Εκατόμβες αμάχων στο Αφγανιστάν

Έτσι το 2006 ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 1.000, τον οποίο υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως τον μεγαλύτερο από το 2001, όταν εισέβαλαν οι Αμερικανοί και εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την Καμπούλ.

Ο μεγάλος αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται καθημερινά από τις δυνάμεις κατοχής προκάλεσε την οργή ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Μάσιμο ντʼ Αλέμα, που η χώρα του διατηρεί στρατό στο Αφγανιστάν και ο οποίος χαρακτήρισε τις μεγάλες απώλειες αμάχων «σε ηθικό επίπεδο απαράδεκτες και σε πολιτικό καταστροφικές». Την οργή του εξέφρασε και ο δοτός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζαΐ, που ζήτησε από τους Δυτικούς να μη θεωρούν φθηνές τις ζωές των Αφγανών.

Παρότι ο αριθμός των νεκρών από τη μεριά των δυνάμεων κατοχής αυξάνεται συνεχώς, έχοντας φθάσει τους 645 (με όλο και λιγότερους να προέρχονται από τις ΗΠΑ και τους περισσότερους πλέον να προέρχονται από τις χώρες του ΝΑΤΟ), η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται και θεωρείται χειρότερη ακόμη και από τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο Καρζαΐ και οι συνεργάτες του μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μόνο στο κέντρο της Καμπούλ κι αυτό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.


Σχολιάστε εδώ