ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

// Γιόρταζε της Παναγίας ο δήμαρχος Π. Φασούλας και πλήθος από γλάστρες, τηλεγραφήματα και κάρτες «κατέκλυσαν» το δημαρχείο. Από τους πρώτους που του ευχήθηκαν ήταν ο Γ. Παπανδρέου και ο Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και η πριγκίπισσα της Σερβίας Αικατερίνη. Εγκάρδιο τηλεγράφημα του έστειλε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάτι που δείχνει πως αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους, που είχαν… διαταραχθεί προεκλογικά. Τον δήμαρχο δεν τον… θυμήθηκε ο πρωθυπουργός. Δικαιολογημένα όμως, μια και είχε το… μυαλό του στις εκλογές.

// Πληρώθηκαν στις 13 Αυγούστου τις υπερωρίες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη μηχανολογική υπηρεσία του δήμου. Η συμφωνία, τότε που έληξαν την απεργία τους, ήταν να πληρωθούν μέχρι τέλος Αυγούστου, αλλά ο δήμος βρήκε χρήματα και τους τακτοποίησε νωρίτερα. Έτσι τώρα δεν θα έχουν δικαιολογία να μη διατηρούν την πόλη καθαρή.

Επίσης εξοφλήθηκε μέρος των οφειλών στους εργαζομένους στη ΔΕΠΑΠ και τη ΔΗΡΑΠ, με αποτέλεσμα να επαναλειτουργήσει κανονικά ο δημοτικός ραδιοσταθμός «Κανάλι 1».

// Μαλλιά κουβάρια έγιναν στο Εʼ Διαμέρισμα εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς εργαζομένης που φαίνεται ότι έχει… καβαλήσει το καλάμι, επειδή είναι μέλος της οικογένειας συμβούλου της πλειοψηφίας και νομίζει ότι αυτός… διοικεί το Διαμέρισμα! Ας προσέξει ο δήμαρχος το θέμα και ας ξεμπλέξει γρήγορα το… κουβάρι πριν γίνει… «γόρδιος δεσμός» και χρειαστεί… ρομφαία για να λυθεί!

// Μίνι «ρήγμα» στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά. Ένας αριθμός μελών του, από τα πλέον σημαντικά όμως ονόματα του πειραϊκού εμπορίου, διαφωνεί με τις απόψεις του προεδρείου για το τραμ και τις κυκλοφοριακές αλλαγές στην πόλη και εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σ’ αυτά.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Κροκίδης, που σημαντικοί πειραιώτες έμποροι αμφισβητούν τις επιλογές του και αντιτάσσονται δημόσια σ’ αυτές.

Οι έμποροι που προαναφέραμε έχουν μάλιστα συγκροτήσει Επιτροπή Πρωτοβουλίας και δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν την… κόντρα με τον πρόεδρο.

// Να σταματήσουν να… ερίζουν για τις λεπτομέρειες και να μπουν στην ουσία για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών προβλημάτων του Πειραιά, επιδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης, καλεί τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών ο δήμος Πειραιά.
Όπως είχε γράψει το «Π» την περασμένη Κυριακή, η κόντρα των δύο υπουργείων έχει καθυστερήσει τις κυκλοφοριακές αλλαγές στον Πειραιά, γι’ αυτό και ο δήμος, επειδή πιστεύει πως από τη διαμάχη ο μόνος χαμένος θα είναι αυτός, τρέχει να προλάβει τα… χειρότερα.

Έτσι, με επιστολή που απέστειλε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, με εντολή του δημάρχου, ο γενικός γραμματέας του δήμου, την οποία κοινοποιεί βέβαια και στο υπουργείο Μεταφορών, ζητά να εξεταστεί ψύχραιμα το θέμα και να ολοκληρωθεί η λεωφόρος Αν. Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζεται:

«Απαντώντας στο πιο πάνω έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από την κυκλοφοριακή μελέτη όπως αυτή τροποποιήθηκε με την 501/07 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, σκοπό έχουν τη βελτίωση των μετακινήσεων στην πόλη, που ως γνωστόν σήμερα εμφανίζει φαινόμενα κυκλοφοριακής ασφυξίας.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί σε πολύ προγενέστερο χρόνο, δυστυχώς όμως η αβελτηρία αρμοδίων και μη έχουν οδηγήσει την πόλη του Πειραιά σε τραγικό κυκλοφοριακό αδιέξοδο.

