγκειται στο να διαπιστώσουμε κατά πόσον αυτές οι σημαντικότατες απώλειες σε πάμπολλους τίτλους-πρωταγωνιστές των τελευταίων εβδομάδων υπήρξαν το αποτέλεσμα πανικόβλητων και άκριτων εντολών εκποίησης θέσεων ή ήταν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού αποκόμισης ρευστότητας και ίσως κατοχύρωσης έστω μέρους των κερδών των προηγούμενων μηνών! Εφόσον ισχύει τελικά αυτό το δεύτερο σενάριο έχει καλώς. Στην αντίθετη περίπτωση, πολύ φοβάμαι πως όσοι πίστεψαν εσχάτως στη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς μάλλον δεν διδάχθηκαν και πολλά από τα προηγούμενα 4 – 5 «πέτρινα» χρόνια.

– Αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και κυρίως τη ρευστότητα -όσοι έχουν- τότε, με το σκεπτικό ότι η τρέχουσα κρίση θα χρειαστεί έναν κάποιο χρόνο για να ξεπεραστεί, οφείλουμε να χαράξουμε μια επενδυτική στρατηγική που πάντως δεν αλλάζει και πολύ ως προς τη βασική της φιλοσοφία: ούτε τώρα πρέπει να κυνηγάει κανείς τίτλους για τους οποίους τα μόνα στοιχεία που έχει είναι τα πλείστα όσα σενάρια κυκλοφορούν στους διαδρόμους και στα τηλέφωνα (!), ούτε πρέπει να παραβλέπει τα θετικά θεμελιώδη κάποιου τίτλου ή τις ανακοινώσεις επιχειρηματικών κινήσεων με μέλλον. Αν και ειδικά γι΄ αυτές τις τελευταίες ο καιρός και οι οιωνοί δεν ενδείκνυνται!

ΥΓ.: Επειδή όλα της έλειπαν της Σοφοκλέους (σ.σ.:, είπαμε, επιμένουμε κλασικά…), φαίνεται πως θα της έρθουν «κουτί» και οι επερχόμενες εκλογές. Προσοχή τις επόμενες ημέρες γιατί είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις να ακούμε τα μύρια όσα για «κρατικόχαρτα», «μπλε» και «πράσινους» τίτλους κι άλλα τέτοια γραφικά…


Σχολιάστε εδώ