ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ «2» ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥΣ!

Εκτίμηση βασιζόμενη στα ευρήματα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη Ιούλη, αλλά και ποιοτικών ερευνών που έγιναν ακόμα και τον Αύγουστο, τουλάχιστον απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εκτίμηση βασιζόμενη επίσης και στη μεγάλη υπέρ του Καραμανλή υπεροχή έναντι του Γ. Παπανδρέου, αλλά και στη σημαντική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε δύο σοβαρά ποιοτικά στοιχεία:

• Την «ικανότητα διακυβέρνησης», ένα ποιοτικό στοιχείο που συνήθως «συμπίπτει» με την τελική διαφορά στην πρόθεση ψήφου.

• Την παράσταση νίκης, ένα εύρημα που δεν έχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον διαψευστεί…

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, οι εκτιμήσεις που «παίζουν» στα εκλογικά επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων είναι:

• Στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης τονίζουν ότι σήμερα η υπέρ τους διαφορά «παίζει μεταξύ 1,5-2 μονάδων, που με την αναγωγή λένε πως μπορεί να φτάσει ακόμα και στις 3-3,5 μονάδες! Σύμφωνα με ορισμένες άλλες προσεγγίσεις, η σημερινή διαφορά κυμαίνεται στις 2,3-2,5 μονάδες. Ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικού αναλυτή, με τον οποίο συνεργάζεται το Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ δύσκολο να «καβαλικέψει» το πάνω από 40%, ενώ η ΝΔ μπορεί να «παίξει» με ποσοστό πέριξ του 43% (σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 6).

• Στη Χαρ. Τρικούπη κυριαρχούν η αμηχανία και ο αιφνιδιασμός, παρά τις τεχνητές «ενέσεις αισιοδοξίας» που γίνονται κυρίως απ’ τον Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του. Κατά την έκφραση μάλιστα κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, «η ψυχολογία μας είναι χάλια κι αν η υπέρ της ΝΔ διαφορά ήταν 1 μονάδα, μετά τις απογοητευτικές εμφανίσεις των στελεχών μας Πέμπτη και Παρασκευή θα έχει γίνει 2 μονάδες»! Το ίδιο στέλεχος μάς υπογράμμισε ότι «κυριολεκτικά μας τρόμαξε η αναγγελία των εκλογών, παρότι τις ζητούσαμε επί μήνες, αιφνιδιαστήκαμε»!

• Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ήδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και παρά τη φούρια της προεκλογικής περιόδου γίνεται -ατύπως πλην ουσιαστικά- συζήτηση για την «επόμενη ημέρα». Ακόμα και η τοποθέτηση του Γ. Ραγκούση στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Χαρ. Τρικούπη, κατά τις εκτιμήσεις πολλών στελεχών, σηματοδοτεί την πρόθεση του Γιώργου να έχει μετά τις εκλογές μια συμπαγή ομάδα… μουτζαχεντίν τουλάχιστον 20-25 βουλευτών για να μπορέσει να ελέγξει τις εξελίξεις και να μπλοκάρει κάθε απόπειρα αμφισβήτησής του. Απόπειρα που το επιτελείο του Γιώργου θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνει, βασικά απ’ τον Β. Βενιζέλο, που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί να διαδεχθεί τον Γιώργο σε περίπτωση ήττας, αλλά και απ’ την Άννα Διαμαντοπούλου (σχετικό ρεπορτάζ και στην 6η σελίδα).

Πού θα πάει
ο δικομματισμός;

Σύμφωνα εξάλλου με εκτιμήσεις και αναλύσεις αναλυτών εταιρειών δημοσκοπήσεων, το άθροισμα του δικομματισμού δύσκολα θα είναι πάνω από 82-83%. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον η επόμενη Βουλή προκύψει πεντακομματική και η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι μικρή, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ενδέχεται να είναι οριακή. Τότε όμως θα είναι και πολιτικά και ψυχολογικά άσχημη η κατάσταση για τη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για κυβέρνηση υπό προθεσμία και θεωρούν πως αναπόφευκτα θα ξαναπάμε σε εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «Μήνυμα των εκλογών που μπορεί να είναι ο Καρατζαφέρης», εννοώντας πως αν και ο ΛΑΟΣ μπει στη Βουλή και έχουμε πεντακομματική Βουλή, θα έχουμε μήνυμα χτυπήματος του δικομματισμού.

Γενικά υπάρχει μια διάχυτη εκτίμηση ότι υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να ευνοηθούν τα μικρά κόμματα.

Έτσι κι αλλιώς θεωρείται δεδομένο ότι θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, ίσως και φτάνοντας στο 8%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δυο μικρά κόμματα, είναι σίγουρο πως θα δεχθούν την ισχυρή πίεση από ΝΔ (ο ΛΑΟΣ) και το ΠΑΣΟΚ (ο ΣΥΝ).