Πέραν αυτού η ανάπτυξη γραμμών σταθερής τροχιάς όπως Τραμ, Μετρό και Προαστιακός, επιβάλλει αναδιευθέτηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προκειμένου αυτές να εναρμονίζονται με τα νέα μέσα.

Για τον σκοπό αυτόν υπήρξε στενή συνεργασία του δήμου Πειραιά με το ΥΜΕ και στις 7/5/2007 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας, που μεριμνά για σημαντικά ζητήματα όπως η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, η χάραξη της γραμμής του Τραμ, η αναδιευθέτηση των γραμμών του ΟΑΣΑ κ.ά.

Δυστυχώς όπως προκύπτει από το έγγραφό σας, το περιεχόμενο του Μνημονίου αυτού, παρά το γεγονός ότι σας έχει κοινοποιηθεί, φαίνεται ότι το αγνοείτε.

Πιστεύουμε ότι πρέπει οι υπηρεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών να επιδείξουν το απαιτούμενο πνεύμα συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης, προκειμένου να συμβάλουν στον τομέα αρμοδιότητας που η κάθε υπηρεσία θεσμικά έχει, στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης του Πειραιά.

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε, επειδή γίνεται λόγος στο έγγραφό σας για τις επιπτώσεις στη λειτουργία του λιμανιού, από την αναδιευθέτηση της κυκλοφορίας, ότι είναι προφανής η ανάγκη ολοκλήρωσης της λεωφόρου Α. Παπανδρέου ως διαμπερούς και υπερτοπικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας που θα έλυνε τα προβλήματα της σύνδεσης του λιμένος του Πειραιά με το εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και θα ολοκλήρωνε το δυτικό σκέλος του εξωτερικού οδικού δακτυλίου της Αττικής.

Δυστυχώς όμως και γι’ αυτό το τόσο σημαντικό και σοβαρό ζήτημα δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τις απόψεις και τις προθέσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Παρακαλούμε κατόπιν αυτών, για την άμεση έγκριση της Κυκλοφοριακής Μελέτης όπως αυτή διαμορφώθηκε με την 501/07 Απόφαση ΔΣ Πειραιά το συντομότερο δυνατό, διότι η πόλη μας υποφέρει από τις κυκλοφοριακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και δεν υπάρχουν περιθώρια για την παραμικρή αδράνεια».

// Μεγάλη μέρα για τον Πειραιά η προχθεσινή. «Έπεσαν» οι υπογραφές για το δάνειο των 11 εκατ. ευρώ και έτσι όλοι άρχισαν να παίρνουν βαθιές ανάσες στον δήμο μια και η εποχή των «ισχνών αγελάδων» φαίνεται ότι πέρασε. Το ζητούμενο βέβαια από δω και πέρα είναι να μην υπάρξει ποτέ στον Πειραιά ανάγκη για άλλο δάνειο. Κι αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να βάλουν τόσο ο σημερινός δήμαρχος όσο και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης.

// Κάτι ετοιμάζει ο Φασούλας στον χώρο του εργοστασίου Ρετσίνα, όπου ήταν να μεταφερθεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το οποίο τελικά… βρέθηκε στο Σπίτι της Άρσης Βαρών στη Νίκαια.

Κι αυτό που ετοιμάζει πάλι έχει σχέση με την Ανώτατη Εκπαίδευση και μάλιστα σε πιο… προχωρημένο στάδιο. Αν του «βγει» αυτή η κίνηση του δημάρχου, θα τον… θυμούνται για πολλά χρόνια στο μέλλον οι Πειραιώτες.

Το όλο θέμα βέβαια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θ’ αρχίσει να… λειτουργεί διερευνητικά μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό και από πλευράς δήμου τηρείται άκρα μυστικότητα. Λεπτομέρειες προσεχώς…


Σχολιάστε εδώ