Πιο ισχυρή πίεση θα δεχτεί ο ΛΑΟΣ, που επιπλέον θα έχει σοβαρά προβλήματα συγκρότησης των ψηφοδελτίων του και λόγω έλλειψης χρόνου και λόγω των δυνατοτήτων που έχει ένα κυβερνών κόμμα να «πιέζει». Κάτι που έγινε το 2000 με την επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά του ΔΗΚΚΙ, με αποτελεσματικότητα…

Απ’ τη μεριά του ΣΥΝ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα αντέξει στην πίεση του ΠΑΣΟΚ, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «μάλλον δεν θα προλάβει να πολώσει το κλίμα η Χαρ. Τρικούπη»…

Σε αρνητική διαφήμιση
καταφεύγει το ΠΑΣΟΚ!

Στη Χαρ. Τρικούπη είχαν την… ελπίδα και προσδοκία ότι τελικά δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές πρόωρες, τουλάχιστον όχι τόσο πρόωρες. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, λίγο πριν φύγει για διακοπές ο Γιώργος είχε πεισθεί ότι τελικά οι εκλογές θα γίνονταν τον Μάρτη!

Δεν θα είναι πάντως υπερβολή να λεχθεί ότι η προκήρυξη των εκλογών βρήκε το ΠΑΣΟΚ και χωρίς ψυχολογία και χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία και… χωρίς χρήματα! Και αυτά είναι ό,τι χειρότερο για ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας.

Ακόμα και στελέχη της Χαρ. Τρικούπη κάνουν λόγο για έλλειψη στοιχειώδους μηχανισμού, ακόμα και για χάος!

Ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος είναι και οι πολλές αρνήσεις στελεχών και εξωκομματικών σε προσκλήσεις να μπουν στα ψηφοδέλτια!

Ιδιαίτερα σε μεγάλες περιοχές, όπου οι εκλόγιμες θέσεις θεωρούνται κλεισμένες, όπως Αʼ και Βʼ Αθήνας και Θεσσαλονίκη, η απροθυμία είναι τόση, ώστε είναι δύσκολο ακόμα και να κλείσουν τα ψηφοδέλτια, προς… χαρά βέβαια των νυν βουλευτών και ορισμένων ισχυρών υποψηφίων…

Όπως προαναφέραμε, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα». Μάλιστα δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς ο Γιώργος κι αν το κόμμα είχε άλλο αρχηγό, τότε θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές, ίσως και άνετα!

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θεωρείται λογική η επιλογή του Γιώργου προσωπικά να εστιάσει την εκλογική του καμπάνια σε αρνητική διαφήμιση του Κ. Καραμανλή!

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, το υλικό της γκρίζας διαφήμισης κατά του πρωθυπουργού είναι έτοιμο. Το έφερε επιστρέφοντας απ’ τις ΗΠΑ ο πολύ στενός συνεργάτης του Γιώργου, ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος πήγε εκεί με ειδική αποστολή συνεργασίας κατά του Καραμανλή με δύο αμερικάνικες εταιρείες, με τις οποίες είχε κλείσει ο Γιώργος συνεργασία, όπως είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»!

Θεωρείται λοιπόν δεδομένη η «γκρίζα» διαφήμιση κατά του Καραμανλή.

Αυτό που είναι ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητά της.

Μπορεί, όπως μας τόνισε στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων, να του κάνει ζημιά, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και να του «κόψει» 1 μονάδα υπεροχής έναντι του ΠΑΣΟΚ!

Αλλά δεν αποκλείεται και να αποδειχθεί μπούμερανγκ και να κάνει κακό στους εμπνευστές της. Οπωσδήποτε θα εξαρτηθεί εν πολλοίς κι απ’ τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής.

Έγκυρες πληροφορίες μας πάντως επιμένουν ότι δεν θα επιλέξουν την πόλωση και την «απάντηση» σ’ αυτού του τύπου τις επιθέσεις, εκτιμώντας ότι έτσι θα κερδίσουν, με την εικόνα της «ήρεμης δύναμης» και της «προγραμματικής αντιπαράθεσης».

Σημειώνουμε ότι την Πέμπτη και εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη προς στιγμήν επικράτησε έντονος προβληματισμός, αν έπρεπε να πάει πίσω ο σχεδιασμός, που ήταν για εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι ο σχεδιασμός δεν έπρεπε να αλλάξει.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ένα στοιχείο που προβληματίζει τους επιτελείς του πρωθυπουργού είναι η κριτική που σίγουρα θα αποτελέσει ένα απ’ τα μεγάλα προεκλογικά όπλα του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή δεν θα ψηφιστούν προεκλογικά τα νομοσχέδια που υλοποιούν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Υπάρχει βέβαια η άποψη να απαντήσουν ότι… ψηφίστε μας για να τα υλοποιήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές… Αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό το ζήτημα θα είναι απ’ τα κεντρικά της εκλογικής αντιπαράθεσης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